Skip to ContentSkip to Navigation
Universiteitsbibliotheek
Universiteitsbibliotheek Open Access Nieuws

RUG ondersteunt Peer Community In

07 mei 2025

Sinds april 2025 is de RUG sponsorlid van Peer Community In (PCI). PCI is een non-profitorganisatie onder leiding van wetenschappers die gratis peer-review, aanbevelingen en publicatie van wetenschappelijke artikelen in open access aanbiedt. PCI wordt momenteel ondersteund door meer dan 160 universiteiten en onderzoeksinstellingen wereldwijd. Dit initiatief biedt een transparant, inclusief en betaalbaar alternatief publicatiemodel dat in lijn is met de open science-waarden en -doelstellingen van de RUG.

Hoe werkt het?

Auteurs deponeren hun preprint, data, of code in een open repository. Vervolgens dienen ze de preprint in bij een van de thematische PCI's voor open peer-review. Na evaluatie door experts in het vakgebied kan het artikel worden aanbevolen (na een positieve redactionele beslissing van een aanbeveler op basis van ten minste twee strenge peer-reviews en na een of meerdere peer-reviews). De aanbevelingen worden gepubliceerd op de thematische PCI-websites en zijn volledig citeerbaar. Auteurs kunnen dan beslissen om hun artikel te publiceren in Peer Community Journal (gratis) of om het in te dienen bij een ander tijdschrift.

decoratieve afbeelding
Publiceren met PCI
Wat auteurs over PCI zeggen

"Ik was een aanbeveler voor PCI, en het was eigenlijk hetzelfde als het beoordelen van een paper. Persoonlijk ben ik voorstander van deze aanpak, omdat ik het belangrijk vind dat alle wetenschap openlijk beschikbaar is en niet onderworpen is aan hoge open access-fees (die het onbereikbaar maken voor mensen uit ontwikkelingslanden bijvoorbeeld). Bovendien vind ik dat onderzoek beoordeeld moet worden op methodologische nauwkeurigheid, in plaats van op hoe spannend de resultaten zijn. Ik denk dat PCI deze doelstellingen bereikt. [...] Wat ik interessant vind, is dat PCI duidelijk gericht is op kwaliteit, want om aanbeveler te worden, moet je slagen voor een examen. In andere contexten bestaan dergelijke maatregelen voor kwaliteitscontrole niet."
Dr. Marieke van Vugt, Associate Professor in Cognitive Modeling (Faculteit Science en Engineering).

“Ik zie PCI en het PCI Journal als een geweldig middel om ”megajournals" uit te dagen. Ze bieden een geweldige uitlaatklep om gedegen onderzoek te publiceren dat geen thuis vindt in een meer vakspecifiek tijdschrift. Het zou ons (de academische wereld, financiers, universiteit) waarschijnlijk een hoop geld aan APC's besparen als het publiceren in deze tijdschriften meer erkenning zou krijgen."
Dr. Sebastian Lequime, Assistant Professor in Virus Ecology & Evolution (Faculteit Science en Engineering).

Laatst gewijzigd:07 mei 2025 11:12
Deel dit Facebook LinkedIn
View this page in: English

Meer nieuws

  • 24 maart 2025

    RUG 28e in World’s Most International Universities 2025 ranglijst

    De Rijksuniversiteit Groningen is door Times Higher Education gerangschikt op de 28e plek in de World’s Most International Universities 2025 ranglijst. Daarmee laat de RUG instellingen als MIT en Harvard achter zich. De 28e plek betekent een stijging...

  • 05 maart 2025

    Vrouwen in de wetenschap

    De RUG viert Internationale Vrouwendag met een bijzondere fotoserie: Vrouwen in de wetenschap.

  • 16 december 2024

    Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’

    Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. In de podcast gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden...