Skip to ContentSkip to Navigation
University museum
University Museum What's on Voor kinderen Experimenteren en knutselen voor thuis

Botanie en Jantine Tammes

Botanie en Tammes
Jantina Tammes (1871-1947)

In 1871 werd Jantina (‘Tine’) Tammes geboren. Haar ouders hadden een cacaofabriek in Groningen. Het was in die tijd lang niet vanzelfsprekend dat meisjes naar school mochten, maar Tine had geluk en mocht doorleren. Na haar middelbare schoolexamen in 1890 werd ze aangenomen als één van de elf vrouwelijke studenten aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hier haalde Jantina haar onderwijsaktes voor verschillende vakgebieden, waaronder natuur-, schei-, plant- en dierkunde.

In 1897 werd Jantina assistent in het laboratorium van hoogleraar botanie Jan Willem Moll. Vier jaar later won Jantina Tammes als eerste Nederlandse vrouw een beurs om onderzoek te doen op Java. Omdat haar gezondheid niet zo goed was, werd haar afgeraden om naar Java af te reizen. In plaats daarvan mocht ze haar onderzoek naar genetica uitvoeren in het botanisch laboratorium in Groningen.

In 1911 kreeg Jantina Tammes een eredoctoraat in de plant- en dierkunde, en in 1919 werd ze benoemd tot buitengewoon hoogleraar in de leer der variabiliteit en genetica. Tammes was de tweede vrouwelijke hoogleraar in Nederland en de eerste aan de Rijksuniversiteit Groningen. Het werk van Jantina Tammes was baanbrekend voor generaties vrouwen in de wetenschap. In 2001 stelde de Rijksuniversiteit Groningen de Jantina Tammes leerstoel voor genderstudies in.

Exprimenten

Leeftijdscategorie 6 t/m 8 jaar

Leeftijdscategorie 8 t/m 12 jaar

Leeftijdscategorie 12 t/m 14 jaar

Laatst gewijzigd:06 september 2021 14:35