Skip to ContentSkip to Navigation
UniversiteitsbibliotheekOnderdeel van Rijksuniversiteit Groningen

Universiteitsbibliotheek

UniversiteitsbibliotheekLenen

Lenen bij andere bibliotheken

.

Let op:

Wij zijn overgestapt op een nieuw systeem voor het aanvragen van boeken uit andere bibliotheken. Op dit moment zijn nog niet alle Nederlandse bibliotheken overgestapt op dit systeem. Hierdoor kan het voorkomen dat uw aanvraag niet gehonoreerd wordt. Komende weken zullen steeds meer bibliotheken worden toegevoegd, en zal deze situatie verholpen zijn.


Wilt u een boek of (tijdschrift)artikel dat niet in de collectie van de RUG aanwezig is? Via het Interbibliothecair Leenverkeer (IBL) kunt u een aanvraag plaatsen, zowel in binnen- als buitenland.

IBL algemeen

Wat heeft u nodig?
  • Een geldige lenerspas (voor RUG-studenten en -medewerkers is dit de RUG-pas)

Hoe vraagt u een document aan?

U zoekt in SmartCat het betreffende document op. Als de publicatie niet in Groningen aanwezig is, verschijnt de knop ‘Aanvragen bij een andere bibliotheek’.

  • RUG-student of medewerker: u moet mogelijk uw S- of P-nummer invullen
  • Overige leners: vul het nummer van uw pas en uw wachtwoord in (u kunt eventueel zelf uw wachtwoord resetten in SmartCat)

Als uw aanvraag niet gehonoreerd kan worden, ontvangt u daarvan een bericht. U krijgt bericht wanneer u de boeken kunt afhalen. Aangevraagde artikelen ontvangt u rechtstreeks per e-mail. Informatie over ingediende aanvragen, en aangevraagde digitale artikelen vindt u in Smartcat (onder de knop 'Links > Interlibrary Loan'). Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Servicebalie (tel. 050-3635020) of per e-mail: servicedesk-bibliotheek@rug.nl

IBL-aanvragen buitenland

Vindt u een boek of artikel niet in een Nederlandse bibliotheek, dan kunt u een buitenlandse IBL-aanvraag indienen.

Hoe vraagt u het document aan?

Voor aanvragen in het buitenland gebruikt u het aanvraagformulier. De kosten van de aanvraag vindt u in het overzicht van IBL-tarieven.

N.B. Boeken uit het buitenland kunnen in principe geleend worden, tenzij de leverende bibliotheek aangeeft dat het alleen in de bibliotheek raadpleegbaar is. Houdt u bij aanvragen uit het buitenland rekening met langere levertijden. Wij zijn afhankelijk van de medewerking van de bibliotheek in het buitenland. Bij binnenkomst van het boek ontvangt u een bericht per email.

Aangevraagde kopieën ontvangt u rechtstreeks per email.

Laatst gewijzigd:30 januari 2019 14:31
printView this page in: English