Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsOpleidingenBacheloropleidingenMidden-Oostenstudies
Header image Midden-Oostenstudies

Midden-Oostenstudies

Islamitische Staat, vluchtelingen, Israël en de Palestijnen: het Midden-Oosten is dagelijks in het nieuws. Volg je dat met meer dan gemiddelde interesse en wil je meer achtergronden leren kennen?

Kies dan voor Midden-Oostenstudies in Groningen. Lees hier meer over de  afdeling Midden-Oosten Studies

Midden-Oostenstudies in Groningen legt nadruk op actuele ontwikkelingen. Je bestudeert vier kernthema's: geschiedenis, politiek, cultuur en religie. Je kiest Modern Arabisch of Modern Hebreeuws. Ook verblijf je een half jaar in het Midden-Oosten: in Egypte (Cairo), Marokko (Rabat) of Israël (Beer-Sheba). De actuele thema's die je bij Midden-Oostenstudies bestudeert, bieden jou alle kans om met de regio en haar achtergronden vertrouwd te raken.

Na de Bachelor Midden-Oostenstudies kun je verdergaan met de Master Midden-Oostenstudies. De vakspecifieke kennis en ervaring in de driejarige Bachelor geven je toegang tot diverse mooie functies en posities. Je wordt opgeleid tot een veelzijdige Midden-Oostenexpert, waaraan in deze tijd veel behoefte is. Je voorziet dus in een grote vraag naar kennis van de regio.

Onze studenten zijn werkzaam in onder andere politiek, diplomatie, media, samenleving, bedrijfsleven en wetenschap.

Meer over deze opleiding
 • Testimonial van Studentambassadeur Jacobijn van den Berg

  Je bestudeert het Midden-Oosten vanuit verschillende perspectieven

  Ik ben Jacobijn van den Berg, 21 jaar oud en ik kom uit Goor. Ik ben op dit moment derdejaars student Midden-Oostenstudies en vierdejaars student Internationale Betrekkingen en Organisaties aan de RUG. Naast het feit dat ik er in mijn vrije tijd graag op uit ga met vrienden, lees of schrijf, houd ik ervan tijd te spenderen in landen met een interessante cultuur en een klimaat wat in de verste verte niet lijkt op dat van Nederland; zoals bijvoorbeeld in het Midden-Oosten.

  Waarom Midden-Oostenstudies

  Midden-Oostenstudies biedt een breed scala aan vakken, waardoor je het Midden-Oosten bestudeert vanuit verschillende perspectieven. Denk hierbij aan vakken die zich richten op de verschillende culturen in de regio, of de aanwezige religies, de erg interessante geschiedenis die veel uitleg biedt met betrekking tot de actualiteit, of talen. In principe kies je binnen Midden-Oostenstudies Arabisch of Hebreeuws, maar je kan ook voor beide talen gaan. Zo’n taal leren geeft de studie niet alleen een praktisch karakter, maar het maakt, natuurlijk, communicatie in de regio ook makkelijker – wat niet alleen leuk is voor de bevolking in de regio, die het vaak erg leuk vindt dat een Nederlands persoon Arabisch of Hebreeuws spreekt, maar ook voor jezelf, aangezien het je meer laat mengen in, en meer laat begrijpen van het gebied. Wat voor mij erg interessant is, is dat je zodoende een begrijpelijk beeld krijgt van de regio waar veel complexiteit achter schuilt, wat vaak buiten beschouwing wordt gelaten in het dagelijks leven en met name in de media. Op deze manier leer je ook nuances kennen binnen onderwerpen waar dat heel belangrijk is, maar waar vaak simplistische beelden hoogtij vieren.

  Lees meer over Jacobijn en waarom ze koos voor Midden-Oosten Studies in Groningen.

  Vragen? Stuur Jacobijn een email. 

  Sluiten
  – Studentambassadeur Jacobijn van den Berg
 • Testimonial van Ellen Versluijs

  Wat deze studie uitdagend maakt is de diepgang: je leert echt beter begrijpen hoe het Midden-Oosten in elkaar zit.

  – Ellen Versluijs
Feiten & Cijfers
Titel/Graad
BA in Midden-Oostenstudies
Croho code
56098
Type opleiding
Bachelor
Voertaal
Nederlands (100%)
Duur
36 maanden (180 ECTS)
Start
SeptemberSeptember
Vorm
voltijd
Faculteit
Letteren

Webklas

Zit je op het vwo en wil je graag weten hoe dat is, studeren? De opleiding Midden-Oosten Studies biedt een webklas aan! Een webklas is een door de RUG gemaakte cursus in Nestor (een elektronische leeromgeving) voor scholieren uit 5 en 6 vwo. Je kunt in zo'n cursus in tien studielasturen kennismaken met Midden-Oosten Studies door teksten te lezen, opdrachten te maken en met elkaar en de docent te discussiëren.

Interesse? Meld je dan aan voor de webklas.

Studie in CijfersStudie in Cijfers
printOok beschikbaar in het: English