UniversiteitsbibliotheekHulpDe UB per doelgroepMedewerkersReadersupport

Het maken van goedwerkende links

Tijdschriftartikelen of e-books

Drie zaken zijn van belang bij het leggen van een link naar een elektronisch tijdschriftartikel of boek:

1. Toegang tot bestanden buiten het universitaire netwerk

Wilt u dat een bepaald tijdschrift, tijdschriftartikel of e-book ook beschikbaar is voor studenten buiten het RUG netwerk, maak dan een link via the proxy-server. Hierdoor weet u zeker dat studenten toegang hebben tot de publicatie, binnen en buiten de RUG. Begin link met:

http://proxy-ub.rug.nl/login?url=

Hierna voegt u de persistent url van de publicatie toe:

http://proxy-ub.rug.nl/login?url= http:// search.epnet.com/direct.asp?an=8599234&db=buh

Hoe werkt zo'n externe link?
Als een student thuis of elders buiten de RUG werkt en een dergelijke link aanklikt, dan verschijnt er automatisch een tussenschermpje waarmee de student kan inloggen met zijn/haar studentenaccount. Pas daarna verschijnt de publicatie. Binnen het RUG-netwerk wordt de publicatie wel direct getoond, zonder inloggen.

Uitzonderingen
- Bij publicaties die overal vrij toegankelijk op het internet beschikbaar zijn laat u het proxy-gedeelte weg. Let op: u kunt dit feitelijk alleen constateren wanneer u op een computer werkt buiten het RUG/UMCG-domein en niet bent ingelogd op dat domein.
- Bij publicaties in bestanden die worden aangeboden via Surfconext (bv Kluwer Navigator, Legal Intelligence) moet u de permanente url gebruiken die bij het artikel staat vermeld. Let op: gebruik hierbij niet de thuistoegang! U herkent een Surfconext bestand door het feit dat u moet aangeven te zijn verbonden aan de Universiteit Groningen voordat u toegang krijgt. U doet dit door te klikken op 'Login voor WO/HBO' ; daarna kiest u Universiteit Groningen.

2. Gebruik een blijvend internetadres (persistente URL, DOI)

Zorg er ook voor dat het internetadres dat u in de link opneemt blijvend is, een zgn. persistente URL of een DOI (Digital Object Identifier). Doorgaans is dat een andere link dan wat in de adresbalk van de browser verschijnt op het moment dat de publicatie op het beeldscherm staat.

Hoe?

• Gebruik de DOI code
    Veel uitgevers vermelden inmiddels bij hun online publicaties een zogenaamde Digital Object Indentifier ( DOI ).
    Een voorbeeld van zo’n DOI is: 10.1111/ddg.12424
    Neemt u deze code op in de link, dan bent u ervan verzekerd dat de link altijd zal blijven werken, zelfs als de content verhuist naar een andere plek.
    Zet vóór de DOI-code http://dx.doi.org/en dáárvoor natuurlijk nog het adres van de proxy-server. De link komt er dan als volgt uit te zien:
    http://proxy-ub.rug.nl/login?url=http://dx.doi.org/10.1111/ddg.12424
  • Of gebruik de persistente URL
    Andere uitgevers geven bij een publicatie een blijvende URL dat u kunt gebruiken in een hyperlink. Deze wordt doorgaans aangeduid als ‘persistent URL’, ‘permanent URL’ of ‘permalink’. Kopieer die URL (en plaats dáárvoor de URL van de proxy-server). De verwijzing naar een persistente URL zit soms in een menu’tje ‘export’ of ‘cite’ of wordt aangeduid met een icoontje voor uitgang, export, exit e.d.
  • Of gebruik een link van de bibliotheekportal
    De links naar e-books, e-journals en databases die u vindt op de webportal van de bibliotheek, in de Libguides en in SmartCat zijn altijd permanent en zijn ook voorzien van de proxy
  • Of verwijs naar SmartCat
    Klik in SmartCat op dit pijltje en kies 'Record link'. U verwijst dan naar de beschrijving van de publicatie in SmartCat.
Verwijzing SmartCat d.m.v. Record Link
Verwijzing SmartCat d.m.v. Record Link

Geen blijvende link?
Niet in alle gevallen zal er een persistente link te vinden zijn, zeker niet bij materiaal dat vrij op het internet toegankelijk is. Gebruik dan de URL die in de navigatiebalk (adresbalk) van de browse staat.

3. In Nestor: link altijd laten openen in nieuw venster!

Wanneer u links in Nestor plaatst, kies er dan altijd voor om de link te laten openen in een nieuw venster. Het gebeurt regelmatig dat Nestor anders een foutmelding geeft.

Heeft u vragen of heeft hulp nodig: bibliotheek@rug.nl

Laatst gewijzigd:08 februari 2018 14:12
printOok beschikbaar in het: English
Volg ons opfacebook twitter