Skip to ContentSkip to Navigation
Aletta Jacobs School of Public Health
Together for more healthy years
Aletta Jacobs School of Public Health
Header image AJSPH

AJSPH

Burgerwetenschapsproject 'CurioUs?' staat met Meetactie Hittestress still bij effecten hittegolven

Datum:31 mei 2021
De Nederlandse zomers worden warmer en droger
De Nederlandse zomers worden warmer en droger

De afgelopen jaren werden de zomers in Nederland steeds warmer en droger. Met de hogere temperaturen, en de langere periodes met hitte, wordt het bij iedereen thuis warmer. Deze langere en intensievere hittegolven brengen grote risico’s met zich mee. Op het gebied van gezondheid kun je bijvoorbeeld denken aan hitte-gerelateerde hart- en vaatproblemen. Ook kan hitte, met name in het stedelijke gebied, leiden tot hogere concentraties van ozon en smogvorming. Warme nachten leiden ook tot slechter slapen, wat kan leiden tot concentratieproblemen, oververmoeidheid en hoofdpijn. Als laatste heeft extreme hitte ook impact op biodiversiteit, elektriciteitsgebruik en watergebruik. 

De effecten van hittegolven
CurioUs haakt met de vierde meetactie aan bij een onderzoek van Floris Boogaard en Allard Roest van de Hanzehogeschool Groningen. Met hun project doen ze onderzoek naar de effecten van hittegolven op mensen. Iedereen die benieuwd is hoe warm het bij hem/haar thuis wordt kan meedoen. Wanneer je je opgeeft krijg je een sensor thuisgestuurd, die de temperatuur in je huis meet. Tijdens een hittegolf sturen we je een begeleidend vragenformulier om je ervaringen te polsen en meer te weten te komen over de ligging en bouw van je huis. Het onderzoek moet inzicht geven in de effecten van bouw en omgeving op de ervaringen van bewoners tijdens een lange warme periode. 

Meedoen aan de Meetactie hittestress
Mensen die willen meedoen kunnen zich tot 4 juni opgeven via de Forum-website. De sensoren worden tussen 7 juni en 11 juni per post opgestuurd. De sensor blijft ongeveer twee maanden in je huis liggen

Over 'CurioUs?'
CurioUs?
is een initiatief van Science LinX (Faculteit Science en Engineering, Rijksuniversiteit Groningen), Forum Groningen en de Aletta Jacobs School of Public Health. Met CurioUs? willen deze instellingen burgerwetenschap stimuleren door meetacties op te zetten en activiteiten als walk-ins, workshops en mini-colleges te organiseren. Naast deze acties en events is er de meet-o-theek, waar je zelf meetapparatuur kunt lenen, zodat je mee kunt doen aan diverse meetacties m.b.t. de leefomgeving van Noord-Nederland.
Zie ook forum.nl/curious.