Skip to ContentSkip to Navigation
Centrale Medische Bibliotheek
UMCG
Centrale Medische Bibliotheek Nieuws

Open access amendement Taverne

13 april 2021

Het UMCG onderschrijft het belang van open access publiceren, zoals dat nu mogelijk is in hybride en open access tijdschriften.

Hoe kunt u daaraan meewerken? Ten eerste, door bijvoorbeeld te publiceren in een van de vele duizenden tijdschriften van uitgevers waarmee de Nederlandse bibliotheken een deal hebben gesloten. De CMB Library Guide Open Access publishing bevat een doorzoekbaar overzicht – de Journal Browser - om het medewerkers mogelijk te maken zonder kosten open access te publiceren. Wij betalen daarvoor, dus wij hopen dat onze medewerkers hier ook optimaal gebruik van maken.

Amendement Taverne

Art. 25fa van de Nederlandse auteurswet (het ‘amendement Taverne’) geeft onderzoekers daarnaast het recht om kort wetenschappelijk werk na een embargoperiode gratis beschikbaar te stellen voor het publiek. In nationaal verband (VSNU/NFU) is afgesproken het amendement Taverne breed uit te rollen.

Implementatie

Vanaf 1 mei 2021 zullen de uitgeversversies (Publisher’s version) van alle korte publicaties (zoals wetenschappelijke artikelen en boekhoofdstukken) die niet al eerder open access zijn gepubliceerd, openbaar worden gemaakt via Pure. Dit gebeurt steeds na zes maanden en met vermelding van de bron van de eerste openbaarmaking. De onderzoeker behoudt het recht de publicaties ook via andere platforms te delen.

De Raad van Bestuur heeft de Centrale Medische Bibliotheek (CMB) nu gevraagd de uitoefening van dit recht te faciliteren. Daarvoor hoeven onderzoekers zelf niets te doen, behalve als zij een opt-out voor een specifiek artikel willen aanvragen. Dit verzoek kan via een opt-out formulier bij de CMB worden ingediend.

Vragen over deze amendement Taverne implementatie kunnen naar de CMB worden gestuurd: openaccess umcg.nl

Laatst gewijzigd:14 april 2021 09:42
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...