Skip to ContentSkip to Navigation
Centre for Operational Excellence (COPE)
Faculteit Economie en Bedrijfskunde
Centre for Operational Excellence (COPE) Projecten E-Global

Congres E-commerce Logistiek

Op 15 januari 2019 vond het congres "e-commerce logistiek" plaats in het openluchtmuseum te Arnhem. Dit congres vormde de afsluiting van het onderzoeksproject e-global. Dit project kwam tot stand met subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en TKI Dinalog. E-global is uitgevoerd door Rijksuniversiteit Groningen, Fontys Hogescholen, Amway Supply Chain Services, Binnenstadservice Nederland, Centric Netherlands, Dimass Group, Districon, FoodforCare, Gemeente Venlo, Greetz, HC Distributie, Inventory Management Competence Centre, NV Industriebank LIOF, Neopost Shipping, Océ-Technologies, Phact, PostNL, Radboud Universitair Medisch Centrum, Ricoh, Seacon Logistics, Sligro Food Group, Trade Port Noord Venlo, Thuiswinkel.

Onderstaand het programma en koppelingen naar de presentaties.

Meer informatie over de sprekers vindt u verder naar onderen op deze pagina.

10.00

Opening

Kees Jan Roodbergen: Het project e-global

Keynote

Douwe Bekius: Logistiek van 1796 tot nu

10:30

E-commerce in de stad

Birgit Hendriks (Eco2City): De impact van de (micro)hub op e-commerce logistiek
Open de presentatie

Bolor Jargalsaikhan (ORTEC): What algorithms can (not) do in last-mile optimization
Open de presentatie

Jack Pool (Districon): Nieuwe stadsdistributie planning
Open de presentatie

11:45

De rol van Big Data en Artificial Intelligence in Logistiek

Roy Lenders: Data-driven supply chains in e-commerce
Open de presentatie

12:05

Data-driven supply chains

Johan Wijnhoven (Fontys): Introductie

Mark Basten (Amway) & Valérie Vandenbroucke (Bluecrux) & Johan den Breejen (Districon): Inzicht in orderpatronen met Artificial Intelligence
Open de presentatie

Frank Nieuwenhuis (Ricoh) & Guus Hoeben (Phact): End-to-end supply chain management
Open de presentatie

14:00

Omnichannel logistiek

Kees Jan Roodbergen (Rijksuniversiteit Groningen): Logistiek bepaalt de toekomst in e-commerce
Open de presentatie

14:20

Verpakken en bedrukken op maat

Bas van Steenoven (Neopost): Toepassing op-maat verpakken
Open de presentatie (drie presentaties samen in één bestand)

Danny Jonker (Fontys): De invloed van op maat verpakken op vervoersbewegingen in Nederland.
Open de presentatie (drie presentaties samen in één bestand)

Ken Zschocke (Fontys): De belangrijkste inzichten en resultaten uit het onderzoeksproject.
Open de presentatie (drie presentaties samen in één bestand)

15:30

Warehousing & Voorraadbeheer

Jelmer van der Gaast (Rijksuniversiteit Groningen): Omgaan met variabiliteit in het order pick proces
Open de presentatie

Harm Beerens (IMCC): Voorraadbeheer in e-commerce
Open de presentatie

Thijs Veldhuizen (Slimstock): Vraagvoorspelling voor nieuwe producten
Open de presentatie

10.00 – 10.30 Keynote

Douwe Bekius

Douwe Bekius had een lange carrière in Supply Chain & Logistiek bij Nedlloyd en Van Gend & Loos in diverse senior management posities. Voordat hij de overstap maakte naar Managing Director bij Carglass in 2001, was hij COO bij Van Gend & Loos, de grootste pakket- en palletvervoerder in de Benelux. Deutsche Post kocht het bedrijf in 2000 waarna het werd geïntegreerd in de DHL groep . Tot dit jaar was hij werkzaam als managing director van Belron International.

Lezing Douwe Bekius: Logistiek van 1796 tot nu

Het logistieke bedrijf Van Gend & Loos begon zijn activiteiten in 1796. De naam verdween in 2003. Van reizigersvervoer per diligence, postvervoer, concurrentie van de (toen nieuwe) spoorwegen, naar vervoer van pallets en pakketten. In het openluchtmuseum op enkele minuten lopen van de congreslocatie staat een historische goederenloods van Van Gend & Loos; een mooie bestemming voor een wandeling tijdens de lunch. In deze lezing een stukje historie en een blik naar de toekomst uit eerste hand.

