Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsOpleidingenBacheloropleidingenCommunicatie- en Informatiewetenschappen
Header image Communicatie- en Informatiewetenschappen

Communicatie- en Informatiewetenschappen

Programma

 • 1e jaar

  • Kennismaking met verschillende vakgebieden: Organisationele communicatie, computercommunicatie, mediacommunicatie en persuasieve communicatie.
  • Verschillende tekst- en taalanalytische vakken, zoals pragmatiek, academisch schrijven en presenteren, taalkunde en tekstanalyse.
 • 2e jaar

  • Vervolg specialiserende en taalanalytische vakken
  • Onderzoeksvakken als methodologie en statistiek
 • 3e jaar

  • Specialiserende vakken
  • Afstudeervakken case study en bachelorscriptie
  • Minor gericht op onderzoek of master.
  • Evt. stage of studeren in het buitenland.

Programma-opties

 • Minoren (minor)

  Het vijfde semester besteed je aan je minor: een pakket samenhangende vakken dat toekomstgericht is. Het bereidt je voor op een vervolg in een mastertrack of op de arbeidsmarkt. Kies uit een careerminor, buitenlandminor, universitaire minor of pre-masterminor. Lees via de link hierboven meer over de inhoud van deze minoren.

 • University of Groningen Honours College (honoursprogramma)

  Het Honours College biedt talentvolle en gemotiveerde studenten de kans meer uit zichzelf te halen.

  Dat doe je door het volgen van een extra (honours)programma van 45 studiepunten naast je reguliere bacheloropleiding van 180 studiepunten, en door tal van andere activiteiten die je samen met honoursstudenten van andere opleidingen onderneemt en organiseert.

  Ontwikkeling van talent en eigen initiatief zijn de uitgangspunten van het honoursprogramma van de RUG.

Opbouw programma

VakPeriode 1Periode 2Periode 3Periode 4
Inleiding CIW (5 EC)
Inleiding Communicatieonderzoek (5 EC)
Taalkunde voor CIW en IK (5 EC)
Academisch schrijven en presenteren CIW (5 EC)
Digital Communication (5 EC)
Pragmatiek (5 EC)
Methodologie CIW: kwalitatief (5 EC)
Organisationele Communicatie (5 EC)
Tekstanalyse I (5 EC)
Gespreksanalyse I (5 EC)
Methodologie CIW: kwantitatief (5 EC)
Multimodale Communicatie (5 EC)
VakPeriode 1Periode 2Periode 3Periode 4
Design & Evaluation (5 EC)
Persuasive Communicatie (5 EC)
Statistiek I (5 EC)
Corporate communicatie (5 EC)
Gespreksanalyse II of Tekstanalyse II (5 EC)
Tekstanalyse II (5 EC)
Vragenlijst en interviewontwerp (5 EC)
Pictures in professional communication (5 EC)
Webdesign (5 EC)
VakPeriode 1Periode 2Periode 3Periode 4
Sociale media (5 EC, facultatief)
Minor (of vrije ruimte) (20 EC)
Corporate Communicatie (5 EC, facultatief)
Het Rijk van de Schaarste (5 EC, facultatief)
Keuzevak: Pictures in professional communication, International Communication I (5 EC, facultatief)
Ba-scriptie CIW met onderzoekswerkgroep (10 EC)
Case Study (10 EC)
Keuzeruimte (30 EC)
Keuzevak: Language and Literacy Development, International Communication II, Statistiek II, Usability (5 EC, facultatief)

Disclaimer: The second and third-year course units shown in the table are subject to change in the event of alterations to the programme.

For course descriptions see: https://www.rug.nl/let/courses-ciw. NB. Courses are mainly in Dutch.

Disclaimer: I.v.m. een programmawijziging zullen de vakken van jaar 2 en 3 in de tabel hierboven nog wijzigen. Houd de website in de gaten voor de meest actuele informatie.

Bekijk hier de uitgebreide vakomschrijvingen: https://www.rug.nl/let/vakken-ciw

Studeren in het buitenland

 • Studeren in het buitenland is aanbevolen
 • Voor gemiddeld 16 weken
 • Maximaal 30 EC

Studeren in het buitenland: aantrekkelijk, spannend en uitdagend. Steeds meer studenten brengen een studieperiode door aan een buitenlandse universiteit om zo kennis te maken met de cultuur, het studentenleven en het onderwijs buiten Nederland. Ook tijdens de opleiding CIW kun je in het derde jaar naar het buitenland gaan. De Letterenfaculteit heeft met een groot aantal buitenlandse universiteiten uitwisselingsovereenkomsten afgesloten. Er zijn verschillende soorten beurzen beschikbaar.

