Startopleiding Toezichthouden in Zorg & Welzijn

Voor nieuwe toezichthouders met hart voor de sector - in 7 dagdelen professioneel voorbereid
-
Wilt u als professional bijdragen aan goed bestuur in zorg en welzijn?
-
Bent u klaar voor een rol met visie, verantwoordelijkheid en impact?
-
Zoekt u een stevige en toegankelijke voorbereiding op de rol van toezichthouder?
Dan is de compacte en praktijkgerichte Startopleiding Toezichthouden in Zorg & Welzijn voor u.
Juist in een tijd dat de vraag naar nieuwe en kundige toezichthouders toeneemt, bent u snel startklaar voor deze rol!
Datums
|
19 januari - 21 mei 2026
|
Duur
|
7 dagdelen (middagen, startend met een lunch)
|
Locatie
|
Groningen-Hoogkerk, Van der Valk hotel
|
Investering
|
€ 3250,-
|
De opleiding wordt verzorgd door kundige docenten uit wetenschap en toezichthouderspraktijk.
Waarom deze opleiding?
De Startopleiding Toezichhouden in Zorg & Welzijn biedt de sleutel tot een betekenisvolle rol als toezichthouder in de sector – juist nu de vraag toeneemt en de eisen stijgen. In 7 dagdelen bent u startklaar:
Lees meer
De startopleiding Toezichhouden in Zorg & Welzijn biedt de sleutel tot een betekenisvolle rol als toezichthouder in de sector – juist nu de vraag toeneemt en de eisen stijgen. In 7 dagdelen bent u startklaar!
Toezichthouders in zorg en welzijn dragen een grote verantwoordelijkheid: zij bewaken het beleid en bestuur van zorgorganisaties, met het oog op de belangen van cliënten, patiënten, naasten én zorgverleners. Deze cruciale taak vraagt om betrokken, deskundige professionals die het verschil willen maken in de sector.
Striktere eisen
De rol van toezichthouder is de afgelopen jaren sterk geprofessionaliseerd én verzwaard. Het is allang geen vrijblijvende functie meer, maar een serieuze maatschappelijke opdracht waarvoor kandidaten zorgvuldig worden geselecteerd, en moeten voldoen aan hoge, vaak specifieke eisen op het gebied van ervaring, betrokkenheid en deskundigheid.
Toenemende vraag
Tegelijkertijd groeit de vraag naar nieuwe toezichthouders in de zorg en welzijn. Daar zijn meerdere redenen voor:
-
Raden van toezicht breiden uit vanwege zwaardere taken en verantwoordelijkheden;
-
Ook kleinere organisaties (vanaf 10 professionals) zijn nu wettelijk verplicht* een raad van toezicht in te stellen;
-
Het aantal toezichtfuncties per persoon is beperkt en de maximale zittingstermijn wordt strikter gehandhaafd.
Volop kansen
Deze ontwikkelingen bieden volop kansen voor nieuwe, gemotiveerde toezichthouders. Er is ruimte voor frisse perspectieven, nieuwe stemmen en mensen met hart voor zorg en welzijn. Maar: goede voorbereiding is essentieel. De eisen aan toezichthouders zijn hoog; kennis, inzicht en professionele houding zijn onmisbaar om succesvol en met vertrouwen te starten. En daarvoor is de Startopleiding Toezichthouden in Zorg & Welzijn ontwikkeld.
Doorstroommogelijkheden
De opleiding is bij uitstek geschikt voor wie wil starten bij kleinere organisaties, maar biedt ook perspectief op doorstroom naar toezichtfuncties bij grotere instellingen. Sterker nog: steeds vaker zoeken ook grotere raden naar startende toezichthouders vanwege het belang van diversiteit, vernieuwing en ontwikkeling binnen hun teams.
Met deze opleiding heeft u een stevige basis voor een toezichthoudende rol in een sector die ertoe doet.
----
*) Wet toetreding zorgaanbieders Wtza, 2022
Voor wie is deze opleiding?
U bent een professional met kennis van, of affiniteit met, zorg en welzijn en heeft minstens 5 jaar relevante werkervaring:
Lees meer
De groeiende vraag naar goed voorbereide toezichthouders in zorg en welzijn creëert kansen voor professionals die hun ervaring en maatschappelijke betrokkenheid willen inzetten in een toezichthoudende rol.
