Maak kennis met Giulia Trentacosti, Open Access and Scholarly Communication Specialist

“Er zijn bijna dagelijks nieuwe ontwikkelingen in de wetenschapscommunicatie waarvan sommige, bijvoorbeeld Plan S, een enorme impact hebben op de academische gemeenschap. Wij zijn hier om onderzoekers te helpen hun weg te vinden in dit steeds veranderende en complexe domein."
Sinds april 2018 heeft de Universiteitsbibliotheek Groningen (UB) een deskundige op gebied van wetenschapscommunicatie en open access in dienst: Giulia Trentacosti. Giulia heeft een master en PhD in publishing studies van de Edinburgh Napier University.
Wat is jouw rol als Open Access Specialist?
Ik verleen praktische informatie en tools aan onderzoekers en geef advies aan beleidsmedewerkers en onderzoeksondersteunend personeel over alles wat te maken heeft met open access en in bredere zin open science.
Samen met het open access team van UB informeer ik RUG-medewerkers over de belangrijkste ontwikkelingen in open access - van publicatieplatforms tot financieringsmogelijkheden. Ik werk daarbij nauw samen met Peter Braun, Open Access Specialist bij het UMCG. Daarnaast ben ik projectleider van 'Open Access Services'. Dit is een tweejarig project om onze diensten rond open access RUG-breed door te ontwikkelen.
Wat kunnen onderzoekers van jou en het open access-team verwachten?
Bijna dagelijks zijn er nieuwe ontwikkelingen in de wetenschapscommunicatie waarvan sommige, bijvoorbeeld Plan S, een enorme impact hebben op de academische gemeenschap. Wij zijn hier om onderzoekers te helpen hun weg te vinden in dit steeds veranderende en complexe domein. We ontwikkelen steeds meer gebruiksvriendelijke tools voor RUG-medewerkers om ons te benaderen en snel de informatie te vinden die ze nodig hebben.
Advies op maat
Als u vragen heeft over waar u (kosteloos) open access kunt publiceren of welke licenties u moet kiezen bij het indienen van een artikel, dan kunnen wij daarbij helpen. Als u een subsidie aanvraagt en niet precies weet wat het open access-beleid van de financier inhoudt, neem dan contact met ons op. Wij geven graag advies op maat. Daarnaast communiceren we regelmatig over nieuwe deals met uitgevers en eisen van onderzoeksfinanciers via onze website en de Open Science Newsletter. We organiseren workshops, instructies en presentaties over dringende open access-issues. Ook nodigen we onderzoekers uit om een bijdrage te leveren aan de Open Science Blog.
Welke ontwikkeling in open access heeft momenteel de meeste impact op onderzoekers? Hoe kun jij helpen?
Dat is Plan S. Plan S vereist dat vanaf 2021 wetenschappelijke publicaties die het resultaat zijn van onderzoek dat wordt gefinancierd met overheidssubsidies, worden gepubliceerd in conforme open access-tijdschriften of -platforms. Wij begeleiden onderzoekers bij deze belangrijke overgang en voorzien hen van informatie en advies.
Meer informatie
Contact
openaccess rug.nl
Laatst gewijzigd: | 28 oktober 2019 13:56 |
Meer nieuws
-
02 juli 2025
Relinde Weil herbenoemd als lid van Raad van Toezicht RUG
Het heeft de Minister behaagd Relinde Weil te benoemen voor een tweede termijn als lid van de Raad van Toezicht RUG.
-
01 juli 2025
Khalaf Alkhalaf Alumnus van het Jaar 2025
Khalaf Alkhalaf is verkozen tot Alumnus van het Jaar 2025 van de RUG. Hij krijgt de prijs voor zijn inzet voor een goede opvang en begeleiding van vluchtelingen in Nederland en de inspirerende manier waarop hij zijn ervaringen en kennis deelt met...