Maak kennis met Dorine Kieft, specialist auteursrecht
“Waar moet je aan denken als je als auteur een artikel aanbiedt voor publicatie? Hoe kun je afbeeldingen hergebruiken in je onderwijs? Het auteursrechteninformatiepunt helpt bij vragen en geeft advies en voorlichting.”
Het auteursrechteninformatiepunt helpt onderzoekers, docenten en studenten. Maak kennis met Dorine Kieft, specialist wetenschappelijke informatie en auteursrecht bij de Universiteitsbibliotheek Groningen (UB).
Wat is jouw rol bij het auteursrechteninformatiepunt?
Ik beantwoord vragen die we binnenkrijgen en geef advies en voorlichting. Zo gaven een collega en ik onlangs op verzoek een workshop bij een RUG-faculteit over het hergebruik van auteursrechtelijk beschermd materiaal in het onderwijs, het maken van goedwerkende, permanente links naar een tijdschrift, artikel of e-book en het vinden van open leermaterialen. Ook konden docenten met eigen vragen komen.
Verder onderhoud ik landelijke contacten, bijvoorbeeld via het Netwerk Auteursrechten Informatiepunten, een landelijk netwerk voor het wetenschappelijk onderwijs. Ik ben voorzitter van dit netwerk. Verder zit ik in de redactie van de website auteursrechten.nl voor het hoger onderwijs. Eind vorig jaar heb ik een Creative Commons Certificate behaald en ik zet deze expertise nu voor de universiteit in.
Er zijn meerdere collega’s betrokken bij het auteursrechteninformatiepunt, die ieder hun eigen expertise inbrengen. Bijv. experts op het gebied van open leermiddelen, open access en licentiebeheer. Ook werken we nauw samen met de RUG-afdelingen Algemene & Juridische Zaken en Educational Support and Innovation.
Waar lopen onderzoekers en docenten tegenaan als het gaat om auteursrecht?
Het is voor onderzoekers en docenten vaak onduidelijk waar het auteursrecht ligt, ook qua eigen gepubliceerd werk. Ze weten niet altijd wat ze hier wel en niet mee mogen doen.
Wat ik ook veel zie, is verwarring rond het hergebruik van afbeeldingen, bijv. in Brightspace, readers of colleges.
Waar ik vooral docenten tegenaan zie lopen, is tijdgebrek om het goed te doen met het hergebruik van materialen in bijv. Brightspace of Powerpoint-presentaties. Hopelijk kan het auteursrechteninformatiepunt hierbij helpen. Op onze website bieden we basisinformatie en een uitgebreide FAQ. Aarzel niet om contact met ons op te nemen bij vragen.
Welk advies heb je voor onderzoekers en docenten?
1. Het is een groot misverstand dat als iets vrij toegankelijk op het internet beschikbaar is, dat je het dan ook vrij mag gebruiken. Ons advies is om te linken waar je kunt, want als iets vrij beschikbaar is op het internet, mag je er altijd naar verwijzen. Het plaatsen van hyperlinks wordt niet beschouwd als kopiëren of vermenigvuldigen en is daarom geen inbreuk op iemands auteursrecht. Voorwaarde is dat de informatie legaal is gepubliceerd.
2. Als je gaat publiceren: onderhandel! Er zijn vaak meer mogelijkheden om je auteursrecht te behouden dan je denkt. Je kunt in je contract met je uitgever bijv. een clausule laten opnemen zodat je jouw publicatie voor jouw eigen onderwijs kunt gebruiken. Ik heb het idee dat uitgevers tegenwoordig meer welwillend zijn om over dit soort zaken te onderhandelen.
3. Heb je vragen over auteursrecht? Neem dan contact met ons op via copyright rug.nl, en voor UMCG-medewerkers via auteursrecht umcg.nl.
Meer informatie
Contact
- copyright rug.nl
- auteursrecht umcg.nl
Laatst gewijzigd: | 14 september 2024 14:55 |