De opleiding richt zich op professionals met kennis van, of affiniteit met, zorg en welzijn, zoals:
-
bestuurders van kleinere zorgorganisaties die een toezichthoudende rol ambiëren;
-
managers en zorgprofessionals binnen grotere zorginstellingen die hun blik willen verbreden;
-
(zelfstandige) adviseurs en accountants actief in de zorgsector;
-
managers en bestuurders bij stakeholders zoals banken, overheden of zorgverzekeraars;
-
opleiders, academici en onderzoekers met belangstelling voor governance en toezicht.
Vooropleiding en werkervaring
U beschikt bij voorkeur over een HBO- of WO-opleiding en minstens vijf jaar relevante werkervaring. Beschikt u echter over aantoonbare ervaring op het gebied van management, bestuur of toezicht, maar voldoet u niet aan de formele ingangseisen? Dan is vrijstelling mogelijk op basis van eerder verworven competenties (EVC’s), zoals blijkt uit uw cv.
Wat kan ik na deze opleiding?
Met de Startopleiding Toezichthouden in Zorg & Welzijn ontwikkelt u zich tot een toekomstbestendige toezichthouder met inzicht, impact én richting:
Lees meer
Na het volgen van de Startopleiding Toezichthouden in Zorg & Welzijn heeft u:
-
Helder inzicht in het functioneren van raden van toezicht, met speciale aandacht voor de unieke kenmerken binnen zorg en welzijn; van doel en belang, tot samenstelling en werkwijze.
-
Basiskennis van het juridische, maatschappelijke en bestuurlijke speelveld waarin toezichthouders opereren, inclusief de relevante governancekaders en stakeholders in de zorg- en welzijnssector.
-
Overzicht van de belangrijkste thema’s en commissies binnen een raad van toezicht, én begrip van de rol die toezichthouders daarbij spelen – gekoppeld aan uw eigen werkpraktijk en de context van verschillende typen organisaties en omstandigheden;
-
Een scherp(er) beeld van uw eigen profiel als toekomstig toezichthouder, inclusief inzicht in uw geschiktheid, ontwikkelbehoeften en mogelijkheden voor doorgroei naar grotere toezichtsrollen.
-
Concrete handvatten om gericht op zoek te gaan naar passende toezichtfuncties, afgestemd op uw ervaring, drijfveren, kwaliteiten en ambitie binnen de zorg- en welzijnssector.
Wat is de programmainhoud?
Het programma bestaat uit zeven fysieke bijeenkomsten van een dagdeel, waarbij we stap voor stap toewerken naar een stevig fundament voor effectief toezicht in de zorg en welzijn. Theorie en praktijk gaan hand in hand, met veel ruimte voor casusbespreking, interactie en reflectie:
Lees meer
De startopleiding Toezichthouden in Zorg & Welzijn is speciaal ontworpen voor drukbezette professionals: compact in doorlooptijd en intensief in inhoud.
Programmaopzet
Elke bijeenkomst heeft een herkenbare structuur, met ruimte voor maatwerk afhankelijk van het thema, de docent en de leerbehoeften in de groep. Theorie en praktijk gaan hand in hand, met veel ruimte voor casusbespreking, interactie en reflectie.
Het programma bestaat uit zeven fysieke bijeenkomsten van een dagdeel, waarbij we stap voor stap toewerken naar een stevig fundament voor effectief toezicht in de zorg en welzijn.
Datums 2026
-
29 januari
-
12 februari
-
5 maart
-
20 maart
-
10 april
-
23 april
-
21 mei
Programmainhoud
Sessie 1: (Formele) kaders
Wat is governance, wat is de relatie met de (juridische) structuur van organisaties, welke wetgeving is de basis, wat zijn verantwoordelijkheden van toezichthouders en bestuurders? Wat zijn de verschillen?
Sessie 2: Taken en werkwijze raad van toezicht
Hoe werkt een raad van toezicht en waarom, waar en hoe worden deze afspraken vastgelegd, wat zijn commissies, wat is doel en nut van vergaderingen, welke overige afstemmingen zijn er, wat is de rol van een secretaris? Etc.
Sessie 3: Toezicht op Kwaliteit en veiligheid
Definitie, aandachtsgebieden, processen/systemen/rapportages, wat wil/kan/moet de RvT zien, wat is de rol van de externe toezichthouder? Wat is de verantwoordelijkheid van de RvT voor de zorgverlening?
Sessie 4: Toezicht op bedrijfsvoering (financiën, ICT, HRM)
Definitie, aandachtsgebieden, processen/systemen/rapportages, wat wil/kan/moet de RvT zien, wat is de rol van de externe toezichthouder? Wat is de impact van grote ontwikkelingen als IZA op de bedrijfsvoering?