(Bindend) studieadvies

 • Minimaal 45 EC in de eerste 12 maanden (bindend)

You will be offered study advice after the first year of study. You can expect a positive result if you have earned more than 45 ECTS credit points (out of a total of 60 ECTS). If you have earned fewer than 45 ECTS and are issued a negative result, you will not be allowed to continue with your degree programme.

You will receive preliminary study advice in December to make sure that you know where you stand. Please contact your study advisor as soon as possible if you have any questions about the BSA system.

N.B. Some degree programmes use a tutoring system; please check with your study advisor.

Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Je krijgt een positief studieadvies als je meer dan 45 ECTS hebt gehaald (op een totaal van 60 ECTS). Bij een negatief studieadvies (minder dan 45 ECTS) mag je helaas niet doorgaan met de opleiding en moet je wat anders gaan doen.

Om ervoor te zorgen dat je precies weet waar je staat, krijg je al in december een voorlopig studieadvies. Heb je vragen over het bindend studieadvies of over je studievoortgang, neem dan zo snel mogelijk contact op met je studieadviseur. NB: Sommige opleidingen maken gebruik van een tutorbegeleiding (check bij je eigen studieadviseur hoe het geregeld is).

Waarom in Groningen?
 • CIW in Groningen is uitgeroepen tot beste opleiding in Keuzegids 2013 en tweede in Elsevier studentenenquête 2012.
 • Er wordt aansluiting gezocht met actuele thema's in de maatschappelijke discussie.
 • De studie is interdisciplinair: communicatieprocessen worden benaderd aan de hand van theorieën en inzichten in verschillende wetenschappelijke disciplines.
 • Taal en taalgebruik staan bij elk vak centraal.
 • Er zijn veel keuzemogelijkheden: keuzevakken, stages, buitenland.
 • De studievereniging Commotie is erg actief (www.svcommotie.nl)

If you have any questions or doubts about your studies, you can always contact the study advisor. He or she knows all the ins and outs of the programme, minors, study abroad and personal planning. Study advisors are impartial and everything that is discussed is treated confidentially. They can also help you find the right institutions and student desks for your problems.

De overgang van school naar universiteit brengt veel veranderingen met zich mee. In het eerste jaar van je studie word je daarom extra goed begeleid.

Om de overgang te versoepelen is er voor alle eerstejaars het mentoraatsysteem. Tijdens de bijeenkomsten leer je hoe je effectief kunt studeren en hoe je bewuste keuzes maakt in je studie. Daarnaast kun je tijdens je gehele studie een afspraak maken met de studieadviseur. Daar kun je terecht als je vragen hebt of advies wilt over je studie en andere zaken rondom het studeren. Alles wat je bespreekt wordt vertrouwelijk behandeld. De studieadviseur kan je bij complexe problemen ook doorverwijzen naar studentendecanen of de cursussen van Studieondersteuning.

 • Testimonial van Aniek Groenwold

  Bij CIW bestudeer je communicatie in de breedste zin van het woord

  – Aniek Groenwold
 • Testimonial van Stijn Visser

  Ik kan mijn kennis met mijn passie combineren

  Testimonial derdejaars CIW

  Het intrigeerde mij altijd al hoe mensen verbaal, maar vooral ook non-verbaal communiceren. Verder interesseren vakgebieden als bedrijfscommunicatie en digitale communicatie mij erg. De kennis die ik heb opgedaan tijdens mijn studie heb ik leren toepassen in de praktijk tijdens mijn bachelorstage bij Paradigm. Dat bedrijf organiseert elektronische muziekfeesten. Na vijf maanden stage lopen ben ik daar blijven werken, ik werk er nu als marketing- en communicatiemedewerker. Mijn specialisme is voornamelijk digitale communicatie, zoals sociale media. Ik ben ongelofelijk blij dat ik mijn kennis over deze vormen van communicatie kan combineren met mijn passie: elektronische muziek.

  Daarnaast verdien ik mijn geld bij de universiteit. Ik werk als student-assistent bij de afdeling communicatie, waar ik mij ook bezig houd met sociale media en de website. Ik vind het lekker om actief bezig te zijn, zowel binnen als buiten mijn studie. Een ambitie van mij is om me te specialiseren op het gebied van digitale communicatie en marketing. Ik twijfelde tussen de opleidingen in Amsterdam en Groningen, uiteindelijk koos ik voor de gezellige studentenstad Groningen. Groningen leeft van studenten, en de voorzieningen zijn echt uitstekend. Er is voor ieder wat wils, van sporter tot kunstenaar tot muziekliefhebber.

