Skip to ContentSkip to Navigation
Universiteitsbibliotheek
Universiteitsbibliotheek Meer erfgoed Tentoonstellingen Mussengang: het studentenleven getekend

Mussengang: het begin

De eerste aflevering van Mussengang verscheen op 29 augustus 1984. Het was één van de weinige afleveringen die niet op de achterpagina van de krant stond, maar binnenin. Eerstejaarsstudente Mathilde de Bruyne werd door haar moeder afgeleverd in het studentenhuis Mussengang 9, een fictief pand in dit bekende steegje. Mevrouw De Bruyne was een wat onbestemde en vormloze figuur met een haarband, Mathilde een jong ogend meisje met een grote schooltas. Bert Cornelius zocht nog naar zijn stijl, en de personages in Mussengang nog naar hun persoonlijkheid.

Op tekening 2 (12 maart 1986) hadden die zich verder ontwikkeld. Hier maken we kennis met Mathildes jongere zus Yvette. Mevrouw De Bruyne heeft inmiddels de uitstraling van een filmster gekregen, compleet met zonnebril. Yvette de Bruyne zou zich spoedig ontpoppen als flamboyante femme fatale. En Bert Cornelius als geniaal tekenaar.

Boze brieven

In de eerste jaren leidden de afleveringen van Mussengang met enige regelmaat tot verontwaardigde reacties van lezers. Vooral de tekeningen van Bert Cornelius moesten het daarbij ontgelden. Op tekening 3 zet corpsbal Eduard de Bock zijn vriendin Yvette de Bruyne hardhandig de deur uit, nadat zij schampere opmerkingen had gemaakt over zijn prestaties in bed en had geopperd dat De Bock eigenlijk op mannen viel. Het leidde de weken erna tot ingezonden brieven, en tot een oproep de tekenaar te ontslaan. De oproep ging vergezeld van een tekening van het graf van Bert Cornelius, en een hondje dat er tegenaan pist.

Een van de briefschrijvers merkte – terecht – op dat de tekening verder ging dan het verhaaltje. Want dat eindigde met de constatering dat Eduard de Bock in woede ontstak door een opmerking van Yvette, en dreigend op haar afliep (6 mei 1986).

Geen enkele lezer– en ook de redactie van de UK niet – zag dat de boze De Bock twee linkervoeten (en twee linkerhanden) had: met zijn ene linkerbeen en twee linkerhanden hield hij zich staande. Met zijn andere linkerbeen schopte hij de arme Yvette de deur uit.

3. Yvette wordt de deur gewezen
3. Yvette wordt de deur gewezen
Laatst gewijzigd:24 december 2021 11:54
View this page in: English