Skip to ContentSkip to Navigation
founded in 1614  -  top 100 university

Onderzoek

De Rijksuniversiteit Groningen bevindt zich in de Europese top van wetenschappelijk onderzoek. We zijn succesvol omdat we fundamenteel wetenschappelijk onderzoek op innovatieve wijze toepassen bij het oplossen van maatschappelijke en individuele vraagstukken. Groningse onderzoekers werken dagelijks samen met collega’s die zich overal ter wereld bevinden en docenten betrekken hun studenten actief bij hun onderzoek.

Het onderzoek binnen de RUG richt zich op drie maatschappelijke thema's: Energy, Healthy Ageing en Sustainable Society. Binnen deze speerpunten onderzoeken we de mogelijkheden en uitdagingen van een duurzame samenleving. Naast deze maatschappelijke thema’s bestaat ons onderzoeksprofiel uit onderzoeksthema’s van de verschillende faculteiten.

Unifocus

Hoe selecteer je de beste studenten?

Universiteiten selecteren graag studenten die de grootste kans hebben hun studie met succes te doorlopen. Methodes die bijvoorbeeld onderzoeken hoe groot de motivatie is, zijn niet zo betrouwbaar. Een aankomend student geeft dan niet altijd eerlijke antwoorden. Veel beter werkt proefstuderen. Promovenda Susan Niessen ontdekte dat deze selectievorm beter voorspelt of er een goede match is tussen studie en student. Behalve voor school- en studiekeuze wordt deze aanpak ook toegepast bij onder meer sollicitatieprocedures of aanvragen voor (sport)beurzen.