Skip to ContentSkip to Navigation
founded in 1614  -  top 100 university

Onderzoek

De Rijksuniversiteit Groningen bevindt zich in de Europese top van wetenschappelijk onderzoek. We zijn succesvol omdat we fundamenteel wetenschappelijk onderzoek op innovatieve wijze toepassen bij het oplossen van maatschappelijke en individuele vraagstukken. Groningse onderzoekers werken dagelijks samen met collega’s die zich overal ter wereld bevinden en docenten betrekken hun studenten actief bij hun onderzoek.

Het onderzoek binnen de RUG richt zich op drie maatschappelijke thema's: Energy, Healthy Ageing en Sustainable Society. Binnen deze speerpunten onderzoeken we de mogelijkheden en uitdagingen van een duurzame samenleving. Naast deze maatschappelijke thema’s bestaat ons onderzoeksprofiel uit onderzoeksthema’s van de verschillende faculteiten.

Unifocus

Toponderzoek naar verre sterrenstelsels dankzij ERC

Een blik op verre sterrenstelsels is een blik in het verleden. Sterrenkundige Karina Caputi onderzoekt sterrenstelsels die zo ver van ons afstaan, dat het licht dat zij nu meet miljarden jaren geleden is uitgezonden. De gegevens die ze zo verzamelt geven informatie hoe het heelal er enkele miljarden jaren na de oerknal uitzag en daarmee hoe ons universum is ontstaan en geëvolueerd.Het onderzoek van Caputi is medegefinancierd door een subsidie van de European Research Council (ERC).