Sessie 5: Organisatieontwikkeling, strategie en stakeholders
Hoe wordt strategie bepaald? Wat is de rol van de raad van toezicht? Hoe identificeer je stakeholders, welke rol en invloed hebben zij, of moeten zij hebben. Welke rol speelt RvT in contacten met stakeholders. Wat is relatie tussen stakeholders en aandachtsgebieden binnen de RvT? Wat is de impact van zorgnetwerken?
Sessie 6: Dynamiek van toezichthouden
Wat is de impact van interne druk en externe druk? Wat betekent dit voor de rollen en rolvastheid van de RvT inde praktijk?. Wat zijn conflictsituaties, hoe verloopt dan escalatie? Wat is de rol van de voorzitter en van de leden?
Sessie 7: Speelveld en sollicitatie
Wat moet je doen om toezichthouder te worden? Hoe weet je waar je aan de slag kan/wil? Welk netwerk heb je nodig? hoe verloopt de werving en selectie, wat is de rol van bureaus? Hoe presenteer je je (CV en in gesprek)? Wat is je carrièrepad/doorgroei als toezichthouder? Hoe kan je daaraan werken? Welke vervolgopleidingen zijn er?
Wie zijn de docenten?
Docenten in de opleiding zijn gerenommeerde sprekers uit de wetenschap en de toezichthouderspraktijk:
Lees meer
(meer sprekers volgen!)
Jim Emanuels is kerndocent van de opleiding. Hij is hoogleraar Bestuurlijke Informatievverzorging en docent Governance Management in Zorg en Welzijn aan de RUG. Daarnaast bekleedt hij twee toezichthoudersfuncties, bij GGNet en FPC Dr. S, van Mesdag, en is hij Partner bij Tacstone Consulting. In die functie is hij adviseur op het gebied van (digitale) transformaties, risicomanagement en compliance, strategie en bestring. Ook is hij coach van (toekomstige) bestuurders en toezichthouders.
Joke van Leeuwen vervult interim directeursfuncties, is voorziter van de RvT van Zorgspectrum het Zand en van Derkshoes. Daarnaast is zij Toezichthouder bij RIBW K/AM, FPC S. van Mesdag, Zorggroep Groningen en Lievegoed.
Bas Hidding is een zeer ervaren toezichthouder en bestuurder. Momenteel is hij Bestuursvoorzitter bij Venture Group, RvC lid bij SwifterwinT en Omrin en Lid Raad van Toezicht Graafschap College.
Gérard Brockhoff is Partner bij Adstrat Consulting en docent Governance. Hij is expert in het begeleiden van organisaties bij het duurzaam vergroten van de waarde voor stakeholders, zoals klanten, medewerkers, partners en investeerders.
Paul van der Wijk heeft een lange carrière in de publieke sector. Hij promoveerde op kosten-effectiviteitsvraagstukken in cure en care. Later werkte hij voor zorgverzekeraars (Menzis en Achmea) en maakte vervolgens de overstap naar de ziekenhuiszorg: hij stond aan de basis van de fusie van de OZG, was bestuurder in het Martini Ziekenhuis, bij Kentalis, de Hanzehogeschool en de laatste jaren voorzitter van de Raad van Bestuur van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen.
Sinds eind 2022 is hij werkzaam als toezichthouder in de revalidatiezorg, de jeugdzorg, het sociaal domein en de VVT. Verder is hij kwartiermaker voor bovenregionale Noordnederlandse samenwerking bij de implementatie van het Integrale Zorgakkoord en Practice Fellow & Programmadirecteur Executive MBA Health bij de University of Groningen Business School. Daarbij begeleidt hij mensen die in de zorg een volgende stap willen maken in hun carrière. In zijn ogen is de komende jaren meer nodig dan alleen het jarenlang gepropageerde doelmatigheidsdenken. Bij uitvoering van het Integraal Zorg Akkoord zijn aanpassingen in het systeem onontkoombaar: “zonder transitie, geen transformatie”
Spreker van BeljonWesterterp, gespecialiseerd in werving en selectie voor strategische posties.
Contact
Wilt u meer weten over de opleiding en hoe deze in uw carrièrepas past? Neem gerust contact op met onze programmamanager en opleidingsadviseur:

Marike ten Thij-Douwes
M: (+31) 06 21 88 43 31
E: m.a.douwes rug.nl
Laatst gewijzigd: | 17 juli 2025 13:04 |