Skip to ContentSkip to Navigation
Universiteitsbibliotheek
Universiteitsbibliotheek Meer erfgoed Tentoonstellingen

Tentoonstelling: Wim Crouwel, grafische vormgeving een noodzaak

Tentoonstelling, 4e verdieping Universiteitsbibliotheek Binnenstad - 18 november 2019 t/m 1 maart 2020
Ontwerpen assorti

In de tentoonstelling Wim Crouwel, grafische vormgeving een noodzaak stond een prachtige selectie boeken, brochures en affiches in de schijnwerpers die de grootmeester van de Nederlandse naoorlogse vormgeving, Wim Crouwel (1928-2019), heeft ontworpen. Crouwel is in Groningen geboren en opgegroeid, en kreeg op academie Minerva zijn opleiding. De vernieuwing die kunstenaarsvereniging De Ploeg bracht maakte een diepe indruk op hem.

Na de Tweede Wereldoorlog werd Crouwel de pionier van de moderne, heldere grafische vormgeving in Nederland. Zijn experimenten bezorgden hem internationale roem. Maar in de jaren ‘70 keerde het tij en werd hij er in eigen land om verguisd (de ‘nieuwe lelijkheid’). Lof èn kritiek ontving hij voor zijn ontwerp van de cijferpostzegel en voor het ontwerp van de telefoongids door ‘zijn’ bureau Total Design.

Zijn vakgebied wilde hij een belangrijke plek in de samenleving geven. Behalve de bestuurstafel, zocht hij ook het publieke debat graag op: hij had een zelfbewust optreden en deed stellige uitspraken. Crouwel was eveneens hoogleraar Industrieel Ontwerpen en decaan aan de Technische Universiteit Delft, bijzonder hoogleraar Kunst en Cultuur aan de Erasmusuniversiteit en directeur van Museum Boymans van Beuningen, Rotterdam. Nationaal en internationaal werd hij met prijzen gelauwerd.

Letter A

Eind 20ste eeuw ontstond onder jongeren een herwaardering voor zijn werk. Wim Crouwel werd de personificatie van de heldere eenvoud en systematische ontwerpwijze. Op 19/9/2019 is hij op 90- jarige leeftijd overleden.

De tentoonstelling Wim Crouwel: Grafische vormgeving een noodzaak wilde een beeld geven van zijn rijke oeuvre. Veel van het bijzondere materiaal kwam uit de collectie van de Universiteitsbibliotheek Groningen. De schitterende affiches, het briefpapier en enkele catalogi, folders en brochures waren uit particuliere collectie afkomstig. Eveneens ware twee korte documentaires over Wim Crouwel te zien. Gastcurator Henk Woudsma van de stichting ARTisBOOK heeft het concept en de samenstelling de expositie verzorgd in samenwerking met de Universiteitsbibliotheek Groningen.

Laatst gewijzigd:03 maart 2020 15:34