Skip to ContentSkip to Navigation

Centrale Medische Bibliotheek

UMCG
Centrale Medische BibliotheekHulpBeleid e-readers

Opnemen van publicaties in Nestor en e-readers

Tijdschriftartikelen of e-books

Beleid UMCG / Faculteit der Medische Wetenschappen

Het UMCG/Faculteite Medische Wetenschappen staat full-text overnames van publicaties in Nestor niet toe. Een goed alternatief is het opnemen van een link naar artikelen in e-journals of (hoofdstukken uit) e-books die vallen onder een RUG-licentie of die open access beschikbaar zijn. Op deze manier hoeven geen afdrachten voor auteursrechten gemaakt te worden en melding van gebruik aan de Stichting PRO is niet noodzakelijk.

Om te bepalen of een bepaalde tekst online beschikbaar is en valt binnen een RUG-licentie zoekt u het desbetreffende artikel of e-book op in SmartCat. Zorg er vervolgens voor dat u een persistente link naar de tekst opneemt in Nestor. Hieronder vindt u meer informatie over hoe u te werk gaat.

Check de elektronische beschikbaarheid

Of een publicatie elektronisch beschikbaar is kunt u nagaan in SmartCat of in één van onze andere databases, zoals PubMed.

Controleer of de publicatie ook daadwerkelijk beschikbaar is door door te klikken tot de publicatie op het scherm is. U kunt natuurlijk ook rechtstreeks linken naar een artikel of e-book, zie hiervoor het kopje 'Hoe maakt u een goedwerkende link?’.

Een artikel

  • Zoek in het betreffende artikel op, bijvoorbeeld in PubMed of in één van de andere databases.
  • Klik op het Get-it icoontje
  • Controleer of u inderdaad toegang heeft tot de full-text door het artikel ook echt volledig op het scherm te laten verschijnen.
  • Zoek vervolgens op de webpagina of in de geopende PDF naar een aanduiding voor een permanente link. Zie verder: ´Hoe maakt u een goedwerkende link?´


Een hoofdstuk/gedeelte uit een boek

  • Zoek in SmartCat op titel van het boek.
  • Soms staat de betreffende titel meerdere keren in de lijst, klik dan bij het exemplaar waarbij staat ‘Held by: University of Groningen Library’ op de button ‘view online’ (indien aanwezig). Deze button staat er niet als volgens SmartCat geen online toegang tot het artikel is.
  • Men komt dan op het platform dat het boek aanbiedt. Hoe dit eruitziet, is per platform verschillend. Ook hoe u bij het betreffende hoofdstuk/gedeelte komt. Zoek tot het betreffende hoofdstuk/gedeelte ook inderdaad op het scherm verschijnt.
  • Zoek vervolgens op de webpagina of in de geopende PDF naar een aanduiding voor een permanente link. Zie verder: ´Hoe maakt u een goedwerkende link?´
Laatst gewijzigd:25 oktober 2017 12:14
printView this page in: English