Skip to ContentSkip to Navigation
Aletta Jacobs School of Public Health
Together for more healthy years
Aletta Jacobs School of Public Health
Header image AJSPH

AJSPH

"We zitten op een goudmijn, die een belangrijke brug kan slaan tussen wetenschap en praktijk"

Datum:18 januari 2019
Voedingswetenschap en geneeskunde zijn een ‘dreamteam’
Voedingswetenschap en geneeskunde zijn een ‘dreamteam’

De voedingswetenschap en de geneeskunde staan voor een gemeenschappelijke uitdaging: het terugdringen van voedingsgerelateerde ziektelast. Gerjan Navis, internist-nefroloog in het UMCG, hoogleraar Voeding in de Geneeskunde aan Rijksuniversiteit Groningen en binnen Aletta betrokken bij de ontwikkeling van Healthy Lifestyle, doet voedingsonderzoek in de zorg.

Gisteren sprak Navis tijdens een publiekslezing voor de Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen (NAV) in Driebergen. Volgens Navis zijn voedingswetenschap en geneeskunde een ‘dreamteam’ en zouden daarom veel meer moeten samenwerken. “Bovendien is er een schat aan gegevens beschikbaar via elektronische patiëntendossiers en de potentiële gezondheidswinst bij patiënten is groot”, aldus Navis. 

Volgens Jochen Mierau, Scientific Director van de Aletta Jacobs School of Public Health, kan voeding een mooie brug slaan tussen preventie en zorg: “Voeding kan in de primaire preventieve fase ervoor zorgen dat je niet ziek wordt, daarnaast kan voeding het geneesproces versnellen als je wel ziek bent en kan het ervoor zorgen dat je je gezonder en fitter voelt als je een chronische ziekte hebt. Het is mooi dat Gerjan Navis met beide kanten bezig is en de intermediair is tussen de preventieve wereld en de zorgwereld.” 

Lees hier het volledige nieuwsbericht over de lezing van Gerjan Navis.