Skip to ContentSkip to Navigation
Aletta Jacobs School of Public Health
Together for more healthy years
Aletta Jacobs School of Public Health Public Engagement

Onze Lucht

Luchtkwaliteit meten

Wat is de schoonste route van huis naar school? En wat doet het met de luchtkwaliteit als je dichtbij een fabriek woont of op een herfstavond de open haard aan doet? Deelnemers meten het zelf tijdens de meetactie Onze lucht, waarin inwoners uit heel Noord-Nederland zelf een fijnstofmeter leren bouwen om daarmee samen de luchtkwaliteit in de regio onderzoeken. De deelnemers aan Onze lucht komen op een leerzame manier veel te weten over hun leefomgeving én dragen bij aan wetenschappelijk onderzoek naar luchtkwaliteit en gezondheid. De inschrijving is gestart, aanmelden kan via forum.nl/curious .

Meetactie Onze lucht
In het project Onze lucht meten burgerwetenschappers in heel Noord-Nederland de luchtkwaliteit met zelfgebouwde fijnstofmeters. Het streven is om zo’n 1100 fijnstofmeters te plaatsen, die de luchtkwaliteit meten in alle postcodegebieden in Groningen, Friesland en Drenthe. Door de informatie te tonen op een interactieve kaart, krijgen de deelnemers inzicht in de luchtkwaliteit rond hun huis en in de rest van de regio. Die informatie gebruiken wetenschappers en studenten daarnaast voor onderzoek. In het najaar volgen workshops in bibliotheken in de regio om het instrument te bouwen.

CurioUs? en de eerste Meet-o-theek van Nederland in het Forum
Onze lucht is de eerste grote meetactie van ‘CurioUs?’, een nieuw initiatief van Science LinX (Rijksuniversiteit Groningen, Faculty Science and Engineering), Forum Groningen en Aletta Jacobs School of Public Health. Naast meetacties voor ‘burgerwetenschappers’, organiseert CurioUs? onder meer lezingen, workshops en ‘walk ins’ waar bezoekers zonder drempel kunnen kijken en experimenteren.

De kern van CurioUs? is de eerste Meet-o-theek van Nederland, die op 14 november 2020 opent in het Smartlab in Forum Groningen. In de Meet-o-theek kan iedereen met een (gratis) Forumpas meetapparatuur lenen en informatie krijgen over het verzamelen van informatie in en rond zijn eigen huis. Met haar activiteiten wil CurioUs? nieuwsgierige noorderlingen enthousiast maken om zelf aan de slag te gaan met wetenschap en techniek en zo hun eigen leefomgeving in kaart te brengen en zelfs te verbeteren.

Partners meetactie Onze lucht
Voor de regionale meetactie Onze lucht werken Rijksuniversiteit Groningen, Forum Groningen en Aletta Jacobs School of Public Health samen met Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant, RUG Campus Fryslân en de bibliotheken Groningen, Friesland en Drenthe. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), Longfonds en de GGD Groningen zijn kennispartner.

Laatst gewijzigd:01 december 2020 12:54