Digitalisering van UB-collecties
Een groot aantal boeken uit de collectie van de Universiteitsbibliotheek Groningen die niet in het bezit zijn van andere bibliotheken, komt in aanmerking voor digitalisering en digitale ontsluiting door de Koninklijke Bibliotheek (KB). Daarnaast is een aantal titels uit de UB-collectie geselecteerd voor digitalisering door Google. Vrije digitale toegang tot deze publiek gefinancierde titels zorgt ervoor dat ze bruikbaar zijn en blijven. Bovendien zijn de titels digitaal en fysiek houdbaar voor de toekomst.
Het gaat bij dit digitaliseringsproject om twee deelprojecten:
-
Metamorfoze: 20.604 titels
Metamorfoze is het nationaal programma met als doel het behoud van het kwetsbare papieren erfgoed; het is ondergebracht bij de Koninklijke Bibliotheek.
Het betreft titels van 1900 – 1940, in Nederland geproduceerd of Nederlandstalig en nog niet elders gedigitaliseerd. -
Google: 14.684 titels
Erfgoedbibliotheken, waaronder de Universiteitsbibliotheek Groningen, krijgen in dit project de kans om grote delen van de (rechtenvrije) collectie online beschikbaar te stellen.
Ook enkele tienduizenden banden uit andere Nederlandse universiteitsbibliotheken, het Rijksmuseum en Tresoar worden gedigitaliseerd. Het gaat om boeken vanaf de vijftiende eeuw tot 1900, in Nederland geproduceerd, Nederlands- of Friestalig en nog niet elders gedigitaliseerd.
Optimale dienstverlening
De ruim 35.000 Groningse titels worden in de periode 2017-2020 gedigitaliseerd. De boeken werden in verschillende zendingen naar de KB gebracht, en zijn in 2019 allemaal weer geretourneerd.
De KB zal naar verwachting nog in 2020 alle werken gedigitaliseerd beschikbaar kunnen stellen.
Voordelen
De Universiteitsbibliotheek vindt het van het grootste belang dat deze collectie unica gedigitaliseerd wordt. Na afloop van dit project zullen honderdduizenden boeken voor de gebruiker zonder beperkingen nationaal en internationaal raadpleegbaar zijn, onder meer via Delpher en Google Books.
Links
- Metamorfoze
- Delpher
- Google Books
-
Dit project is tot stand gekomen met steun van Stichting Pica, de organisatie die wetenschappelijke en openbare informatievoorziening bevordert door onder meer het financieren van projecten.
Meer informatie over Stichting Pica.
Laatst gewijzigd: | 21 december 2023 11:58 |