Skip to ContentSkip to Navigation
Universiteitsbibliotheek
Universiteitsbibliotheek Collecties Bijzondere Collecties Nieuws

Geslaagde publieksactiviteiten Bijzondere Collecties

25 oktober 2018

De afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek Groningen deed dezer dagen flink van zich spreken.

De aftrap van de nieuwe reeks Schatten uit de Universiteitsbibliotheek, lezingen over Bijzondere Collecties en het symposium ARTisBOOK, die respectievelijk op 18 en 19 oktober in de UB Binnenstad plaatsvonden, waren een groot succes. Op beide evenementen kwamen 60 tot 70 geïnteresseerden van binnen en buiten de RUG af, de Jantina Tammeszaal was afgeladen. De sprekers hadden mooie, gevarieerde bijdragen, de bezoekers waren enthousiast over het prachtige 15de- en 20ste-eeuwse erfgoed van de UB dat te zien was.

Lezing: Oudfriese topstukken

Anne Tjerk Popkema en Herre de Vries vertelden in hun lezing over de taalovergang van het Fries naar het Gronings en hun spannende zoektocht naar de anonieme drukker van het Freeska Landriucht, het oudste Friestalige gedrukte boek uit de 15de eeuw.

Symposium ARTisBOOK

Op het ARTisBOOK-symposium gingen zes onderzoekers/publicisten en kunstenaars in op de rijkdom en reikwijdte van het kunstenaarsboek uit de 20-21ste eeuw. Het symposium vond plaats vanwege de Week van het Kunstenaarsboek in Groningen-stad. De UB nam aan de Week ook deel met een tentoonstelling, kunstenaarsperformance en dagelijkse rondleidingen en Aan-Tafel!-bijeenkomsten.

Ook werd op dinsdag 16 oktober door zeven in het wit geklede kunstenaars in het trappenhuis van de UB Binnenstad het klassieke boek Moby Dick van Herman Melville voorgelezen in zes verschillende talen.

Dag van de Groninger Geschiedenis

Op zaterdag 13 oktober was een delegatie van de afdeling Bijzondere Collecties aanwezig bij de Dag van de Groninger Geschiedenis, georganiseerd door de Groninger Archieven. In het kader van het thema 'Opstand!' werden werken uit de collectie over het Gronings Ontzet en de gaswinning getoond, evenals clandestien drukwerk uit de Tweede Wereldoorlog.

Dag van de Groninger Geschiedenis
Dag van de Groninger Geschiedenis
Laatst gewijzigd:25 september 2020 13:38

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...