Skip to ContentSkip to Navigation
UniversiteitsbibliotheekOnderdeel van Rijksuniversiteit Groningen

Universiteitsbibliotheek

UniversiteitsbibliotheekHulpDe UB per doelgroepAlumni

Alumni

Informatie voor alumni

Als alumnus is het niet langer mogelijk, gebruik te maken van de meeste voorzieningen die de RUG haar studenten en medewerkers biedt. Denk aan de Universitaire Werkplek (UWP), Google Apps e.d. Ook een groot aantal bibliotheekdiensten is niet meer beschikbaar: de meeste licenties op tijdschriften, e-books etc. zijn afgesloten onder de strikte voorwaarde dat dit materiaal alleen geraadpleegd mag worden door de eigen RUG-gemeenschap. De Universiteitsbibliotheek biedt echter ook een schat aan materiaal, zoeksystemen en databases die wel degelijk voor iedereen toegankelijk zijn! Onderstaand een overzicht van alle manieren, bestanden en systemen om aan wetenschappelijke informatie te komen.

Lidmaatschap

Alumni kunnen natuurlijk een betaald lidmaatschap voor de UB aanschaffen. Dat kost € 45 per jaar (met 1 maand opzegtermijn).
Met dit abonnement heeft u vanuit huis géén toegang tot de elektronische bestanden, tijdschriften en e-books van de RUG. Deze zijn alleen toegankelijk binnen het netwerk van de RUG. Binnen de UB kunt u hiervoor terecht op onze walk-in-user pc's.

Zoeksystemen

Een incomplete lijst met de belangrijkste zoeksystemen en databases die voor iedereen toegankelijk zijn!

 • SmartCat
  De zoekmachine waarmee u in het bezit van de RUG-bibliotheken, maar ook in dat van bibliotheken wereldwijd kunt zoeken.
 • University of Groningen research database
  De onderzoeksoutput van de RUG, maar ook informatie over de wetenschappers en onderzoekseenheden. In deze database vindt u ook alle RUG-dissertaties.
  Toegang tot de full-text van publicaties in de meeste gevallen alleen voor RUG-medewerkers en -studenten
 • Digitale bronnen
  Honderden databases op elk vakgebied. Een groot aantal is alleen toegankelijk voor de eigen medewerkers en studenten; de bestanden in de lijst waarbij 'login not required' staat, zijn echter voor iedereen toegankelijk.
 • Elektronische tijdschriften
  De Universiteitsbibliotheek heeft tienduizenden elektronische tijdschriften (e-journals) in licentie. Het merendeel ervan is via deze portal alleen toegankelijk voor studenten en medewerkers van de RUG, en alleen voor persoonlijk gebruik in de context van studie en wetenschapsbeoefening. Zie hieronder voor open access tijdschriften en boeken.
 • Digitale Collecties van de RUG
  Deze website presenteert digitale reproducties van stukken uit de historische en onderzoekscollecties van de Rijkuniversiteit Groningen. Daaronder zijn handschriften, gedrukte boeken, tijdschriften, correspondenties, kaarten, foto's, plano's, materiaal over de geschiedenis van de universiteit, etc.
 • LibGuides
  De UB verzorgt per vakgebied een online literatuurgids, waarin de belangrijkste informatiebronnen, databases, tijdschriften etc. overzichtelijk bij elkaar staan.
  Toegang tot de full-text van publicaties in de meeste gevallen alleen voor RUG-medewerkers en -studenten

Open access

Een steeds groter aantal tijdschriften en boeken verschijnt de laatste jaren in open access; de inhoud daarvan is dus voor iedereen vrij toegankelijk.


En verder...

Laatst gewijzigd:04 januari 2019 10:11
printView this page in: English