Skip to ContentSkip to Navigation
Universiteitsbibliotheek
Universiteitsbibliotheek Meer erfgoed

Twitterbot Mulerius

Mulerius

Nicolaus Mulerius (1564-1630) was de eerste bibliothecaris van de Groninger Academie. Sinds mei 2017 bestaat het twitteraccount @Mulerius . Hiermee presenteren we meerdere malen per week een inspirerend beeld uit de Digitale Collecties van de Rijksuniversiteit Groningen.

Twitterbot

Achter het twitteraccount zit een zogenaamde twitterbot. Deze twitterbot genereert enkele malen per week automatisch en willekeurig een tweet met een frappant beeld uit de Digitale Collecties van de Rijksuniversiteit Groningen. In de tweet worden enkele metadata vermeld (zoals jaar van creatie, auteur en locatie) gevolgd door een link naar de afbeelding.

Waarom?

De Universiteitsbibliotheek heeft @Mulerius ontwikkeld met drie doelen:

  1. Ontsluiting
    De afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek herbergt een enorme schat aan documenten, verzameld sinds de oprichting van de academiebibliotheek in 1615. Een flink deel van deze schat is of wordt gedigitaliseerd. @Mulerius wijst potentiële gebruikers op het bestaan van deze Bijzondere Collecties.
  2. Zichtbaarheid
    Frequente tweets vergroten de zichtbaarheid van deze collecties en daarmee de zichtbaarheid van de Universiteitsbibliotheek.
  3. Contact
    Via hashtags en verwijzingen bereiken deze tweets ook mensen die geïnteresseerd zijn in een bepaald onderwerp en dat toevallig voorbij zien komen via @Mulerius. Zij reageren daar weer op en wijzen anderen op de aanwezigheid van een bepaalde foto of landkaart. Zo komen mensen in contact met de Universiteitsbibliotheek.
Verkiezingsaffiche: SDAP, 1927
Verkiezingsaffiche: SDAP, 1927

Digitale collecties

Een flink deel van de collecties van de Rijksuniversiteit Groningen, waaronder die van de Universiteitsbibliotheek, het Universiteitsmuseum en het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen (DNPP), is ook digitaal beschikbaar of wordt binnenkort gedigitaliseerd.

Dit heeft vele voordelen. Zo hoeven kwetsbare werken niet meer uit hun bergplaats te worden gehaald om toch veilig te functioneren in onderwijs en onderzoek. Ook is bestudering op afstand mogelijk en kunnen teksten en beelden gedetailleerder en preciezer worden bekeken.

Tot de deelcollecties die door twitterbot @Mulerius willekeurig worden doorzocht, behoren:

  • De Afbeeldingencollectie van het Groninger Instituut voor Archeologie met onder andere veel zwart-witfoto's van de beroemde opgravingen aan de terp van Ezinge in de jaren 1930;
  • Affiches van politieke partijen uit de collectie van het DNPP;
  • Oude kaarten getekend of gedrukt vóór 1901, met name kaarten van Nederland en Europa en van Groningen (stad en provincie) en het omringende gebied (Friesland, Drenthe en Oost-Friesland);
  • Nederlandse industriële boekbanden, 1890-1940
    Dit zijn 3500 boeken die allemaal door Nederlandse uitgevers zijn uitgebracht en waarvoor meer dan 400 kunstenaars de banden hebben ontworpen. Er zitten talrijke topstukken van de Nederlandse boekkunst bij—van de hand van kunstenaars als H.P. Berlage, Theo van Hoytema, Ella Riemersma en Jan Toorop.

Meer informatie

  • Volg Mulerius
  • Mulerius: erfgoed per tweet
    Een artikel van Frank den Hollander in ICT-magazine Pictogram
  • Digitale Collecties
    Digitale reproducties van stukken uit de historische en onderzoekscollecties van de Rijkuniversiteit Groningen, aangevuld met beschrijvingen van de getoonde boeken en objecten.
Laatst gewijzigd:17 januari 2024 11:15