Skip to ContentSkip to Navigation
University of Groningen Library
University of Groningen Library More heritage Lezingen over Bijzondere Collecties

‘Mag ik u eens verwachten?’

Contacten tussen Groningers en de Vlaamse schilder Felix de Boeck; David Veltman
Felix de Boeck, 'Abstract', 1920
Felix de Boeck, 'Abstract', 1920

Lezing

  • donderdag 29 november 2018, 16.00 - 17.00 uur
  • Jantina Tammeszaal, 4e verdieping Universiteitsbibliotheek Binnenstad

De Groninger Ploegkunstenaar Wobbe Alkema maakte in de zomer van 1924 per fiets een rit naar Vlaanderen. Hij bracht onder andere een bezoek aan het atelier van de beeldend kunstenaar Felix de Boeck in Drogenbos, nabij Brussel. Zij bleven de rest van hun leven bevriend.

In 1964 maakte ook de dichter Driek van Wissen een autorit door Vlaanderen met twee vrienden van studentenvereniging Albertus Magnus. Van Wissen kwam tijdens die rit toevallig bij De Boeck aan, en werd met open armen ontvangen.

De herinneringen die Alkema en Van Wissen in hun brieven aan De Boeck ophalen aan hun bezoek, zijn opvallend overeenkomstig. Groningen en Drogenbos bevonden zich op een afstand van de belangrijke kunstcentra van hun tijd, waardoor ze een zekere aantrekkingskracht op elkaar uitoefenden. Wat er zo aantrekkelijk was aan het atelier van De Boeck voor de Groningers, zal het onderwerp van deze lezing zijn.

  • David Veltman (Groningen, 1982) werkt als PhD-student onder auspiciën van het Biografie Instituut aan een biografie van Felix de Boeck.
David Veltman
David Veltman
Laatst gewijzigd:05 oktober 2018 07:38