Skip to ContentSkip to Navigation
TalencentrumOnderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Talencentrum
Talencentrum Over ons Nieuws

Interview Paul Bolt

Terug naar mijn Groningen-roots
Paul Bolt is begin dit jaar als Hoofd International Strategy and Relations van de Rijksuniversiteit Groningen aan de slag gegaan. Hij komt uit Melbourne, Australië, heeft een Groningse vader en een Engelse moeder. Hij is geboren in Papua Nieuw Guinea en heeft daar tot zijn 13e gewoond. Daarnaast heeft hij ook in Duitsland en Japan gewoond. Vanuit zijn vorige functie heeft hij veel in het buitenland gewerkt, in Zuid Amerika, Azië, het Midden Oosten… Hij is een voorbeeld van internationalisering, en met zijn komst naar Groningen is hij ‘terug naar zijn roots!

Interculturele Competenties
Volgens Paul Bolt hoeft buitenlandervaring niet automatisch te betekenen dat je interculturele competenties hebt. Hij heeft zelf wel een goede interculturele radar, in zijn huidige team zitten bijvoorbeeld Nederlanders, Chinezen en Engelsen. “Elk land heeft zijn eigen cultuur en vereist een eigen aanpak. In gezamenlijke vergaderingen heb ik daar oog voor en geef ik mijn collega’s de ruimte.”

Internationaliseringsplan en strategie
Het is Bolt’s taak om een internationaliseringsplan voor de gehele RUG te maken. Hierbij moet hij de drie thema’s sustainability, healthy ageing en energy meenemen in één universiteitsbrede aanpak. Hij benadrukt dat hij gebruik zal moeten maken van de bestaande relaties, een overzicht maken en vervolgens bepalen wat er moet gebeuren. Voor hem betekent strategie: “Wat doen we? Wat hebben we gedaan? En wat willen we doen? Wat werkte en waarom? Als je dat op een rijtje hebt, dan kun je daarop verder bouwen. De vraag is dan niet alleen welke universiteit, maar ook welk land, en waarom. Indonesië is bijvoorbeeld een strategisch land, er lopen al veel contacten – hoe kunnen we dat verder uitbouwen?”.

Nederlands leren in Groningen
Om zijn functie uit te kunnen voeren is het natuurlijk belangrijk dat Paul Bolt Nederlands beheerst. Een Duitse vriend vertelde hem dat Maxima bij de nonnen in Vught Nederlands heeft geleerd. Maar Paul Bolt koos voor een individuele intensieve cursus Nederlands bij het Talencentrum van de Rijksuniversiteit omdat hij “in Groningen wilde blijven, de universiteit en haar diensten wilden leren kennen”. Dit bleek een goed uitgangspunt, tijdens de cursus heeft hij ook informatie over de structuur van de universiteit gekregen, vergadervocabulair, en een gevoel voor de sfeer van de universiteit. Daarbij was de cursus voor een deel een introductie op zijn nieuwe werkomgeving. Hij was verrast over hoeveel Nederlands hij al begreep vanaf de eerste cursusdag. Zijn kennis van het Duits heeft ongetwijfeld hieraan bijgedragen. Het feit dat de cursus intensief was vond hij het beste aan de cursus, en dat de cursus op zijn eigen tempo verliep vond hij erg nuttig. “Ik heb met veel plezier aan mijn Nederlands gewerkt en zou de cursus zeker aanraden”.

Spreek Nederlands met mij!
Paul Bolt vertelt dat zijn kennis van het Nederlands al goed van pas komt. Voor zijn functie moet hij veel vergaderingen bijwonen. Sommige vergaderingen zijn in het Nederlands. “Die kan ik deels volgen en begrijpen. Ik kan praten over koetjes en kalfjes en ik ken al veel vergadervocabulair. Maar ik luister ook veel, ik ben nog voorzichtig met spreken. Daarvoor moet ik me wat meer op mijn gemak voelen”. Paul Bolt vertelt dat hij tijdens de lessen continu Nederlands sprak, maar hij merkt nu dat het soms lastig is om Nederlands te spreken omdat mensen bijna automatisch Engels tegen hem praten. Soms draagt hij een ‘Spreek Nederlands met mij!’ button van het Talencentrum. “Dan is de eerste zin in het Nederlands, maar de tweede in het Engels. De button werkt als een soort reminder”.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 21:21
View this page in: English