Skip to ContentSkip to Navigation

Centre for Operational Excellence (COPE)

Faculteit Economie en Bedrijfskunde
Centre for Operational Excellence (COPE)Expertise

Thema's

Voorraadbeheer en onderhoudsplanning

Goed voorraadbeheer draait om 1) het inschatten van de vraag naar goederen of onderdelen, 2) het overzien van voorraadstanden en 3) het managen van bestellingen zodat de vraag en beschikbare voorraad in balans blijven. Onderzoekers van COPE werken aan verschillende innovatieve vraagstukken binnen dit thema, zowel in de maakindustrie, supermarktlogistiek als in e-commerce.

warehouse

Voorraadbeheer speelt ook een grote rol bij onderhoudsplanning. Hierbij gaat onze aandacht vooral uit naar preventieve en conditie-gestuurde onderhoudsstrategieën en hun relatie tot voorraadbeheer. Voorbeelden hiervan zijn de keuze voor de hoeveelheid en de locatie van opslag van reserveonderdelen.


Smart manufacturing en services (o.a. Lean, werklastbeheersing, productieplanning)

Smart manufacturing is gericht op het gebruiken van bestaande en nieuwe (informatie)technologieën. Het doel hiervan is om de communicatie tussen verschillende gespecialiseerde en geautomatiseerde processen in de waardeketen te verbeteren.

Verdere integratie van het internet, sensortechnologie en robotica moet leiden tot een Internet der Dingen, waarmee informatie over de productie, distributie en (her)gebruik van producten door alle partners in de waardeketen kan worden benut. Onderzoekers van COPE werken, samen met collega-onderzoekers van het Groningen Engineering Center, vooral aan vraagstukken over de toepassing van dergelijke concepten en technologieën om productieplanning te verbeteren en de werklast  te beheersen.


Logistiek (o.a. netwerkontwerp, transportplanning, magazijnontwerp)
logistics

Logistiek speelt een belangrijke rol in de meeste projecten van COPE. Daarbij gaat speciale aandacht uit naar vraagstukken over het optimaliseren van supply chains en netwerken, het ontwerpen en managen van magazijnen, en het maken van goede transportplanning.

COPE onderzoekers zijn ook nauw betrokken bij verdere verduurzaming van logistieke processen en het oplossen van logistieke uitdagingen die gepaard gaan met de transitie naar duurzame energie en brandstoffen.


Supply Chain Management (o.a. analyse, integratie en coördinatie)

COPE onderzoekers hebben ruime ervaring met supply chain management vraagstukken, zoals het verbeteren van de samenwerking tussen partners en de coördinatie van verschillende productieprocessen in de keten.

Door toenemende druk om kosten te verlagen, zijn supply chains bovendien steeds kwetsbaarder geworden voor verstoringen. Grote verstoringen, zoals stakingen of natuurrampen, maar ook kleine verstoringen, zoals een tijdelijk uitgevallen productielijn, bij één partij, kunnen een enorme impact hebben op andere partijen in de keten. COPE onderzoekers richten zich op de vraag hoe bedrijven zich hiertegen kunnen wapenen zonder in te boeten aan efficiëntie.

Laatst gewijzigd:04 september 2018 09:14
printView this page in: English