Skip to ContentSkip to Navigation
UniversiteitsbibliotheekOnderdeel van Rijksuniversiteit Groningen

Universiteitsbibliotheek

UniversiteitsbibliotheekLenen

Lenen bij andere bibliotheken

.

Wilt u een boek of (tijdschrift)artikel dat niet in de collectie van de RUG aanwezig is? Via het Interbibliothecair Leenverkeer (IBL) kunt u een aanvraag plaatsen, zowel in binnen- als buitenland.

IBL algemeen

Wat heeft u nodig?
  • Een geldige lenerspas (voor RUG-studenten en -medewerkers is dit de RUG-pas)
  • IBL-account (aanvragen bij de Servicebalie van de Universiteitsbibliotheken)
  • Tegoed op uw IBL-account, waarmee u uw aanvragen vooraf betaalt (overzicht van de IBL-tarieven [pdf])

Het nummer van uw IBL-account is gelijk aan het nummer van uw lenerspas en u kiest zelf uw wachtwoord. Als u uw wachtwoord bent vergeten, vraagt u een nieuw wachtwoord aan bij de Servicebalie.

Opwaarderen van het saldo van uw IBL-account

U kunt het saldo van uw IBL-account aanvullen bij de Servicebalie van de Universiteitsbibliotheek. Medewerkers kunnen gebruik maken van het formulier ophogen IBL account voor medewerkers.

Hoe vraagt u een document aan?

U zoekt in SmartCat het betreffende document op. Klik op ‘item aanvragen’, vul uw nummer en wachtwoord in en bevestig uw bestelling. Als uw aanvraag niet gehonoreerd kan worden, ontvangt u daarvan een bericht. Het afgeschreven bedrag wordt automatisch op uw IBL-account teruggestort. Informatie over ingediende aanvragen en over uw deposito vindt u in Smartcat (onder de knop Links > Interlibrary Loan. U krijgt bericht wanneer u de boeken kunt afhalen. Aangevraagde kopieën ontvangt u rechtstreeks per e-mail of per post. In sommige gevallen geeft SmartCat ten onrechte geen aanvraagknop. In dat geval verwijzen wij u naar het programma Picarta. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Servicebalie (tel. 050-3635020) of per e-mail: servicedesk-bibliotheek@rug.nl

IBL-aanvragen buitenland

Vindt u een boek of artikel niet in een Nederlandse bibliotheek, dan kunt u een buitenlandse IBL-aanvraag indienen.

Hoe vraagt u het document aan?

Voor aanvragen in het buitenland gebruikt u het aanvraagformulier. De kosten van de aanvragen worden achteraf van uw deposito afgeschreven. De kosten van de aanvraag vindt u in het overzicht van de IBL-tarieven [pdf].

N.B. Boeken uit het buitenland kunnen in principe geleend worden, tenzij de leverende bibliotheek aangeeft dat het alleen in de bibliotheek raadpleegbaar is. Houdt u bij aanvragen uit het buitenland rekening met langere levertijden. Wij zijn afhankelijk van de medewerking van de bibliotheek in het buitenland. Bij binnenkomst van het boek ontvangt u een bericht per email.

Aangevraagde kopieën ontvangt u rechtstreeks per email.

Laatst gewijzigd:02 oktober 2018 14:38
printView this page in: English