Skip to ContentSkip to Navigation

University of Groningen Library

UB toont Groninger margedrukwerk uit eigen collectie

Tentoonstelling Universiteitsbibliotheek Binnenstad, vrijdag 21 januari t/m zondag 3 april 2022
20 januari 2022
‘Tibeerts laatste strohalm. Een letterproef’, De Vier Seizoenen (Elze ter Harkel), 1998
‘Tibeerts laatste strohalm. Een letterproef’, De Vier Seizoenen (Elze ter Harkel), 1998

Aan het begin van de 20e eeuw ontstond in Groningen - net als in de rest van ons land - een groeiende belangstelling om thuis, met een eigen drukpers teksten in kleine oplage te publiceren. Als reactie op het industrieel geproduceerde drukwerk kregen Groningers als Hendrik Werkman belangstelling om te gaan experimenteren met handmatig gedrukte publicaties. In die context ontstond het ‘marginale’ drukwerk, dat telkens door één persoon werd gemaakt met liefde voor het drukken met houten of loden letters, inkt en een handmatig bedienbare pers.

Terwijl de grafische industrie in Groningen steeds meer bedreigd wordt door de komst van internet, bloeit het marginale drukwerk als nooit tevoren. Door de inzet van tientallen Groninger margedrukkers blijft de kennis van de historische druktechnieken behouden. Niet alleen hun materialen maken deel uit van het industriële erfgoed van de stad, maar ook hun documentatie, kennis en ervaring.

Het GRID is het grafisch museum dat dit erfgoed beheert en doorgeeft. Maar ook voor de Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek Groningen behoort het aankopen van het werk van Groninger margedrukkers tot een belangrijk aandachtspunt van het verzamelbeleid.

In deze tentoonstelling wordt een selectie getoond uit het werk van vier Groninger margedrukkers. Het werk van Elze ter Harkel, Marlies Louwes, Dick Ronner en Hester Verkruissen geeft een goed beeld van het gevarieerde drukwerk dat in Groningen gemaakt én verzameld wordt.

Tentoonstelling Het drukkersexperiment, Groninger margedrukwerk uit eigen collectie

 • Universiteitsbibliotheek Binnenstad, trappenhuis, 1e-4e verdieping
  (vitrines in en rond de versschillende koffiekamers; tentoonstellingsvitrine 3e verdieping)
 • Broerstraat 4, 9712 CP Groningen
 • Vrijdag 21 januari t/m zondag 3 april 2022
 • Toegang: meld u bij binnenkomst aan bij de receptiebalie, begane grond; de medewerkers daar openen de toegangspoortjes voor u.
Laatst gewijzigd:02 maart 2022 09:43

Meer nieuws

 • 12 mei 2022

  KNAW benoemt twee hoogleraren RUG tot lid

  Maria Loi en Dirk Slotboom van de Faculteit Science and Engineering zijn door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) benoemd tot lid.

 • 15 maart 2022

  Vici-beurzen voor drie RUG-onderzoekers

  De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan drie RUG-onderzoekers een Vici-financiering van maximaal 1.5 miljoen euro toegekend. Prof. dr. J.W. Romeijn, prof. dr. S. Hoekstra en prof. dr. K.I. Caputi kunnen hiermee...

 • 20 december 2021

  Bevlogen bekeerling predikt duurzaam ondernemen

  Duurzame ondernemers de hand reiken, daar is het Gjalt de Jong om te doen. Hij ziet de universiteit als regisseur van vernieuwing. Een onafhankelijke scheidsrechter die de omslag naar een circulaire economie kan versnellen. Daartoe moest hij eerst...

Follow us onfacebook twitter instagram