10.30 – 11.15 E-commerce in de stad

Birgit Hendriks

Birgit Hendriks heeft samen met collega Max Prudon in 2008 Binnenstadservice opgericht. Op 16 april 2008 ging de eerste vestiging in Nijmegen van start. Binnenstadservice levert op stedelijk niveau diensten op het gebied van goederenontvangst, opslag en gebundeld schoon vervoer naar (binnen)steden. Het is een maatschappelijke onderneming die de ambitie heeft schonere lucht, betere bereikbaarheid en betere leefbaarheid in de steden te realiseren. Vanuit de Stichting Eco2city werd het bedrijf in een samenwerkingsverband in Nederland ‘uitgerold’. Sinds medio 2016 is Binnenstadservice onder de naam Goederenhubs Nederland BV doorgegroeid naar een landelijke groep van lokale stadslogistieke hubs. Birgit werkt sinds 1 januari 2019 fulltime bij Eco2city. Eco2city vervult inmiddels op Europees niveau de rol die ze aanvankelijk in Nederland vervulde: verbinden van stadslogistieke hubs en ondersteunen van lokale initiatieven vanuit de kennis en ervaring opgedaan in Nederland.

Lezing Birgit Hendriks: De impact van de (micro)hub op e-commerce logistiek

Het benutten van white-label hubs levert slimme gezonde logistiek in de stad op. In deze presentatie bundelen we ervaring en onderzoek van meerdere casussen om de positieve impact van de hub op het fysieke logistieke proces te bespreken. We presenteren de effecten op de consumenten en de bezorgers, maar ook over het maatschappelijk rendement in termen van luchtkwaliteit en energiegebruik. De focus ligt daarbij op de stad, maar ook op de snelweg heeft het gebruik van de hub een positief effect. Ook dat wordt toegelicht.

Bolor Jargalsaikhan

Bolor Jargalsaikhan works at ORTEC since January 1, 2019. Before, she was a postdoctoral researcher at University of Groningen in the e-global project. Her research interests include optimization and vehicle routing problems.

Lezing Bolor Jargalsaikhan: What algorithms can (not) do in last-mile optimization

The number of vehicles in inner cities is increasing due to e-commerce. Consequently, there is a growing need for solutions that cause less nuisance and have a lower environmental impact. In this presentation, a focus on algorithmic challenges for planning and routing of deliveries by means of new delivery concepts, such as freight bicycles and lockers.

Jack Pool

Jack Pool is managing director van Districon, een consultancy bedrijf dat zich onder meer toelegt op het ontwikkelen van IT-tooling voor de aansturing en optimalisatie van supply chains. Eerder werkte hij als Regional Supply Chain Director bij Danone en in diverse logistieke functies bij onder meer Procter & Gamble, Gillette en Ikea.

Lezing Jack Pool: Nieuwe stadsdistributie planning

Extreem korte levertijden van een uur, nieuwe modaliteiten zoals fietskoeriers en elektrische auto’s, de sterk groeiende focus op duurzaamheid in de grote steden en dat alles met sterk groeiende volumes zorgen voor nieuwe plannings uitdagingen in stadsdistributie. Het plannen wordt complexer en zal met kortere tijdsintervallen plaatsvinden.  4 Afstudeerders hebben onder de vleugels van Districon en e-global verschillende planningsmethodieken getest waarbij zowel optimalisatie als machine learning zijn toegepast.

11.45 – 12.05 De rol van Big Data en Artificial Intelligence in Logistiek

Roy Lenders

Roy Lenders is parttime verbonden aan het Lectoraat Supply Chain van de Fontys Hogescholen. Daarnaast is hij CEO van e-Commerce bedrijf Digital Operating Models, CEO van Genzai (kunstmatige intelligentie) en CTO/mede-eigenaar van Boosting Alpha (algoritmes voor de financiële wereld).

Lezing Roy Lenders: Data-driven supply chains in e-commerce

Het verzamelen en daadwerkelijk gebruiken van Big Data begint steeds belangrijker te worden in de e-Commerce en e-Fulfillment wereld. De logistieke wereld loopt hierin achter op bijvoorbeeld de e-Marketing wereld en de financiële wereld. Wat kan Logistiek van deze andere werelden leren?

12.05 – 12.45 Data-driven Supply Chains

Mark Basten

Mark Basten is Manager Business & Process Analytics binnen Amway Supply Chain Services in Venlo. Dit is de supply chain-tak van Amway, een wereldwijd opererend bedrijf dat persoonlijke en huishoudelijke artikelen levert via het direct sales-model.

Valérie Vandenbroucke

Valérie Vandenbroucke is werkzaam bij Bluecrux, een supply chain en operations consultancy bedrijf. Zij is daar product manager voor LightsOutPlanning, een digitaal supply chain platform dat klanten in staat stelt zich richting autonome planning te ontwikkelen.

