UniversiteitsbibliotheekOnderdeel van Rijksuniversiteit Groningen

Universiteitsbibliotheek

Nieuws en activiteiten

Wat gebeurt er in de Universiteitsbibliotheek?

Fotoreportage: schatten uit de UB
Datum:07 december 2018

In het Magazine op de RUG-website staat een mooi verhaal over de schatten van onze afdeling Bijzondere Collecties, met prachtige foto's!

Nieuw themanummer Stem-, Spraak en Taalpathologie
Datum:07 december 2018

Stem-, Spraak- en Taalpathologie heeft het themanummer “Research Tutorials door Nederlandstalige onderzoekers in het buitenland, deel II” gepubliceerd.

Vanaf 10 december: neem uw toegangspas mee
Datum:06 december 2018
Testen en definitieve ingebruikname toegangspoortjes: neem uw toegangspas mee! 19 en 20 november
Let op: afwijkende openingstijden UB Binnenstad
Datum:29 november 2018

afwijkende openingstijden kerst sinterklaas nieuwjaar

Trial Chinese tijdschriften
Datum:28 november 2018

Trial Chinese tijdschriften

Bijzondere aanwinst voor Bijzondere Collecties
Datum:22 november 2018

Onlangs mocht de UB een grote collectie boeken ontvangen uit de nalatenschap van Prof. S.L (Stefan) Radt (1927-2017). Het eerste boek dat is opgenomen blijkt meteen al een heel bijzonder exemplaar te zijn. Het betreft een uitgave van het Zeitgedicht MCMXXXIX van Wolf Kilian.

1000e schenking Jan Noorlandt
Datum:23 november 2018

Op 22 november kwam dhr. Jan Noorlandt persoonlijk zijn 1000ste geschenk aan de UB overhandigen: een fraai geillustreerde uitgave uit 1927 van het boek "Wout de scheepsjongen" door W.G. van de Hulst. Namens Bijzondere Collecties nam conservator Alisa van de Haar het exemplaar in ontvangst.

Guest lecture and workshop: Open research, co-creation and impact
Datum:17 oktober 2018

How can you systemize your knowledge and expertise around co-creation, open science and impact to enhance your reputation as researcher and your influence at the personal and institutional level? Lectures and workshops by Prof. Nicol Keith 30 and 31 October

Paywall: The movie
Datum:20 november 2018

Filmvertoning van "Paywall: The Business of Scholarship" met een introductie door dr. Marijke Leliveld (FEB) op 21 november

Geslaagde publieksactiviteiten Bijzondere Collecties
Datum:25 oktober 2018

De afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek Groningen deed dezer dagen flink van zich spreken.

De aftrap van de nieuwe reeks Schatten uit de Universiteitsbibliotheek, lezingen over Bijzondere Collecties en het symposium ARTisBOOK, die respectievelijk op 18 en 19 oktober in de UB Binnenstad plaatsvonden, waren een groot succes. Op beide evenementen kwamen 60 tot 70 geïnteresseerden van binnen en buiten de RUG af, de Jantina Tammeszaal was afgeladen. De sprekers hadden mooie, gevarieerde bijdragen, de bezoekers waren enthousiast over het prachtige 15de- en 20ste-eeuwse erfgoed van de UB dat te zien was.

RUG toegang tot MethodsNow
Datum:06 november 2018

RUG toegang tot MethodsNow

Trial Bentham Science
Datum:06 november 2018

Trial Bentham Science

Reminder: Aanleveren verplichte literatuur Universiteitsbibliotheek
Datum:30 oktober 2018

Verplichte literatuur Universiteitsbibliotheek werkcollegekast Letteren

Nieuw tijdschrift in UGP: Theologia Reformata
Datum:19 oktober 2018

Dit kwartaaltijdschrift voor gereformeerde theologie biedt wetenschappelijke artikelen, meditatie, reflectie op actuele zaken in kerk en theologie, focusartikelen over belangrijke publicaties, boekbesprekingen en boekaankondigingen.

De nieuwste nummers zijn alleen toegankelijk voor abonnees; de oudere nummers zijn open access beschikbaar via University of Groningen Press.

Pure instruction for researchers October 18th
Datum:26 september 2018

On Thursday October 18th the Pure support team organizes a Pure instruction for researchers at the University Library from 10.30 till 11.30 am. Pure is the research registration system of the University of Groningen (UG). Pure is the main source for the presentation of all research output of the university. The data in Pure form the basis for the list of publications on your profile page. The data in Pure are also used for visitations and other reports. All UG-researchers are expected to register their research output in Pure.

During the meeting on October 18th the basics of working with Pure will be demonstrated. Furthermore there’s the opportunity to try out working with Pure, as well as asking Pure-related questions. Depending on the attendants this meeting will be conducted in either Dutch or English.

To sign up for this instruction, please send an email to pure@rug.nl. The next Pure instruction after October will be on Thursday January 31st 2019.

ORCID zichtbaar op persoonlijke RUG-profielpagina
Datum:26 september 2018

Sinds kort kan een ORCID (Open Researcher and Contributor ID) getoond worden op de persoonlijke profielpagina’s van RUG-medewerkers.

Lean Library: de bibliotheek in uw browser!
Datum:25 september 2018

Lean Library tool browser extension

Fake news: acute dreiging of loos alarm?
Datum:04 september 2018

Lezing Fake news: acute dreiging of loos alarm, 20 september, 18 uur, Jantina Tammeszaal, UB Binnenstad

Alle recente proefschriften digitaal
Datum:28 augustus 2018

Alle recente proefschriften digitaal

Boeken aanvragen via Bibliotheek-app weer mogelijk
Datum:16 augustus 2018

Het aanvragen of reseveren van boeken via de Library app is vanaf nu weer mogelijk. Ook kunt u als vanouds uw leningen en eventuele boetes inzien.

Dear reader. Don't read. Het boek als kunstwerk
Vanaf:do 20-09-2018