Skip to ContentSkip to Navigation
Universiteitsbibliotheek
Universiteitsbibliotheek Hulp Pure support Werken met Pure Affiliaties en auteurs-ID

Affiliaties bij RUG/UMCG academische output

Richtlijnen voor onderzoekspersoneel en academisch personeel

In 2007 heeft het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen een regeling vastgesteld die voorschrijft hoe de juiste RUG-affiliatienaam in wetenschappelijke uitingen moet worden vermeld.

Medewerkers van de RUG/UMCG die (mede)auteur zijn van een publicatie die (geheel of gedeeltelijk) tot stand is gekomen of gebaseerd is op resultaten behaald tijdens de periode van hun dienstverband aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), zijn verplicht in hun affiliatie de volgende letterlijke instellingsnaam op te nemen:

In Engelstalige of andere niet-Nederlandstalige media

"Rijksuniversiteit Groningen" of, in het geval van het Universitair Medisch Centrum Groningen: "Rijksuniversiteit Groningen, Universitair Medisch Centrum Groningen".

In de Nederlandstalige media

"Rijksuniversiteit Groningen" of, in het geval van het Universitair Medisch Centrum Groningen: "Rijksuniversiteit Groningen, Universitair Medisch Centrum Groningen".

De naam van de faculteit en/of het onderzoeksinstituut kan worden toegevoegd, afhankelijk van de voorschriften van de faculteitsraad/directeur van het instituut.

Waarom is dit belangrijk?

Een belangrijke reden om de regeling inzake een correcte RUG-betrekking in onderzoekresultaten vast te stellen is te zorgen voor een optimale vindbaarheid van RUG/UMCG-resultaten in gegevensbanken zoals WoS, die worden gebruikt voor de opstelling van diverse universiteitsranglijsten zoals de QS (World University Ranking), THE-WUR en de ARWU van Shanghai. Hoewel de rangschikkingsmethoden betwistbaar zijn, blijft hun invloed op de internationale reputatie toenemen. Ons RUG-strategieplan 2021-2026 is erop gericht een Top-100-positie te behouden.

Een analyse in 2005 bracht meer dan 150 naamvarianten in RUG-publicaties aan het licht, waarvan een aanzienlijk deel alleen de naam van een instituut of afdeling vermeldde, zonder de volledige RUG-naam. Na unificatie van al deze naamvarianten steeg ons totale aantal publicaties met 13%, ons aantal citaties met 16% en onze citaties per artikelratio met 3%. De RUG stond op dat moment niet in de mondiale Top-200 van QS. Mede door onze verbeterde vindbaarheid is onze positie sindsdien snel verbeterd en staat de RUG in de mondiale Top-100 van wat nu THE-WUR heet.

Daarnaast is met het groeiende volume aan wetenschappelijke output ook het belang van een correcte hoofdaffiliatie op (alle) outputs essentieel om ervoor te zorgen dat deze worden geregistreerd en zichtbaar zijn in onze eigen research portal. Wij halen publicaties automatisch uit grote databases zoals Scopus en Web of Science. Als de affiliatie op je publicaties verkeerd is, worden ze gemist en niet geïmporteerd in onze RUG research database (Pure). Het is deze database die wij gebruiken :

  1. als bron voor de publieke researchportal van de universiteit (belangrijk om de zichtbaarheid van je werk te vergroten)
  2. als bron voor interne evaluaties en promoties.

Bovendien hangt je eigen vindbaarheid en zichtbaarheid in publieke databases zoals WoS, Scopus of Google Scholar, vaak niet alleen af van het consequent gebruik van je eigen naam (en bij voorkeur een ORCID), maar ook die van je belangrijkste affiliatie. Auteurs met gemeenschappelijke namen kunnen vaak alleen uit elkaar worden gehouden door een link naar de affiliatie.

Contactpersonen

Voor vragen over affiliaties op onderzoeksoutput kun je contact opnemen met dr. Jules van Rooij, senior beleidsmedewerker bij de afdeling Onderzoek & Financiering (j.m.van.rooij rug.nl), of met mevrouw Doetsje Brouwer, teamleider Pure bij de Universiteitsbibliotheek (d.brouwer rug.nl).

Laatst gewijzigd:24 januari 2024 12:02
View this page in: English