Skip to ContentSkip to Navigation
University of Groningen Business School
Connecting for impact
Business School

Jeroen de Jong over het Management & Economie in Zorg en Welzijn programma

04 augustus 2020
Jeroen de Jong

Jeroen de Jong rondde het opleidingsprogramma Management & Economie in Zorg en Welzijn in februari 2020 met succes af. De van oorsprong bedrijfseconoom (wederom afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen) is werkzaam als Sectormanager Risk Publieke Sector bij de Rabobank. Wij vroegen hem naar zijn ervaring met het executive programma.

Waar houd je je zoal mee bezig in je werk?

Als sectormanager van een veertienledig team houd ik me in mijn werk bezig met financieringsrisico’s en het ontwikkelen van het bancaire beleid in de publieke sector (cure, care, overheid, onderwijs etc.). Ik bekijk welke risico’s we wel en niet accepteren bij het financieren van organisaties en bedrijven. Naast het goedkeuren van business cases betekent dit ook dat we op de hoogte moeten zijn van relevante ontwikkelingen en innovaties in de sector, en op welke wijze we hierop inspelen.

Wat was voor jou de aanleiding om dit programma te gaan doen?

Ik ben een bankier met ‘een hart voor de zorg’; het programma sluit daarom goed aan bij mijn persoonlijke affiniteit en interesses. Bovendien had ik de wens om, na ongeveer vierentwintig jaar, weer terug te keren in de collegebanken en me te verdiepen in onderwerpen waar ik me dagelijks mee bezighoud. Het leuke van zo’n programma is dat je andere mensen leert kennen die actief zijn binnen dezelfde sector (veelal in mijn eigen regio), en dat de docenten uit een andere organisatie komen dan waar ik werkzaam ben. Dit zorgt voor een frisse blik. Naast het bankieren ben ik lid van de cliëntenraad van het Martini Ziekenhuis – iets wat ik met veel plezier doe en waar de opleiding ook goed op aansluit.

Het onderwijs in dit programma kenmerkt zich voor een groot deel door value based healthcare (VBHC). Hoe heb je dat ervaren?

Dit was één van leuke onderdelen van de opleiding. Zowel VBHC als het onderwerp zorglogistiek sprak mij erg aan. Dit zijn thema’s die ik herken vanuit mijn rol in de cliëntenraad van het ziekenhuis, maar ook vanuit mijn werkzaamheden bij de bank. Er zitten heel veel raakvlakken met mijn dagelijkse werk, zoals capaciteitsplanning en het op elkaar afstemmen van processtappen. Met een knipoog durf ik wel te stellen dat een bank en een ziekenhuis best op elkaar lijken. En dat is een mooi en interessant inzicht.

In oktober 2019 ben je gestart met dit executive programma. Heb je de kennis die je hebt opgedaan al kunnen toepassen?

Jazeker. Veel van onze ‘business cases’ hebben elementen die in de opleiding naar voren zijn gekomen. Ik kan me nu goed verplaatsen in wat er binnen de sector speelt. Er moeten soms lastige keuzes gemaakt worden, zoals tegen welke prijs je wel of niet blijft behandelen, en deze kan ik inmiddels beter in context plaatsen. Bovendien is het verhelderend om een keer door de ogen van een medicus naar zulke vraagstukken te kijken. Ook de governance en financieringsthema’s van het executive programma sluiten mooi aan bij mijn dagelijkse praktijk als lid van de cliëntenraad en sectormanager bij de Rabobank.

Hoe is het voor jou om de studie te combineren met je gezin/werk?

Dat ging prima. Het is wel zo’n opleiding waarbij je terugkrijgt wat je er zelf in stopt, maar gemiddeld gezien was ik er een dag per week mee bezig; dit is iets waar je rekening mee moet houden. Maar zeker voor de wintermaanden is het een prima tijdsbesteding.

Hoe zie jij je toekomstige carrièrepad voor je? En helpt het programma je daarbij?

Door dit executive programma ben ik de zorg nog boeiender gaan vinden als sector. De zorgsector staat voor de nodige uitdagingen en daarbij voel ik mij goed thuis. Zoals ik eerder aangaf, de zorg gaat mij aan het hart. Ik zie daarom verschillende paden voor me, en ik denk dat beleidsontwikkeling en financieel management in zorg en welzijn hier zeker een onderdeel van zullen uitmaken. De tijd het zal het leren…

Meer weten over het executive programma Management & Economie in Zorg en Welzijn? Bekijk de website.

Laatst gewijzigd:04 augustus 2020 16:53

Meer nieuws

 • 13 oktober 2023

  Moniek Tromp benoemd tot Captain of Science van de Topsector Chemie

  Prof. dr. Moniek Tromp is door de minister van Economische Zaken en Klimaat benoemd tot Captain of Science van de topsector Chemie. Zij is per 1 juli 2023 de opvolger van prof. dr. ir. Bert Weckhuysen van de Universiteit Utrecht.

 • 12 september 2023

  Kunst in tijden van AI

  Leonardo Arriagada Beltran verrichtte zijn promotieonderzoek op het raakvlak van computergegenereerde kunst en kunstmatige intelligentie, een technologie die voortdurend in ontwikkeling is. Op 21 september a.s. verdedigt hij zijn proefschrift....

 • 28 augustus 2023

  Harish Vedantham en Casper van der Kooi genomineerd voor Wetenschapstalent 2023.

  Harish Vedantham en Casper van der Kooi zijn door New Scientist genomineerd voor Wetenschapstalent 2023. De verkiezing is bedoeld om jonge wetenschappers en hun onderzoek een podium te geven.