Skip to ContentSkip to Navigation
Universiteitsbibliotheek
Universiteitsbibliotheek Publiceren Auteursrechten-informatiepunt Gebruik auteursrecht in onderwijs Bronnen

Audio & Video

Infographic vuistregels hergebruik: 1. Bronvermelding (Vermeld altijd de bron: - Auteur - Titel - Uitgever - Jaar uitgave -Always cite the source: - Author - Title - Publisher - Year of publication) 2. Direct linken (Gebruik altijd directe links, tenzij het echt niet anders kan) 3. Open Access (Gebruik zoveel mogelijk (links naar) Open Access content) 4. Toestemming (Heb je (schriftelijk) toestemming van de auteursrechthebbende (veelal de uitgever)?

Meer informatie over hergebruik auteursrechtelijk beschermd materiaal in het onderwijs:

E-learning (Brightspace)
Kosteloos - Wat mag altijd?

De manier waarop je kosteloos audio en video kunt overnemen op Brightspace:

  • Verwijzen via een link: Via een link verwijzen naar audio en video die online staan mag altijd. Hiermee verwijs je slechts door, maar herpubliceer je niets. Hieronder valt ook het embedden van bijvoorbeeld Youtube videos . Daarnaast heeft de publieke omroep op Beeld & Geluid op school veel audio- en videomateriaal staan waar je naar kunt verwijzen. Ook op Eyefilm.nl is een hoop materiaal beschikbaar.
  • Creative Commons: Naast linken mag je ook kosteloos audio- en videomateriaal hergebruiken dat via een Creative Commons licentie is gedeeld, mits je je aan de voorwaarden van die specifieke licentie houdt.
    Meer informatie hierover vind je op Open Education .

Geen Easy Access Regeling

Wil je audio of video in Brightspace opnemen dat niet met een Creative Commons – licentie is gedeeld en/of het is niet mogelijk om naar de content te verwijzen via een link, dan zul je toestemming moeten vragen bij de eigenaar. Er zijn op dit moment binnen de Easy Access regeling met Stichting UvO geen afspraken gemaakt rondom het (her)gebruik van audio- en videomateriaal, dus is toestemming vragen noodzakelijk.

College
Regels Audio/Video - College

Binnen het college heb je veel vrijheid wat betreft materiaal hergebruiken. Je kunt in je presentatie volledige teksten van artikelen of boeken tonen en ook video- en audiomateriaal afspelen, mits het aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • Het gebruik heeft een educatief doel en is onderdeel van het onderwijsprogramma;
  • Het wordt gebruikt in onderwijs zonder winstoogmerk (bij onderwijs voor RUG/UMCG-studenten is dit altijd het geval);
  • Het gebruik vindt plaats binnen de muren van de RUG/UMCG of tijdens een live online college binnen de beveiligde elektronische leeromgeving;
  • Je mag video's niet downloaden en afspelen, maar wel streamen (bijvoorbeeld op YouTube laten zien), tenzij ze gedeeld zijn met een Creative Commons – licentie.

Let op! Deze regels gelden alleen voor het gebruik van materiaal in het onderwijs. Zet je vervolgens het materiaal op Brightspace, dan gelden de regels voor gebruik van audio en video op Brightspace en deze zijn strikter (zie hierboven, onder 'E-learning (Brightspace)').

Let ook op dat wanneer er opnames van het college worden gemaakt en deze later verspreid worden, er ook andere regels gelden.

Perusall/FeedbackFruits (FBF)

Perusall en FeedbackFruits (FBF) zijn sociale annotatietools. Dit zijn online platforms die groepen studenten een platform bieden om academische teksten of educatieve video’s te bespreken. Studenten voltooien opdrachten door annotaties te schrijven bij een geselecteerde tekst of video.

Kosteloos - Wat mag altijd?

De manier waarop je kosteloos video kunt opnemen in tools als Perusall en FBF:

  • Via een link: Een video die online staat opnemen in Perusall/FBF d.m.v. een link mag altijd. Hiermee herpubliceer je namelijk niets. Hieronder valt ook het embedden van bijvoorbeeld Youtube videos. Daarnaast heeft de publieke omroep op Beeld en geluid op school (login met SURFconext) veel audio- en videomateriaal (voornamelijk Nederlandstalig) staan die je op kunt  nemen in Perusall/FBF d.m.v. een link. Ook op Eyefilm.nl is veel materiaal beschikbaar.
  • Creative Commons: naast linken mag je ook kosteloos audio- en videomateriaal hergebruiken dat via een Creative Commons licentie is gedeeld, mits je je aan de voorwaarden van die specifieke licentie houdt.
    Meer informatie hierover vind je op Open Education .

Geen Easy Access Regeling

Wil je videomateriaal in Perusall/FBF opnemen dat niet met een Creative Commons-licentie is gedeeld en/of het is niet mogelijk om naar de content te verwijzen via een link, dan zul je toestemming moeten vragen bij de eigenaar. Er zijn op dit moment binnen de Easy Access regeling met Stichting UvO geen afspraken gemaakt rondom het (her)gebruik van audio- en videomateriaal, dus is toestemming vragen noodzakelijk.

Licentie uitgever

Soms staat de uitgever toe dat de video in Perusall/FBF wordt gebruikt. Let op: downloaden van het materiaal is vervolgens vaak niet toegestaan en/ of niet mogelijk.

Contact

Educational Innovation & Evaluation biedt meer informatie over het gebruik van tools als Perusall en FBF. Hier vind je ook informatie over de copyright check-procedure. Deze controle op het auteursrecht moet elk jaar opnieuw uitgevoerd worden. Je kunt ook contact met hen opnemen via edusupport rug.nl.

Voor vragen m.b.t overnames en auteursrecht, kun je contact opnemen via copyright rug.nl. Werk je bij het UMCG? Neem dan contact op met auteursrecht umcg.nl.

Laatst gewijzigd:24 januari 2024 15:23
View this page in: English