Skip to ContentSkip to Navigation
Aletta Jacobs School of Public Health
Together for more healthy years
Aletta Jacobs School of Public Health

Kenniscafé | Slaap lekker!

Wanneer:ma 24-04-2023 20:00 - 21:30
Waar:Rabo Studio, Forum, Nieuwe Markt 1, Groningen

De één slaapt met gemak een gat in de dag. De ander ligt al voor dag en dauw klaarwakker en kan onmogelijk de slaap nog vatten. Slapen: we doen het allemaal, maar hoe(lang) en op welke tijden we slapen, verschilt van mens tot mens. Heel vroeger sliepen mensen rechtop, was het volstrekt fout om overdag dutjes te doen, en zette je een slaapmuts op voor het slapengaan. Tegenwoordig, in onze 24/7 economie met kunstlicht, schermen en afleiding overal, slapen we misschien wel minder dan vroeger. (Te) laat naar bed gaan, blijft niet zonder gevolgen voor onze lichamelijke en geestelijke gezondheid. Wie stelselmatig te weinig slaapt, heeft een grotere kans op lusteloosheid, neerslachtigheid, of een kort lontje. Wat is het beste moment om naar bed te gaan? Kunnen we overdag ook al iets doen zodat we ‘s nachts goed kunnen slapen? Waarom gebruiken zo veel jonge mensen melatonine? En wat als je lijdt aan insomnia: chronische slapeloosheid?

In dit Kenniscafé gaat moderator Ruth Koops van ‘t Jagt in gesprek met chronobioloog Marijke Gordijn die uitlegt wat slaap is, hoe het werkt en hoe je optimaal kunt slapen. En met psychiater Maaike van Veen, die toelicht dat inzetten op goed slapen ook in de psychiatrie van groot belang is: het vermindert de psychische klachten en verkort de duur van het ziekzijn. Historica Catrien Santing vertelt dat slapen (ook) vroeger al werd gezien als onderdeel van een gezonde leefstijl.

Dit Kenniscafé is tot stand gekomen in samenwerking met de Aletta Jacobs School of Public Health. Met hun interactieve installatie Slaap Lekker (vanaf maandag 24 april aanwezig in het Forum in het kader van de Europese Nacht van de Onderzoeker) wil deze School de impact van wetenschap over publieke gezondheid vergroten en bijdragen aan meer gezonde jaren voor alle noorderlingen.

Bestel snel je tickets!

In het Kenniscafé praten we elke maand met Groningse wetenschappers en onderzoekers over actuele thema's. Het Kenniscafé wordt georganiseerd i.s.m. Studium Generale en Forum Groningen en wordt ondersteund door het Akkoord van Groningen.