  Sluiten
  – Stijn Visser
 • Testimonial van Roel Dijkstra

  Tijdens een stage kun je veel praktijkervaring opdoen

  Mijn naam is Roel, ik ben 22 jaar oud en ben geboren en getogen in Groningen. Ik zit momenteel in het vierde jaar van de opleiding Communicatie- en Informatiewetenschappen en heb daarnaast een bezig leven als student. Zo ben ik bijvoorbeeld actief bij ‘Commotie’, de studievereniging van de opleiding. Ik ben ook lid bij TAM, wat staat voor Tennisclub Albertus Magnus. Zowel bij Commotie als bij TAM doe ik leuke ervaringen op en mede dankzij de verenigingen houd ik er een leuk sociaal leven aan over. Wanneer ik daar even niet mee bezig ben en mijn studie en de tentamens het toelaten, dan fantaseer ik over het maken van verre reizen.

  Waarom CIW?

  Ik ben altijd erg geïnteresseerd geweest in taal en hoe mensen daar gebruik van maken om te communiceren. Dat kan natuurlijk via een gesprek tussen twee personen, maar ook via een tekst in de krant of een advertentie voor een nieuw product. Het valt me meteen op wanneer zoiets niet helemaal goed is aangepakt en daar heb ik vanaf jongs af aan vaak om kunnen lachen. Op een gegeven moment begon ik me te interesseren in het verbeteren van dat soort communicatie. Ik dacht dan ‘als ik nou dit of dat woord verander, zou het dan niet veel duidelijker zijn?’. Ook in gesprekken die ik observeerde begon ik met het analyseren van miscommunicatie die soms plaatsvond. Door te kiezen voor Communicatie- en Informatiewetenschappen hoopte ik vaardigheden te kunnen ontwikkelen waarmee ik al de bovenstaande dingen nog beter zou kunnen doen. Volgens mij heb ik de juiste keuze gemaakt!

  Een andere reden voor mij om CIW te kiezen was de breedte van de opleiding. Dat wil zeggen dat je gaandeweg veel vakken uit andere studies kunt volgen, bijvoorbeeld tijdens je minor of in je vrije ruimte. Het leek me bijzonder prettig om de mogelijkheid te hebben om tijdens mijn studie te kunnen besluiten ‘hé, dat lijkt me gaaf!’ en vervolgens meteen andere vakken aan mijn pakket toe te kunnen voegen.

  Sluiten
  – Roel Dijkstra
 • Opleidingsvideo

  Een dag student

  – Opleidingsvideo
 • Testimonial van Rian Prinsen

  De mogelijkheid om een eigen twist aan de opleiding te geven is een groot pluspunt

  Als tekstschrijver in spe schreef ik op jonge leeftijd al verhaaltjes en raakte ik geïnteresseerd in de communicatiewereld. Na mijn vwo-examen was de keuze voor de opleiding Communicatie- en Informatiewetenschappen dan ook snel gemaakt. Ook het kiezen van een studentenstad was niet moeilijk: op naar Groningen! Dat bleek een goede beslissing, want ik heb een geweldige studententijd gehad. Een groot pluspunt vond ik de mogelijkheid om een eigen twist aan de opleiding te geven. Ik kon mijn passie voor communicatie combineren met twee grote interesses: gezondheidszorg en psychologie. Momenteel werk ik als tekstschrijver bij een tekstbureau dat schrijft over overheidskwesties, sport, cultuur, recreatie, zorg en welzijn. Dagelijks leef ik me uit op teksten en interviews voor verschillende media en doelgroepen. Van burgemeesters tot dokters en van vrijwilligers tot bekendheden; als tekstschrijver mag ik ze flink aan de tand voelen. Soms is dat spannend, maar vooral ontzettend leuk!

  Sluiten
  – Rian Prinsen
 • Testimonial van Aniek Groenwold

  Bij CIW bestudeer je communicatie in de breedste zin van het woord

  – Aniek Groenwold
 • Testimonial van Stijn Visser

  Ik kan mijn kennis met mijn passie combineren

  Testimonial derdejaars CIW

  Het intrigeerde mij altijd al hoe mensen verbaal, maar vooral ook non-verbaal communiceren. Verder interesseren vakgebieden als bedrijfscommunicatie en digitale communicatie mij erg. De kennis die ik heb opgedaan tijdens mijn studie heb ik leren toepassen in de praktijk tijdens mijn bachelorstage bij Paradigm. Dat bedrijf organiseert elektronische muziekfeesten. Na vijf maanden stage lopen ben ik daar blijven werken, ik werk er nu als marketing- en communicatiemedewerker. Mijn specialisme is voornamelijk digitale communicatie, zoals sociale media. Ik ben ongelofelijk blij dat ik mijn kennis over deze vormen van communicatie kan combineren met mijn passie: elektronische muziek.

  Daarnaast verdien ik mijn geld bij de universiteit. Ik werk als student-assistent bij de afdeling communicatie, waar ik mij ook bezig houd met sociale media en de website. Ik vind het lekker om actief bezig te zijn, zowel binnen als buiten mijn studie. Een ambitie van mij is om me te specialiseren op het gebied van digitale communicatie en marketing. Ik twijfelde tussen de opleidingen in Amsterdam en Groningen, uiteindelijk koos ik voor de gezellige studentenstad Groningen. Groningen leeft van studenten, en de voorzieningen zijn echt uitstekend. Er is voor ieder wat wils, van sporter tot kunstenaar tot muziekliefhebber.

