Ubbo Emmius Conference "A Culinary Exchange: Food History Through Time and Space"
Wanneer: | vr 10-06-2022 |
Waar: | Van Swinderen Huys |
Op 10 juni 2022 vindt het jaarlijkse Ubbo Emmius Congres plaats. Dit jaar staat het congres in het teken van voedsel en culinaire uitwisseling in de geschiedenis. Binnen dit bredere thema richten we ons op eetculturen en interculturele culinaire uitwisseling door de eeuwen heen. Door een verscheidenheid aan benaderingen binnen dit thema, dat vaak wordt beschouwd als een niche, te laten zien, kunnen we globale uitwisselingsprocessen verkennen en inzoomen op lokaal of regionaal niveau. Dit biedt ons een reeks lenzen waarmee we de sociale, culturele en politieke processen in de voedselgeschiedenis kunnen analyseren die tot op de dag van vandaag de voedselculturen en nationale of regionale identiteiten beïnvloeden.
Tijdens het congres zullen we onderwerpen onderzoeken variërend van internationale gastrodiplomatie in Zuidoost-Azië door Prof. dr. dr. Katarzyna Cwiertka, Ideologieën van gezondheid en voedselzekerheid in Europa door Dr. Albena Shkodrova-Desmet, tot de eetervaring van reizigers tijdens de Grand Tour door Dr. Melissa Calaresu. Met als doel een dynamisch congres te organiseren, willen we onze bezoekers kennis laten maken met de verscheidenheid aan perspectieven en benaderingen die men zou kunnen onderzoeken binnen het onderwerp voedselgeschiedenis.
In samenwerking met de Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek Groningen geeft Merit Hondelink een workshop over culinaire uitwisseling en gebruiken in historische kookboeken. Eva Noort zal ons een historische proefervaring bezorgen met historische gerechten uit Nederland. Tot slot neemt Groninger Genever ons mee op de reis van het distilleren van likeur en whisky van graan tot drank.
Voor meer informatie over het congres kunt u onze website bezoeken: https://conferenceubbo.com of bekijk onze Instagram-pagina @conference_ubbo
We hopen jullie allemaal te mogen verwelkomen op ons congres!