Skip to ContentSkip to Navigation
Maatschappij/bedrijvenPubliekseducatieUniversiteitsmuseumTentoonstellingenEerdere tentoonstellingen2011

Moving Machines

11 februari 2011 t/m 8 mei 2011

Paul van Twist

Kunstenaar Paul van Twist (1960) heeft een unieke combinatie van twee talenten: techniek (hij is elektrotechnisch ingenieur) en kunst.

Zijn belangrijkste inspiratiebron is de natuur en hij is gefascineerd door beweging. Hoe nemen onze zintuigen beweging waar? Welke emoties roept het op? Hoe prikkelt het onze fantasie? De schittering van de zon in de golven. Bewegend water waarin voorwerpen weerspiegelen en vervormen. Zeepbellen die bij landing “vrouwelijke” vormen aannemen.

Paul van Twist bedenkt zijn moving machines naar aanleiding van persoonlijke belevingen. Hij probeert de beweging te vangen en zijn publiek die te laten meebeleven. Het idee voor een machine is altijd leidend, de techniek volgt. De machines zijn eigenzinnige, romantische vensters op de wereld om ons heen.

Build me a woman

Elke machine wordt met de hand gebouwd en doorloopt een ontwikkeltraject met verschillende testmodellen en prototypes voordat hij precies doet wat de kunstenaar voor ogen had. Veel zorg wordt besteed aan gebruikersvriendelijkheid, want alle machines kunnen vrijelijk door het publiek worden bediend.

Patroongenerator

Dat de moving machines van Paul van Twist een breed publiek boeien blijkt op tentoonstellingen van zijn werk. Kinderen zijn gefascineerd door de visuele en akoestische effecten, die ze zelf kunnen oproepen. Bezoekers glimlachen als ze het idee achter de machine herkennen en begrijpen. En sommigen willen weten hoe het werkt. Jong en oud neemt de tijd om alles te ontdekken, in een sfeer van uitgelaten verbazing.

www.movingmachines.nl

Laatst gewijzigd:01 december 2016 14:17
printView this page in: English