UB toont Groninger margedrukwerk uit eigen collectie

Aan het begin van de 20e eeuw ontstond in Groningen - net als in de rest van ons land - een groeiende belangstelling om thuis, met een eigen drukpers teksten in kleine oplage te publiceren. Als reactie op het industrieel geproduceerde drukwerk kregen Groningers als Hendrik Werkman belangstelling om te gaan experimenteren met handmatig gedrukte publicaties. In die context ontstond het ‘marginale’ drukwerk, dat telkens door één persoon werd gemaakt met liefde voor het drukken met houten of loden letters, inkt en een handmatig bedienbare pers.
Terwijl de grafische industrie in Groningen steeds meer bedreigd wordt door de komst van internet, bloeit het marginale drukwerk als nooit tevoren. Door de inzet van tientallen Groninger margedrukkers blijft de kennis van de historische druktechnieken behouden. Niet alleen hun materialen maken deel uit van het industriële erfgoed van de stad, maar ook hun documentatie, kennis en ervaring.
Het GRID is het grafisch museum dat dit erfgoed beheert en doorgeeft. Maar ook voor de Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek Groningen behoort het aankopen van het werk van Groninger margedrukkers tot een belangrijk aandachtspunt van het verzamelbeleid.
In deze tentoonstelling wordt een selectie getoond uit het werk van vier Groninger margedrukkers. Het werk van Elze ter Harkel, Marlies Louwes, Dick Ronner en Hester Verkruissen geeft een goed beeld van het gevarieerde drukwerk dat in Groningen gemaakt én verzameld wordt.
Tentoonstelling Het drukkersexperiment, Groninger margedrukwerk uit eigen collectie
-
Universiteitsbibliotheek Binnenstad, trappenhuis, 1e-4e verdieping
(vitrines in en rond de versschillende koffiekamers; tentoonstellingsvitrine 3e verdieping) - Broerstraat 4, 9712 CP Groningen
- Vrijdag 21 januari t/m zondag 3 april 2022
- Toegang: meld u bij binnenkomst aan bij de receptiebalie, begane grond; de medewerkers daar openen de toegangspoortjes voor u.
Laatst gewijzigd: | 06 januari 2023 16:06 |
Meer nieuws
-
15 december 2022
Groningse bijdrage in groot onderzoek naar energiezuinige informatietechnologie
Wetenschapsfinancierder NWO honoreerde recent een groot onderzoeksproject naar nieuwe concepten voor energiezuinige Informatietechnologie met maar liefst tien miljoen euro.
-
05 december 2022
Frans J. Sijtsma nieuwe directeur Agricola School
Op voordracht van het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is dr. Frans J. Sijtsma per 1 februari 2023 aangesteld als wetenschappelijk directeur van de Rudolf Agricola School for Sustainable Development. Het gaat om een...
-
29 november 2022
Wetenschapswinkels: een brug tussen universiteit en samenleving
Een wetenschapswinkel. Wat koop je daar? Een broodje kennis? Een wisdom-smoothie? Bacteriën op bestelling? Het aanbod van wetenschapswinkels is niet voor iedereen even duidelijk. Terwijl ze zo belangrijk zijn - voor samenleving, onderzoeker en...