Skip to ContentSkip to Navigation
Universiteitsbibliotheek
Universiteitsbibliotheek Hulp Pure support

Waarom zou ik het onderzoeksinformatiesysteem Pure gebruiken?

Nut en noodzaak van Pure
Verplichte verantwoording

Als onderzoeker van de RUG of UMCG word je geacht je publicaties in het centrale onderzoeksinformatiesysteem Pure te registreren. Enkel wat in Pure geregistreerd is telt mee in de officiële cijfers die gebruikt worden voor de verantwoording aan het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) en andere stakeholders via Jaarverslag, KUOZ-rapportages en de Kwaliteitszorg onderzoek (SEP-rapportages).

Verlichting administratieve belasting van het wetenschappelijk personeel (WP)

Jaarlijks worden tot enkele duizenden outputs geregistreerd in Pure. Vele externe literatuurbronnen worden dagelijks gescand op outputs van elk WP-lid dat deze optie in Pure aangevinkt heeft (automated search). Dat bespaart handmatige invoer van de vele benodigde invoervelden en beperkt het werk van de onderzoekers; je hoeft alleen nog maar te reageren op een e-mail ter bevestiging van je (co-)auteurschap.

Op dit moment zijn bronnen als Scopus en PubMed qua omvang nog de belangrijkste voor met name bèta-, medische en de meeste sociale wetenschappen. Verwacht mag worden dat met de groei van Open Access er ook belangrijke bronsystemen voor de geesteswetenschappen en rechtsgeleerdheid beschikbaar komen, zodat ook onderzoekers in die disciplines op termijn steeds minder zelf hoeven in te voeren in Pure. Waar automated search nog niet voldoende werkt vragen we je om je publicaties handmatig in te voeren.

Vindbaarheid en zichtbaarheid van uw werk en expertise

Pure is het bronsysteem (en repository) dat de publieke Research Portal van de RUG met gegevens vult. De Pure Research Portal is het visitekaartje en de etalage van het onderzoek aan de RUG. Het toont profielen van onderzoekers, faculteiten en onderzoeksinstituten, die daarmee ook veel beter te vinden zijn door de meest gebruikte externe zoekmachines. Dat geldt ook voor alle in Pure geregistreerde outputs en activiteiten, ook die welke niet opgenomen zijn in internationale citatie databases.

KUOZ-rapportage

Pure wordt gebruikt voor de jaarlijks opgevraagde onderzoeksgegevens (output en activiteiten) t.b.v. de jaarverslaglegging en verantwoording aan het ministerie van OCW (via Universiteiten van Nederland (UNL): de zgn. KUOZ (Kengetallen Universitair Onderzoek) rapportage.

SEP-beoordeling

Eens in de 6 jaar dienen alle 27 RUG-onderzoekinstituten beoordeeld te worden door een onafhankelijke Peer Review Commissie volgens de richtlijnen van het landelijk Strategy Evaluation Protocol (SEP) en het Groningen Research Assessment Protocol (GRAP). Het SEP en GRAP schrijven verplicht op te nemen outputcijfers en tabellen voor, waarvoor Pure als enig erkende bron dient.

Wetenschappelijke jaarverslagen

De data in Pure wordt ook gebruikt bij het opstellen van wetenschappelijke jaarverslagen van faculteiten, instituten en onderzoekscholen.

Scival en Altmetric

Pure is de primaire bron van output die rechtstreeks geanalyseerd kan worden m.b.v. de geavanceerde benchmark tools SciVal (bibliometrie, voor academic impact) en Altmetric.com (alternatieve metrics zoals citaties uit beleidsdocumenten van overheidsorganen, Wikipedia of de internationaal meest gerenommeerde kranten, voor societal impact). Daarom is het zo volledig en correct mogelijk houden van Pure essentieel voor een betrouwbare en kwalitatief hoogwaardige analyse.

R&O-gesprek

De onderzoeksinformatie uit Pure kan worden gebruikt tijdens de jaarlijkse R&O-gesprekken tussen individuele onderzoeker en leidinggevende.

Validatie research output

Elk individueel item wordt door het UB-validatieteam gecontroleerd, gecorrigeerd en aangevuld; in full text bestanden wordt gezocht en zo nodig gegevens geüpload, copyrights gecontroleerd, en vervolgens gevalideerd en zichtbaar gemaakt op de research portal.

De universiteitsbibliotheek controleert en valideert de research output in Pure. De faculteiten zijn verantwoordelijk voor controle en validatie van activities, press/media-items, prizes en overige output in Pure.

Meer dan research output

Naast research output kan de onderzoeker ook activities (congressen, lezingen e.a.), press/media-items (media-optredens, interviews e.a.), prizes, projects, awards en meer opslaan in Pure en presenteren met Pure.

Laatst gewijzigd:03 april 2024 14:38
View this page in: English