Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinXBètasteunpunt

Jan Kommandeurprijs 2018

De jury had er een zware taak aan; de beste vijf selecteren uit 74 zeer uiteenlopende profielwerkstukken. Toch is het gelukt, de nominaties voor de Jan Kommandeurprijs zijn bekend. Hier kun je lezen wie er kans maken op €200,- en deelname aan de "International Conference for Young Scientists" in Servië.

Stoeptegels van schimmel
Sacha Brons en Wytze Walstra, Atheneum College Hageveld
Het bestraten van onze wegen en achtertuinen is niet zo onschuldig als het lijkt. Verstening verhoogt het risico op overstromingen, bedreigt de biodiversiteit en verhoogt de stedelijke temperaturen. Hoog tijd voor een duurzame tegel. Een tegel die recyclebaar, waterdoorlatend en duurzaam te produceren is. Sacha en Wytze onderzochten of een tegel gemaakt van schimmeldraden hier geschikt voor is. Ze onderzochten welke schimmel het meest geschikt is om tegels van te maken en op welk substraat je deze schimmel het beste kunt laten groeien. Ook vergeleken ze de eigenschappen van hun schimmeltegels met de eigenschappen van gewone stoeptegels. En hoewel de houdbaarheid en waterdoorlaatbaarheid van de schimmeltegels nu nog niet voldoende bleken, vertrouwen Sacha en Wytze er op dat de tegels in de toekomst kunnen worden geoptimaliseerd.

Sacha en Wytze met hun zelgemaakte 'schimmeltegel'
Sacha en Wytze met hun zelgemaakte 'schimmeltegel'

Inside the calculator
Jesse Maarleveld, Willem Lodewijk Gymnasium Groningen
Een rekenmachine is een apparaat dat iedereen bewust of onbewust dagelijks gebruikt. Soms is het in de vorm van een daadwerkelijke rekenmachine, soms zijn het berekeningen die ongemerkt door onze telefoon worden gedaan. Men is zich wellicht niet bewust van het feit dat basale rekenfuncties zo belangrijk zijn voor ons hedendaagse leven en nog minder bewust van hoe die rekenfuncties eigenlijk werken. Jesse Maarleveld onderzoekt in zijn PWS hoe een rekenmachine tot zijn antwoord komt en programmeert een volledige rekenmachine gebaseerd op slechts enkele basale operaties.

Vliegen in een zeilboot
Tycho Melles, het 4e Gymnasium Amsterdam
Een boot die opstijgt uit het de zee en boven het wateroppervlak langs scheert. Het klinkt als de openingsscène van een Jams Bond film, maar met een hydrofoil kan het echt! Een hydrofoil is een soort vleugel die onder een schip wordt gemonteerd. Als het schip hard genoeg vaart, kan deze worden ‘opgetild uit het water’ en op de toppen van deze draagvleugels over het water scheren. De boot gebruikt dan minder brandstof en kan sneller varen. Tycho ontwierp voor zijn PWS een hydrofoil voor een eenpersoonszeilboot. En omdat hij er maar niet genoeg van kon krijgen besloot hij ná het inleveren van zijn PWS nog een stapje verder te gaan. Hij is nu hard aan het werk om de hydrofoil in het echt te bouwen.

Tycho Melles bepaalt het zwaartepunt van een zeilboot
Tycho Melles bepaalt het zwaartepunt van een zeilboot

Top of flop?
Lourens Touwen en Karim Guettache, Stedelijk Gymnasium Leiden
Is een film top of wordt het een flop? Dat is soms lastig te voorspellen. Lourens en Karim onderzochten of ze vóór de première van een film al kunnen voorspellen of een film een kaskraker wordt. Ze gebruikten daarvoor internetdata: hoeveel is er over een film getweet, hoe vaak is de film geliket op Facebook en wat vinden YouTube-kijkers van de trailer? Uiteindelijk verzamelen en analyseren ze de data van duizenden films. Dit blijkt helaas nog niet genoeg te zijn en ondanks hun dappere pogingen lukt het Lourens en Karim nog niet om het succes van een film te voorspellen.

Het effect van zwarte gaten
Luçiano Aenmeij en Bas van der Boom, Amadeus lyceum Vleuten

Luçiano en Bas hadden voor hun profielwerkstuk een ambitieuze missie: grip krijgen op de complexiteit van het universum. In het bijzonder wilden zij weten wat het effect is van zwarte gaten en hoe deze mysterieuze objecten hun omgeving beïnvloeden. Om deze vragen te beantwoorden deden ze een uitgebreid literatuuronderzoek. Vervolgens maakten ze een computermodel waarin ze de bewegingen van hemellichamen rondom een zwart gat simuleerden.

Prijsuitreiking

Wil je een kijkje nemen op de prijsuitreiking? Dat kan! Hier onder vind je het programma.

Datum:                              Donderdag 29 maart 2018
Locatie:                             Marie Lokezaal, Harmoniegebouw
                                          Oude Kijk in ’t Jatstraat 26
                                          9712 EK Groningen            

Programma:

13.00 uur                   opbouw presentatiemarkt door genomineerde leerlingen
13.45 uur                   ontvangst
14.00 uur                   opening
14.05 uur                   lezing van Diederik Roest
14.30 uur                   bezichtiging markt met profielwerkstukken
15.15 uur                   start prijsuitreiking
16.00 uur                   afsluiting en borrel

Winnaars vorige jaren

De prijswinnaars van voorgaande jaren zijn hier te vinden. Ook kun je hier filmpjes zien van de genomineerden van dit jaar en voorgaande jaren! Doe hier inspiratie op voor leuke profielwerkstukken!

Wie was Jan Kommandeur?

Jan Kommandeur(1929-2012) was tussen 1961 en 1994 hoogleraar fysische chemie aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 1970 stichtte hij de Jonge Onderzoekers Groningen om kinderen op een uitdagende en creatieve manier te interesseren voor wetenschap. Vandaag de dag organiseren de Jonge Onderzoekers nog steeds technische activiteiten voor kinderen van 8-18 jaar oud.

Laatst gewijzigd:13 maart 2018 09:11