Skip to ContentSkip to Navigation
TalencentrumOnderdeel van Rijksuniversiteit Groningen

Talencentrum

Express yourself <> understand the world
TalencentrumOver onsNieuws

Introduction to Dutch MOOC feiten en cijfers

18 mei 2016
Wereldkaart
Wereldkaart

Op maandag 15 augustus begint de Introduction to Dutch MOOC (een onlinecursus Nederlands voor anderstaligen) voor de zesde keer. Tot nu toe hebben meer dan 90.000 deelnemers met Introduction to Dutch Nederlands geleerd . Online enquêtes en cursusonderzoeken leveren interessante feiten over de deelnemers van de MOOC. De MOOC wordt bijvoorbeeld het meest gevolgd door vrouwen in de leeftijdscategorie van 25 tot 34 jaar.

Introduction to Dutch start op 15 augustus
De cursus zal op 15 augustus 2016 weer van start gaan. Gratis inschrijving is mogelijk op de Future Learn website . De online cursus is bedoeld voor iedereen die Nederlands wil leren of van plan is Nederland te bezoeken voor werk, studie of plezier. Introduction to Dutch is ontwikkeld door het Talencentrum van de Rijksuniversiteit Groningen .

Meer vrouwen dan mannen
Uit onderzoek blijkt dat 70% van de Introduction to Dutch deelnemers vrouw is. Meer dan 30% van de deelnemers is tussen de 25 en 34 jaar. De onlinecursus wordt gevolgd door cursisten afkomstig van over de hele wereld, en is vooral in trek bij deelnemers uit Verenigd Koninkrijk (20,2%), Verenigde Staten (7,8%), Spanje (5%) en Brazilië (4,9%). Bijna de helft van de deelnemers is hoger opgeleid (48%) en heeft werk (34,3%).

Redenen om online een taal te leren
Deelnemers van de Introduction to Dutch MOOC volgen de onlinecursus vooral omdat zij het leuk vinden om nieuwe talen te leren (56,8%) en omdat zij geïnteresseerd zijn in de Nederlandse cultuur (49,3%). Verrassend genoeg wil maar 40% van de deelnemers in de toekomst in Nederland wonen. De cursus wordt ook gevolgd door cursisten die het leuk vinden om het online leren uit te proberen en die graag samen met medecursisten een taal willen leren.

Online leren vanuit huis
De grootste groepen deelnemers wonen in het Verenigd Koninkrijk en in Nederland (beide 21%). Het merendeel van de cursisten volgt de onlinecursus vanuit huis (88,9%). Daarnaast wordt de onlinecursus ook vanuit het taalinstituut waar de cursisten Nederlands leren gevolgd (27,9%). Een klein deel van de cursisten volgt de cursus op hun werk of als zij onderweg zijn.

Positieve reacties van leerders             

  • "This course has really helped me understand so much more Dutch!”
  • “The way the course is developed is great. I l love learning this way.

Contact

Talencentrum                                                    
Telefoon: +3150 363 58 02                          
E-mail: talencentrum@rug.nl

Contactpersoon
Margriet Hidding

Laatst gewijzigd:18 september 2017 09:18

Meer nieuws