Skip to ContentSkip to Navigation
UniversiteitsbibliotheekOnderdeel van Rijksuniversiteit Groningen

Universiteitsbibliotheek

UniversiteitsbibliotheekPubliceren

ORCID

orcid publish

ORCID (Open Researcher and Contributor ID) is een vorm van digitale auteursidentificatie bestaande uit een unieke zestiencijferige code. Een ORCID is gratis en kan eenvoudig aangemaakt worden. Een auteur kan hierna de ORCID gebruiken om (automatisch) gekoppeld te worden aan zijn of haar wetenschappelijke werk. Niet alleen gepubliceerde artikelen, maar alle scholarly research output zoals bijvoorbeeld data, software, patenten en grant proposals kunnen aan ORCID gekoppeld worden.

Veelgestelde vragen:

Waarom ORCID?
 • Vermijd naamsverwarring, vergroot zichtbaarheid
  Een ORCID linkt uw unieke identiteit aan uw publicaties en onderzoeksactiviteiten. Hiermee bent u verzekerd van erkenning voor uw eigen werk. Daarnaast vergroot een ORCID uw zichtbaarheid en impact.
 • Internationale standaard
  Grote tijdschriften en fondsen vragen of eisen een ORCID iD wanneer u een manuscript van uw werk opstuurt.
 • Een ORCID iD scheelt tijd
  ORCID is bezig met een opmars als dé internationale standaard voor auteursidentificatie. Steeds meer tijdschriften en fondsen vragen om een ORCID bij het indienen van een manuscript of aanvraag.
 • Tijdsbesparing
  Met een ORCID hoeven bij het indienen van een manuscript of aanvraag geen overige persoonlijke gegevens meer ingevoerd te worden.
 • Open en transparant
  ORCID is een open, door de wetenschappelijke gemeenschap gedreven non-profit organisatie.
 • Privacy gewaarborgd
  U bezit en controleert uw eigen ORCID-pagina. Daarnaast besluit u zelf wat u wel of niet registreert, wat er linkt naar uw ORCID en welke organisatie u toelaat tot uw ID.
 • Niet gelimiteerd tot/gebonden aan één instituut
  U neemt uw ORCID met u mee tijdens uw gehele academische carrière, dus ook als u verandert van universiteit of onderzoeksinstituut blijft uw ORCID gelijk.
Hoe krijg ik een ORCID iD?

Deze kunt u eenvoudig aanmaken via de ORCID website.

Kan ik een ORCID iD aanvragen in het systeem van de RUG (PURE)?

Nee, het is niet mogelijk om vanuit Pure een ORCID aan te vragen. Wel kunt u uw ORCID toevoegen aan Pure. Door uw ORCID te koppelen aan uw Pure profiel wordt het eenvoudiger de door u geproduceerde onderzoeksoutput (automatisch) aan u te linken.

Wat is het verschil tussen een ResearchID, Scopus ID en ORCID?

ResearcherID en Scopus ID zijn internationale auteursidentificatoren van commerciële instellingen (Thomson Reuters en Elsevier). ORCID is een internationaal non-profit initiatief. Het is mogelijk om uw ORCID te koppelen aan uw ResearcherID en/of Scopus ID.


Verdere vragen of hulp nodig?

Neem contact op met de informatiespecialisten van de Universiteitsbibliotheek of de Centrale Medische Bibliotheek:


Laatst gewijzigd:06 december 2017 13:31
printView this page in: English