Skip to ContentSkip to Navigation

Groningen Digital Business Centre

Faculty of Economics and Business
Blog
Header image Blog GDBC

Blog GDBC

GDBC op zoek naar bedrijven die willen digitaliseren met project SLIMmer MKB

Datum:20 januari 2021
Bas Baalmans, Gerben Dolsma (op scherm) en Rob Extercatte.
Bas Baalmans, Gerben Dolsma (op scherm) en Rob Extercatte.

Het GDBC gaat samenwerken met twee bedrijven uit Assen en Hoogeveen om de digitale kennis bij MKB-bedrijven te vergroten.

Het Groningen Digital Business Centre (GDBC) van de RUG heeft de handen ineen geslagen met IT-bedrijf Nidaros uit Hoogeveen en organisatie-adviesbureau Xtract in Assen om het midden-en kleinbedrijf (MKB) in het Noorden te helpen in de digitale wereld. Het project ‘SLIM-mer MKB’ gaat deze maand van start en duurt twee jaar.
,,Veel bedrijven worstelen met digitale ontwikkelingen. Het ontbreekt hen aan kennis en middelen om succesvol te opereren, maar digitalisering is heel hard nodig om in de toekomst een goede positie op de markt te behouden. En de digitale wereld verandert snel”, zegt Bas Baalmans van het GDBC van de RUG.

Universiteit van het Noorden
GDBC doet mee aan het project omdat de RUG de Universiteit van het Noorden wil worden en daarom ook een rol wil spelen in Drenthe. De RUG is al verbonden aan de Health Hub Roden, Astron in Dwingeloo, de IT-Hub met TVM in Hoogeveen en onlangs de onderwijscampus Emmen. Het GDBC is opgericht om de digitale sector in Noord-Nederland te versterken. Het wil met Nidaros en Xtract MKB-bedrijven helpen digitale verbeteringen door te voeren en de kennis binnen deze bedrijven te vergroten. De RUG brengt met GDBC onderzoek, kennis en jong talent in, Xtract is sterk in de vraag naar en de inventarisatie van digitalisering bij bedrijven en Nidaros heeft kennis van technische oplossingen.

Wat moet je digitaliseren en hoe?
,,Elke ondernemer weet dat hij moet digitaliseren, maar weet vaak niet hoe en wat hij moet doen. We proberen ondernemers over de drempel te trekken en te helpen. Welke processen lopen er al in het bedrijf, hoe zijn die te verbeteren en welke begeleiding van het personeel is nodig om van digitalisering een succes te maken”, zegt Rob Extercatte van Xtract.
Vanuit het netwerk ‘Ik ben Drents Ondernemer’ is de samenwerking ontstaan. Het doel is van minimaal twintig bedrijven de digitalisering in kaart brengen en te verbeteren. Daarnaast moet er een platform komen waar medewerkers van MKB-bedrijven tegen lage kosten, gecertificeerde trainingen kunnen volgen.

Ook voor de kapper

,,Data is het nieuwe goud. Elk bedrijf heeft processen en data. Ook de kapper. Die weet alles van zijn klanten, maar wat doet hij ermee. Als je bijhoudt wanneer de klant is geweest, kun je hem een mailtje of appje sturen wanneer hij weer geknipt moet worden. Met het tijdstip wanneer het de klant past”, zegt Gerben Dolsma van Nidaros.

Nidaros is gespecialiseerd in slimme software voor repeterende handelingen. ,,Daar gebruiken we robotjes voor. Een bouwvakker moet aan zijn administratie doorgeven waar hij is geweest, hoe lang en welke materialen hij heeft gebruikt. Maar die bouwvakker wil geen lijst invullen dat hij vier of zes bussen purschuim heeft gebruikt. Die wil doen waar hij voor is opgeleid. Wij hebben digitale robots ontwikkelt die de mail van de bouwvakker uitlezen en aangeven wat hij heeft gebruikt en hoeveel uur hij bezig is geweest. De bouwvakker blij en de administrateur blij, want het scheelt beiden veel tijd én niet te vergeten een hoop ergernis.”

SLIM-subsidie toegekend

Er is een SLIM-subsidie (Stimuleringsregeling Leren en ontwikkelen in mkb-ondernemingen) van 280.000 euro voor het project SLIM-mer MKB toegekend, om bedrijven net dat duwtje in de rug te geven om te investeren in digitale transformaties. Ruim de helft van de kosten van het bedrijf wordt vergoed. ,,En bedrijven behalen ook nog eens winst doordat werkprocessen sneller en efficiënter verlopen. Ik ben nog geen bedrijf tegengekomen, dat geen winst haalde uit betere digitale ondersteuning”, aldus Rob Extercatte.

Geinteresseerd en wil je als MKB-er particperen in SLIMmer MKB? Neem dan contact op met Bas Baalmans, b.s.baalmans rug.nl  06 22494353

Bron: Dagblad van het Noorden