Johan den Breejen

Johan den Breejen is senior consultant bij Districon. Zijn focus ligt op het ontwikkelen van custom-made apps voor de aansturing en optimalisatie van supply chains. Daarnaast is hij blij actief bezig om Artificial Intelligence verder te integreren in het werk van Districon.

Lezing MB, VV, JdB: Inzicht in orderpatronen met Artificial Intelligence

Vanuit een logistiek capaciteitsvraagstuk proberen we om met behulp van Artificial Intelligence i nzicht in de achtergrond van orderpatronen te krijgen. Dit met als insteek om dit order patroon wellicht te kunnen sturen of beïnvloeden. We hebben hier als 3-eenheid in samengewerkt en ook samen geleerd.

Frank Nieuwenhuis

Frank Nieuwenhuis is Manager bij Ricoh Europe Supply Chain Management waar hij werkzaam is binnen de afdeling Strategy & Business Excellence. Frank is in zijn rol verantwoordelijk voor de strategische Supply Chain projecten, zoals het ontwikkelen en implementeren van distributie netwerken en New Business supply chain processen, in de EMEA regio.

Lezing Frank Nieuwenhuis: End-to-end supply chain management

Beknopte uitleg over Ricoh’s end to end supply chain process. Binnen dit process hebben minor studenten 2 schakels onder de loep genomen: 1) Satellite efficiency (case Frankrijk) en 2) optimale strategische voorraad bij eindklanten (case Rusland). Phact en Ricoh hebben samen de Rusland case ontworpen waar ze de studenten een uitdagende opdracht hebben laten uitvoeren waarin data gedreven aanbevelingen worden verwacht v.w.b. assortiment selectie en voorraad management van strategische stock locaties bij eindklanten.

14.00 – 14.20 Omnichannel logistiek

Kees Jan Roodbergen

Kees Jan Roodbergen is hoogleraar Logistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen en directeur van het Center for Operational Excellence. Roodbergen is lid van de Wetenschappelijk e Adviesraad van de World Food Logistics Organization. Eerder zat hij als lid voor internationale zaken in de College-Industry Council on Material Handling Education in de Vereni gde Staten. Hij was jurylid voor de “Thuiswinkel / PostNL Dynamic Delivery Award” en de “Logistieke Webshop van het Jaar”.

Lezing Kees Jan Roodbergen: Logistiek bepaalt de toekomst in e-commerce

Webwinkels zullen zich in toenemende mate gaan proberen te onderscheiden door service en bezorging. De diversiteit aan afleveropties zal nóg verder toenemen. Denk hierbij aan de keuze voor levering binnen een uur of levering met een lage CO2-uitstoot. De logistieke complexiteit stijgt daardoor. Naadloze logistieke integratie tussen winkels en webwinkels kan bij deze ontwikkeling helpen en tegelijk de instandhouding van fysieke winkels ondersteunen. In deze lezing een blik op de toekomst, gebaseerd op de verwachtingen van experts uit de praktijk.

14.20 – 15.15 Verpakken en bedrukken op maat

Bas van Steenoven (Neopost)

Bas van Steenoven is marketing manager bij Neopost, een Frans beursgenoteerd bedrijf met een vestiging in Drachten. Hij is van begin af aan betrokken bij de ontwikkeling van de CVP-500, een inpakmachine die automatisch orders verpakt in een doos op maat. Deze machine is inmiddels geplaatst bij e-commerce bedrijven over de hele wereld.

Lezing Bas van Steenoven: Toepassing op-maat verpakken

Als je ooit een tandenborstel hebt ontvangen in een doos ter grootte van een magnetron inclusief een hoop plastic opvulmateriaal; dan is dat niet alleen ergerlijk. Het is ook onnodig. Het kan namelijk anders. Hoe? Door als warehouse durven te investeren in innovatieve en groene oplossingen. Aan de hand van een praktijk case vertelt Bas over de toepassingsmogelijkheden en voordelen van de inpakmachine van Neopost.

Danny Jonker

Danny Jonker is adviseur van Fontys ILEC en betrokken bij het KennisDC Logistiek Limburg. Naast de projecten die hij bij Fontys ILEC uitvoert, is hij ook betrokken bij de avondcursussen van ILEC en geeft hij les binnen de bachelor opleidingen logistiek aan de Fontys Hogeschool Techniek en Logistiek te Venlo. Danny is, in samenwerking met het KennisDC, afgestudeerd op het thema Supply Chain Finance en heeft zijn masteronderzoek gedaan op het gebied van e-commerce en e-fulfilment.

Lezing Danny Jonker: De invloed van op maat verpakken op vervoersbewegingen in Nederland

Tijdens deze sessie zal worden ingegaan op de impact van efficiënt verpakte pakketten op de transportnetwerken van Nederlandse pakketvervoerders. Terwijl er in de luchtvracht veel aandacht wordt besteed aan volume-efficiëntie in verzending is dit voor nationale (grond)transport tot op heden niet het geval. Daarom zal er worden toegelicht welke impact een kleinere, secundaire verpakking op een netwerk kan hebben, en hoe mogelijke besparingen evenredig kunnen worden verdeeld.