  Sluiten
  – Stijn Visser
 • Opleidingsvideo

  Een dag student

  – Opleidingsvideo
 • Testimonial van Rian Prinsen

  De mogelijkheid om een eigen twist aan de opleiding te geven is een groot pluspunt

  Als tekstschrijver in spe schreef ik op jonge leeftijd al verhaaltjes en raakte ik geïnteresseerd in de communicatiewereld. Na mijn vwo-examen was de keuze voor de opleiding Communicatie- en Informatiewetenschappen dan ook snel gemaakt. Ook het kiezen van een studentenstad was niet moeilijk: op naar Groningen! Dat bleek een goede beslissing, want ik heb een geweldige studententijd gehad. Een groot pluspunt vond ik de mogelijkheid om een eigen twist aan de opleiding te geven. Ik kon mijn passie voor communicatie combineren met twee grote interesses: gezondheidszorg en psychologie. Momenteel werk ik als tekstschrijver bij een tekstbureau dat schrijft over overheidskwesties, sport, cultuur, recreatie, zorg en welzijn. Dagelijks leef ik me uit op teksten en interviews voor verschillende media en doelgroepen. Van burgemeesters tot dokters en van vrijwilligers tot bekendheden; als tekstschrijver mag ik ze flink aan de tand voelen. Soms is dat spannend, maar vooral ontzettend leuk!

  Sluiten
  – Rian Prinsen
 • Testimonial van Aniek Groenwold

  Bij CIW bestudeer je communicatie in de breedste zin van het woord

  – Aniek Groenwold
 • Testimonial van Stijn Visser

  Ik kan mijn kennis met mijn passie combineren

  Testimonial derdejaars CIW

  Het intrigeerde mij altijd al hoe mensen verbaal, maar vooral ook non-verbaal communiceren. Verder interesseren vakgebieden als bedrijfscommunicatie en digitale communicatie mij erg. De kennis die ik heb opgedaan tijdens mijn studie heb ik leren toepassen in de praktijk tijdens mijn bachelorstage bij Paradigm. Dat bedrijf organiseert elektronische muziekfeesten. Na vijf maanden stage lopen ben ik daar blijven werken, ik werk er nu als marketing- en communicatiemedewerker. Mijn specialisme is voornamelijk digitale communicatie, zoals sociale media. Ik ben ongelofelijk blij dat ik mijn kennis over deze vormen van communicatie kan combineren met mijn passie: elektronische muziek.

  Daarnaast verdien ik mijn geld bij de universiteit. Ik werk als student-assistent bij de afdeling communicatie, waar ik mij ook bezig houd met sociale media en de website. Ik vind het lekker om actief bezig te zijn, zowel binnen als buiten mijn studie. Een ambitie van mij is om me te specialiseren op het gebied van digitale communicatie en marketing. Ik twijfelde tussen de opleidingen in Amsterdam en Groningen, uiteindelijk koos ik voor de gezellige studentenstad Groningen. Groningen leeft van studenten, en de voorzieningen zijn echt uitstekend. Er is voor ieder wat wils, van sporter tot kunstenaar tot muziekliefhebber.

  Sluiten
  – Stijn Visser
 • Opleidingsvideo

  Een dag student

  – Opleidingsvideo
 • Testimonial van Rian Prinsen

  De mogelijkheid om een eigen twist aan de opleiding te geven is een groot pluspunt

  Als tekstschrijver in spe schreef ik op jonge leeftijd al verhaaltjes en raakte ik geïnteresseerd in de communicatiewereld. Na mijn vwo-examen was de keuze voor de opleiding Communicatie- en Informatiewetenschappen dan ook snel gemaakt. Ook het kiezen van een studentenstad was niet moeilijk: op naar Groningen! Dat bleek een goede beslissing, want ik heb een geweldige studententijd gehad. Een groot pluspunt vond ik de mogelijkheid om een eigen twist aan de opleiding te geven. Ik kon mijn passie voor communicatie combineren met twee grote interesses: gezondheidszorg en psychologie. Momenteel werk ik als tekstschrijver bij een tekstbureau dat schrijft over overheidskwesties, sport, cultuur, recreatie, zorg en welzijn. Dagelijks leef ik me uit op teksten en interviews voor verschillende media en doelgroepen. Van burgemeesters tot dokters en van vrijwilligers tot bekendheden; als tekstschrijver mag ik ze flink aan de tand voelen. Soms is dat spannend, maar vooral ontzettend leuk!

  Sluiten
  – Rian Prinsen
printOok beschikbaar in het: English