Skip to ContentSkip to Navigation
Groningen Digital Business Centre
Faculteit Economie en Bedrijfskunde
Groningen Digital Business Centre Partners

Initiatiefnemers GDBC

In de afgelopen decennia hebben digitale bedrijven de internationale economie op zijn kop gezet. Met dank aan de vele mogelijkheden van het internet zijn innovatieve, jonge bedrijven de strijd aangegaan met de gevestigde orde. Deze disruptieve ontwikkelingen blijven in de wetenschap niet onopgemerkt: de nationale wetenschapsagenda ziet big data en digitalisering als de belangrijkste aanjagers van de veranderingen in de markt.

Binnen het GDBC gaan we actief aan de slag met deze ontwikkeling, vanuit zowel wetenschappelijk als praktisch perspectief. Onderstaande partijen zijn de initiatiefnemers van het GDBC:


FEB

Rijksuniversiteit Groningen, Faculteit Economie en Bedrijfskunde
Binnen de Rijksuniversiteit Groningen zijn de laatste jaren diverse nieuwe vakken en opleidingen ontstaan omtrent big data, data science en marketing analysis. De Faculteit Economie en Bedrijfskunde weet als geen ander hoe belangrijk samenwerking met bedrijven is om relevant onderzoek te kunnen doen. Binnen het GDBC gaan we dan ook graag de samenwerking aan met (Noordelijke) digitale bedrijven om samen een structurele versterking van de digitale sector in Noord-Nederland te realiseren.


FSE

Rijksuniversiteit Groningen, Faculteit Science en Engineering
Digitalisering wordt sterk gevoed door technische ontwikkelingen. Bij de Faculteit Science and Engineering is al geruime tijd aandacht voor de ontwikkeling en toepassing van nieuwe algoritmen en methoden, zoals machine learning ones, om grote databestanden te analyseren. Daarnaast is er veel aandacht voor de verwerking, analyse en visualisatie van grote databestanden. De komende jaren worden deze technieken verder ontwikkeld met specifieke toepassingen, zoals analyse van ongestructureerde data en block-chain.

Het FSE juicht het dan ook toe dat er binnen het onderwijscurriculum meer aandacht komt voor de toepassing van deze technieken bij bedrijven. Studenten en staf van FSE kunnen daarnaast hun opgedane kennis in de praktijk brengen bij Noord-Nederlandse bedrijven door middel van onderzoek en stages.


NOO

Noordelijke Online Ondernemers
In het noorden van Nederland zijn in de afgelopen decennia talloze vooruitstrevende en succesvolle digitale ondernemingen ontstaan. Een aantal van deze disruptieve bedrijven heeft zich georganiseerd in een samenwerkingsverband, onder de naam Noordelijke Online Ondernemers (NOO). De NOO is een collectief van ruim 40 gevestigde online ondernemingen en is ontstaan vanuit de behoefte om onderling kennis te delen over online ondernemen.

De online ondernemers die zijn aangesloten bij de NOO hebben te maken met een groeiende vraag naar academisch geschoolde experts op het gebied van digital science en big data. Die groeiende vraag en de behoefte aan wetenschappelijke kennis vormde voor de NOO aanleiding om de Rijksuniversiteit te benaderen en de vraag neer te leggen hoe we dit tekort samen kunnen verhelpen. De grootste wens was om samen de digitale sector in Noord-Nederland te versterken. De uitkomst is duidelijk: samen hebben we een nieuw centre voor digitaal ondernemerschap opgericht, het Groningen Digital Business Centre.

Laatst gewijzigd:24 april 2019 16:09
View this page in: English