Skip to ContentSkip to Navigation

University of Groningen Library

Boeksymposium ‘Nieuws in beeld’ in UB Groningen

11 november 2021

Op vrijdag 26 november wordt het nieuwe boek van dr. Joop Koopmans gepresenteerd tijdens een minisymposium in de Universiteitsbibliotheek Binnenstad. Dit boek heeft als titel: Het nieuws verbeeld: Oorlog en vrede in de titelprenten van de Europische Mercurius (1690-1750).

Tegenwoordig staan kranten en tijdschriften vol met afbeeldingen. Dat was vóór de komst van de fotografie heel anders. Maar ook toen wilden mensen graag illustraties bij het gedrukte nieuws. Daarom werden er nieuwsprenten gemaakt van onder meer oorlogstaferelen, overstromingen en vulkaanuitbarstingen. Stadsgezichten en portretten van bekende mensen waren ook gewild. Je kon zulke afbeeldingen niet alleen vinden in boeken en tijdschriften. Ze werden ook los verkocht en vervolgens ergens opgehangen. Zo verspreidde nieuwe informatie zich niet alleen via tekst, maar ook via beeld.

Boeken en tijdschriften openden vroeger vaak met een prent die sloeg op de verdere inhoud: de zogenaamde titelprent. In het geval van nieuwsbladen werden daarop onderwerpen uit het recente nieuws in beeld gebracht. Over zulke prenten gaat het nieuwe boek van Joop Koopmans dat centraal staat tijdens dit symposium.

Joop Koopmans: Het nieuws verbeeld
Joop Koopmans: Het nieuws verbeeld

Programma

Behalve de auteur zullen dr. Rietje van Vliet (boekhistorica en eindredacteur van de Encyclopedie van Tijdschriften tot 1815 ) en dr. Adrie van der Laan (conservator Bijzondere Collecties UB Groningen) het woord voeren. Het symposium gaat vergezeld van een tentoonstelling van exemplaren van de Europische Mercurius uit de collectie van de UB en wordt afgesloten met een borrel, waarbij gelegenheid is om de tentoonstelling te bekijken.

Boeksymposium ‘Nieuws in beeld’

Vrijdag 26 november, 15:00 -17:00 uur
Universiteitsbibliotheek Binnenstad
Broerstraat 4
9712 CP Groningen

 • Toegang is gratis. Als u geen RUG-pas heeft, kunt u zich melden bij de receptie.
 • Aanmelding verplicht.
  Aanmelden kan tot 20 november per e-mail

15:00 uur Opening door Raingard Esser

15:10 uur Joop Koopmans: Het nieuws verbeeld toegelicht

15:40 uur Rietje van Vliet: Smaakmakers van het nieuws

16:10 uur Korte pauze

16:20 uur Vragen en discussie, geleid door Raingard Esser

16:40 uur Adrie van der Laan: Titelprenten in de UB Groningen

17:00 uur Bezichtiging tentoongesteld materiaal en borrel (3e verdieping)

Laatst gewijzigd:05 januari 2022 13:00

Meer nieuws

 • 21 september 2022

  CvB trots op nationale aandacht Feringa’s ‘Alledaagse Moleculen’

  Afgelopen week overhandigden Ben Feringa en Anouk Lubbe het eerste exemplaar van hun boek Alledaagse Moleculen aan minister Robbert Dijkgraaf. Het College van Bestuur is bijzonder trots op dit initiatief, dat landelijk aandacht kreeg. Het CvB is er...

 • 04 juli 2022

  Onderzoek naar de toerist als Antarctisch ambassadeur

  Dr. Annette Scheepstra van het Arctisch Centrum van de RUG, onderdeel van de Faculteit der Letteren, gaat onderzoek doen naar toerisme op Antarctica en de toerist als Antarctisch ambassadeur. Zij krijgt hiervoor financiële steun van 1 miljoen euro...

 • 12 mei 2022

  KNAW benoemt twee hoogleraren RUG tot lid

  Maria Loi en Dirk Slotboom van de Faculteit Science and Engineering zijn door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) benoemd tot lid.

Follow us onfacebook twitter instagram