Skip to ContentSkip to Navigation
TalencentrumOnderdeel van Rijksuniversiteit Groningen

Talencentrum

Express yourself <> understand the world
TalencentrumVertalen en corrigeren

Uniterms (terminologiedatabase)

U vraagt zich vast wel eens af wat nu de juiste Nederlandse of Engelse universitaire of onderwijsterm is. Met de terminologiedatabase van de Rijksuniversiteit Groningen wordt dit een fluitje van een cent.

Ga meteen naar Uniterms

Wat vind je in de database?

De database bevat Nederlandse en Engelse termen die binnen de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) worden gebruikt alsook algemenere onderwijstermen. Bij alle termen in de database staat duidelijk de bron aangegeven, bijvoorbeeld het College van Bestuur van de RUG, Nuffic, NVAO of Tuning.

Waarom deze database?

De database wil geen compleet woordenboek zijn, maar een handzame lijst voor iedereen die regelmatig zoekt naar de juiste vertaling van (universitaire) onderwijstermen. Ons doel is dat deze database blijft groeien en een bijdrage levert aan consistentie in de vertaling van onderwijsterminologie binnen Europa. In de toekomst willen we nog meer talen toevoegen.

Wie heeft de database ontwikkeld?

Deze database is door de jaren heen opgebouwd door de Universitaire Vertaal- en Correctiedienst (UVC) van het Talencentrum. Dankzij financiële steun vanuit het project Taal & Cultuurbeleid hebben we nieuwe software kunnen ontwikkelen en de database kunnen updaten en aanvullen. De database is onder andere aangevuld met diverse andere terminologielijsten op het gebied van onderwijs. De database leunt ook op de HOTNeV-project, dat werkt aan consistentie binnen hogeronderwijsterminologie in Nederland en Vlaanderen. De UVC bedankt alle betrokkenen* hartelijk.

*
-Notebook – Nederlandse en Vlaamse onderwijstermen in het Engels. Kees Broekhof, met medewerking van Teresa Morris en Luc Stoops (Utrecht 1999)

-Tuning – Tuning Educational Structures in Europe. Universities’ contribution to the Bologna Process . Edited by Julia Gonzáles and Robert Wagenaar (Bilbao 2005)

-Universitaire Vertaal- en Correctiedienst, Talencentrum, RUG

-HOTNeV – HogerOnderwijsTerminologie in Nederland en Vlaanderen

Laatst gewijzigd:14 maart 2019 11:32
printView this page in: English