Skip to ContentSkip to Navigation

Aletta Jacobs School of Public Health

Together for more healthy years
Public Engagement Menu Menu

'Gif' bij jou op school?

Iedere dag komen we overal in onze omgeving gifstoffen tegen. We ademen ze in, eten en drinken ze op en smeren ze op onze huid. Gelukkig worden we niet meteen overal ziek van. In de interactieve installatie 'gif' krijg je antwoord op verschillende vragen. Hoe schoon is onze lucht eigenlijk? Hoe zit het met de microplastics en bestrijdingsmiddelen in onze omgeving? En wat kun je doen om zo weinig mogelijk gifstoffen binnen te krijgen?

Expositie 'Gif'

De interactieve expositie 'Gif' gaat op tour door heel Noord-Nederland! Zo komen we langs bibliotheken, buurthuizen, musea en nog veel meer!

Maar, wij vinden het belangrijk dat vooral jongeren in aanraking komen met de expositie. Daarom gaan wij eerst langs scholen! Is de expositie welkom op jouw school? Meld je school dan aan! Verder is het mogelijk om de expositie te combineren met een les rondom gif voor één of meerdere klassen.

Inschrijven kan voor de volgende data:
 • Tussen 30 - 31 oktober
 • Tussen 1 - 3 november
 • Tussen 6 - 10 november
 • Tussen 27 november - 28 november
 • Tussen 29 november - 1 december

Een ‘giftige’ excursie

In het laboratorium van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in Groningen onderzoeken laboratoriummedewerkers gevaarlijke en verboden stoffen in producten. Denk aan make-up, papieren rietjes, broodbakjes, textiel, speelgoed en tatoeage-inkt.

De NVWA nodigt leerlingen van basisscholen uit om een kijkje te nemen in het laboratorium. Hier hebben de leerlingen de mogelijkheid om zelf de laboratoriumjas aan te trekken en aan de slag te gaan met verschillende testjes. Hoe leuk is dat?!

Scholen kunnen kiezen uit de volgende onderdelen (meerdere opties zijn mogelijk):
 1. Presentatie over het laboratorium (ca. 30 minuten)
 2. Rondleiding over het laboratorium (ca. 30 minuten)
 3. Workshop: hoe goed kun je ruiken (ca. 45 minuten)
 4. Workshop: zelf badzout maken (ca. 60 minuten)
Inschrijven kan voor de volgende data, vanaf 09:00 uur:
 • Donderdag 9 november
 • Vrijdag 10 november
 • Donderdag 16 november
 • Vrijdag 17 november
 • Donderdag 23 november
 • Vrijdag 24 november


Ligt jouw school niet op fietsafstand van de NVWA (Paterswoldseweg 1, Groningen)? Geen probleem! Wij regelen een bus voor jouw klas!

Voor meer informatie over het schoolbezoek aan de NVWA en de expositie 'Gif' kun je mailen naar Gabriela Matouskova g.matouskova@rug.nl.

EU-IVN

Expositie 'Gif' en NVWA-excursie zijn een onderdeel van het 'European Researchers' Night' projekt en worden mede gefinancierd door de Europese Commissie, onder het Horizon 2020 Onderzoek en Innovatie programma, grant agreement No 101060416.

Laatst gewijzigd:08 juni 2023 10:16