Skip to ContentSkip to Navigation
Maatschappij/bedrijvenCentrum voor Informatie TechnologieNieuws

Eerste bijeenkomst Data Federation Hub

22 november 2017
Data Federation Hub
Data Federation Hub

Op 22 november 2017 vond de eerste bijeenkomst van de Data Federation Hub (DFH) plaats. De Data Federation Hub is een platform dat bestaande expertise en faciliteiten op het gebied van onderzoeksgegevens vanuit de gehele RUG en UMCG aan elkaar koppelt. Het is onze ambitie om de ondersteuning op het gebied van gegevensbeheer en datawetenschap te verbeteren en beveiligde (inter)nationale samenwerking tussen onderzoekers te stimuleren en faciliteren.

De hub moet in essentie een betrouwbaar platform voor de academische gemeenschap worden. Dit wordt in eerste instantie gedaan door de uitwisseling van best practices te faciliteren, de behoeften in kaart te brengen van Research Data Supporters en te laten zien welke hulpmiddelen, infrastructuren en expertise in de gehele levenscyclus van onderzoeksgegevens beschikbaar zijn.

Eerste bijeenkomst DFH

De bijeenkomst werd geopend door Rector Elmer Sterken, die de noodzaak van goede ondersteuning van onderzoeksgegevens onderschreef. Bij wijze van officiële lancering van het platform liet hij een filmpje zien waarin het vignet van DFH werd onthuld.

Tijdens de bijeenkomst brachten data-experts vanuit de gehele RUG - UMCG de discussie op gang over hoe het platform effectief vorm moest krijgen. Gesproken werd over zaken als privacy, tooling, opslag, beleid/financiering, datawetenschap en andere onderwerpen die iedereen aangaan die zich bezighoudt met onderzoeksgegevens en de problemen die daarbij komen kijken. De discussie werd geleid door Marjolein Nieboer, de hub werd geintroduceerd door Ronald Stolk.

Er kwam een levendige dialoog op gang, met meer dan 50 deelnemers die allemaal actief betrokken zijn bij het ontwikkelen van hulpmiddelen, processen en infrastructuren om beter tegemoet te komen aan de behoeften van Research Data Support-afdelingen. Beeldmateriaal is te vinden op het Twitteraccount van het CIT

Uitnodiging

We willen u allen uitnodigen actief deel te nemen aan de Data Federation Hub. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen via dfh@rug.nl.

Gezamenlijk initiatief

De Data Federation Hub is een gezamenlijk initiatief van het Centrum voor Informatietechnologie (CIT), de Universiteitsbibliotheek en de afdeling Research-IT van het UMCG.

Laatst gewijzigd:27 februari 2019 13:48
printView this page in: English

Meer nieuws