Skip to ContentSkip to Navigation
TalencentrumOnderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Talencentrum
Talencentrum Over ons Nieuws

Pamela Wolters winnaar Gerrit Krolprijs 2021

24 juni 2021
Pamela Wolters wint Gerrit Krolprijs 2021
Pamela Wolters wint Gerrit Krolprijs 2021

Pamela Wolters heeft de Gerrit Krolprijs 2021 gewonnen! De student Engelse taal- en letterkunde aan de RUG toont in haar ‘Cad a dhéanfaimid feasta gan adhmad?’ (Wat moeten we doen zonder bomen?) aan over een originele en uitdagende toekomstvisie te beschikken en heeft die weten te verwoorden in een tekst die sprankelt van de vindingrijkheid. Het thema ‘scenario’s voor de toekomst’ wordt in dit essay op een kritische doch hoopvolle wijze benaderd. De toekomst wordt geschetst als een harmonisch oord waarin de tegennatuurlijke neiging om te snoeien op creatieve wijze wordt teruggedrongen. De jury noemt het winnende stuk ‘een mooi geschreven, kunstig gestructureerd, literair essay’ waarin ‘te midden van de wanhoop perspectief werd geschetst’. Het essay van Pamela Wolters is gepubliceerd op Tzum. De andere genomineerden waren Klaske Berger, Thomas van Essen, Danae Marchal, Sofie Renap en Eline Santema.

Gastspreker tijdens de uitreiking was schrijver en Trouw-columnist Koos Dijksterhuis, waarna schrijver en jurylid Louis Stiller het juryrapport voorlas en de winnaar bekend maakte. De stralende winnaar sloot de uitreiking af door haar essay voor te dragen. Naast schrijverstalent blijkt Pamela ook over zangtalent te beschikken, tijdens de borrel besloot zij de genodigden ook nog te trakteren op een prachtig Iers lied. Een dame om in de gaten te houden.

De Gerrit Krolprijs is in 2019 in het leven geroepen door het Talencentrum en de Faculteit Letteren van de RUG. De essayprijs vestigt aandacht op het Nederlands als academische taal en biedt een podium aan jong talent. Studenten uit het Nederlands taalgebied werden uitgenodigd om een in het Nederlands geschreven essay in te zenden van maximaal 2.000 woorden. Een deskundige jury bepaalde welke inzenders in aanmerking kwamen voor een nominatie en koos vervolgens de winnaar. De jury bestond uit Louis Stiller (schrijver), Ellen Krol (kunstenaar en dochter Gerrit Krol) en Ronald Ohlsen (schrijver en docent Talencentrum).

Winnaar Pamela Wolters met de genomineerden Klaske Berger, Thomas van Essen, Danae Marchal en Eline Santema. Genomineerde Sofie Renap volgde de uitreiking via de livestream.
Winnaar Pamela Wolters met de genomineerden Klaske Berger, Thomas van Essen, Danae Marchal en Eline Santema. Genomineerde Sofie Renap volgde de uitreiking via de livestream.
Laatst gewijzigd:24 maart 2022 12:07
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...