Ken Zschocke

Ken Zschocke is Docent Logistiek en Supply Chain Management aan de Fontys Hogeschool Techniek en Logistiek Venlo. Hij verzorgt daar logistieke vakken zoals Intralogistiek en Projectplanning. Tevens is Ken één van de hoofddocenten in de minor E-Preneurship. Hier verzorgt hij e-fulfilment gerelateerde onderwerpen zoals Retourenmanagement en Last-mile distributie. Daarnaast is Ken onderzoeker op het gebied van e-fulfilment en begeleidt hij ook afstudeerders op dit gebied. In kader van zijn Thesis heeft Ken samengewerkt met de belangenorganisatie Thuiswinkel.org. Hier heeft hij onderzoek uitgevoerd op het gebied van internationale ontwikkelingen in de last-mile van pakketlevering.

Lezing Ken Zschocke: De belangrijkste inzichten en resultaten uit het onderzoeksproject

Bij op maat gemaakte pakketten is het voor webshops vaak lastig om generiek bedrukte karton te gebruiken. Dit omdat logo’s en andere informatie vaak afgesneden worden bij het gebruik van eindeloos karton. Hiernaast zijn webshops op zoek naar nieuwe marketing technologieën die de potentie hebben om klanten individueel te benaderen op het enige moment van fysiek contact bij online shopping: de levering. Op-maat bedrukkings-technologieën bieden de mogelijkheid ieder pakket individueel met informatie bedrukken. Er zal daarom worden ingegaan op de mogelijke toepassing van hoge-kwaliteit op-maat bedrukking en het bedrag dat gebruikers (consumenten of webshops) maximaal bereid zijn hieraan te besteden.

15.30 – 16.15 Warehousing & Voorraadbeheer

Jelmer van der Gaast

Jelmer van der Gaast is een postdoctoraal onderzoeker verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. Van der Gaast heeft zijn PhD behaald aan Erasmus Universiteit Rotterdam in 2016. Zijn onderzoeksinteresse betreft de analyse van magazijnprocessen, stochastische modellen, en stedelijke logistiek.

Lezing Jelmer van der Gaast: Omgaan met variabiliteit in het order pick proces

De concurrentie tussen e-fulfilmentpartijen richt zich voornamelijk op goedkope, snelle, en op de juiste tijd geleverde bestellingen. Hierdoor zijn veel bedrijven begonnen met het leveren van bestellingen op dezelfde dag, en in sommige gevallen, zelfs binnen een paar uur. In onderzoek uitgevoerd aan de Universiteit Groningen is er gekeken hoe moet worden omgegaan met variabiliteit in het order pick proces gegeven de marktontwikkelingen.

Harm Beerens

Harm Beerens is community manager van het IMCC, kennisplatform voor voorraadhoudende bedrijven. Zijn vakgebied is IT en supply chain management en hij houdt zich bezig met content marketing en kennisdeling tussen professionals. Eerder werkte hij als content manager bij Logistiek.nl en was hij o.a. hoofdredacteur van vakblad ITlogistiek.

Lezing Harm Beerens: Voorraadbeheer in e-commerce

Kennisvereniging IMCC participeerde in Eglobal met een werkgroep ‘voorraadbeheer in commerce’. Wat zien deze bedrijven als hun grootste uitdagingen en wat kunnen we van elkaar leren? Harm Beerens van het IMCC bespreekt de resultaten van de werkgroep en blikt vooruit op de vervolgstappen in 2019.

Thijs Veldhuizen

Thijs Veldhuizen is Young Professional bij Slimstock, kennispartner in voorraadoptimalisatie en Europese marktleider in Inventory Management Systems. Thijs werkt bij Slimstock aan research & development in onderwerpen als seizoensforecasting en New Product Introducties. Hij is afgestudeerd in Technische Bedrijfskunde aan de Universiteit Twente.

Lezing Thijs Veldhuizen: Vraagvoorspelling voor nieuwe producten

Thijs Veldhuizen zal ingaan op het ‘hoe en wat’ van Nieuw Product Introducties, waarbij wordt ingegaan op wat er in de markt en in de vakliteratuur speelt. In 2018 is er samen met kennisvereniging IMCC een tool ontwikkelt die het NPI-proces verder faciliteert. Ook zal Slimstock gebruik gaan maken van Machine Learning algoritmes om zo de eerste forecasts te verbeteren.

Programma

U kunt hier het programmaboek bekijken.

Laatst gewijzigd:25 januari 2019 10:49