Skip to ContentSkip to Navigation
Aletta Jacobs School of Public Health
Together for more healthy years
Aletta Jacobs School of Public Health
Header image AJSPH

AJSPH

Nederland krijgt regionaal coronabeleid

Datum:03 september 2020
Illustratie Anne Stalinski
Illustratie Anne Stalinski

Halverwege juni pleitten Alex Friedrich en Jochen Mierau al voor een regionaal coronabeleid waarbij Nederland opgedeeld zou worden regio's. "Want," stelt Friedrich, "als er een uitbraak is in een hotel in Nijmegen, dan hoeven de hotels in Groningen niet dicht te gaan. Dat is logisch.” Afgelopen dinsdag maakte minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) bekend dat Nederland voortaan onderverdeeld wordt in 25 verschillende coronaregio's. Het nieuwe alarmsysteem gaat in vanaf de tweede helft van september. 

Om lering te trekken uit een halfjaar coronabeleid heeft minister de Jonge in korte tijd meer dan 100 experts in 9 groepen online gesproken. Experts uit verschillende disciplines kwamen bijeen; van artsen en biomedici tot aan deskundigen op het gebied van gedrag, veiligheid en communicatie.  

De deskundigen bekeken 9 belangrijke thema’s, zoals testen en traceren, de effecten van de lockdown en de publiekscommunicatie. Op ieder thema zijn ideeën, adviezen en inzichten verzameld en onderling gedeeld. Die stellen het kabinet in staat om het beleid op deze punten verder te versterken en te verbeteren. Ook is gekeken hoe andere landen het hebben aangepakt en naar de lessen voor Nederland.

Position papers 'lessons learned'

Aletta's Jochen Mierau, Esther Metting en Cor Wagenaar zijn drie experts die een bijdrage hebben geleverd.  

  • Lees hier de position paper van Jochen Mierau (Gezondheidseconoom en wetenschappelijk directeur AJSPH). Het advies van Jochen Mierau is in onderstaande afbeelding geïllustreerd door Anne Stalinski. 
  • Lees hier de position paper van Esther Metting (Aletta fellow en universitair docent en onderzoeker RUG. Adviseur voor VWS aangaande de effectiviteitsmeting van de Coronamelder).
  • Lees hier de position paper van Cor Wagenaar (Aletta onderzoeker en hoofd Kenniscentrum Architecture, Urbanism & Health, Hoogleraar Geschiedenis en Theorie van Architectuur en Stedenbouw).
Illustratie Anne Stalinski
Illustratie Anne Stalinski