Skip to ContentSkip to Navigation
Centre for Public Health in Economics and Business
Faculteit Economie en Bedrijfskunde
Centre for Public Health in Economics and Business Expertise

Thema e-Health

De e-Health expertise groep van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde (Rijksuniversiteit Groningen) beschikt over een unieke combinatie van kennis en kunde, waarmee we ons onderscheiden van andere onderzoeksgroepen die zich bezighouden met digitalisering in de zorg. Binnen onze expertisegroep werken we multidisciplinair samen vanuit de vakgebieden organisatiepsychologie, marketing, supply chain management, implementatie- en verandermanagement, epidemiologie, technische bedrijfskunde en health technology assessment.

In onze visie is kennisontwikkeling over hoe e-health gezamenlijk kan worden vormgegeven, kan worden geïntegreerd binnen veranderende zorgprocessen en door burgers kan worden toegeëigend op een manier die bij hen past van kritiek belang. Deze kennis en kunde draagt bij aan de realisatie van blended zorgmodellen die nodig zijn voor het bestendigen en verduurzamen van de toegankelijkheid en kwaliteit van ons zorgsysteem. Tot nu toe verloopt de implementatie en opschaling van e-Health minder snel en voorspoedig dan gewenst. Veel initiatieven blijven steken in de pilotfase. Bovendien blijken organisaties onvoldoende op de hoogte van elkaars initiatieven en worden deze lang niet altijd met elkaar verbonden.

Wetenschappelijke kennisdelig over e-Health

Met de kennis en kunde die we in huis hebben kan onze expertisegroep de duurzame toepassing en implementatie van technologische innovaties ondersteunen. Wij zien het als onze missie om met ons onderzoek essentiële kennis te genereren zodat de mogelijkheden van e-Health blijvend en effectief benut kunnen worden en deze ten goede kunnen komen aan alle betrokkenen binnen de zorg.

Wij dragen bij aan een beter begrip en toepassing van e-Health bij betrokkenen door wetenschappelijke kennis te delen, via gastdocentschappen, colleges op andere faculteiten en universiteiten, presentaties op congressen en op onze website en sociale mediakanalen. Ook zijn wij een laagdrempelige expertisegroep, wij zijn makkelijk benaderbaar om de mogelijkheden tot samenwerking en gezamenlijk onderzoek te verkennen.

Er is een breed scala van e-Health toepassingen en initiatieven. Hierbinnen wordt gebruik gemaakt van uiteenlopende technologieën, zoals kunstmatige intelligentie, sensoren en blockchain. Het succes van e-Health wordt slechts ten dele bepaald door het technische ontwerp van een individuele toepassing. Van kritiek belang is de wijze waarop technologie wordt ingezet, geïntegreerd en geadopteerd binnen bestaande en nieuwe zorgmodellen. Het uiteindelijke doel van e-health toepassingen is het verbeteren van de preventieve en curatieve zorg in termen van de gezondheid van de populatie, kostenbeheersing en de kwaliteit van de zorg/de ondersteuning van zorgprofessionals.

Onderzoeksvraagstukken binnen de expertisegroep e-Health

Onderzoeksvraagstukken waarmee de expertisegroep e-Health zich bezig houdt zijn de capaciteit en continuïteit van zorg, ontwerpcriteria voor e-health, implementatie en adoptiestrategieën, het monitoren van subsitutie en kwaliteitseffecten. Hieronder bespreken we hoe en in welke fasen ons onderzoek kan bijdragen aan de ontwikkelingen in het veld.

Zorgverleners staan onder druk, zowel daar waar het gaat om beschikbare capaciteit als daar waar we spreken over duurzame inzetbaarheid. Dit maakt het allereerst opportuun om te onderzoeken onder welke voorwaarden en op welke wijze e-Health kan bijdragen aan het verminderen van de werkdruk en het verbeteren van de werkbeleving. In dit licht bezien is het opvallend dat het lang niet altijd duidelijk is of een e-health toepassing leidt tot substitutie van bestaande zorg of tot complementaire zorg.

Toegevoegde waarde in elke levenscyclusfase

Multidisciplinair bedrijfskundig onderzoek kan in elke fase van de levenscyclus van een individuele e-health innovatie toegevoegde waarde hebben:

• Bij de bewustwording van de manier waarop technologie zou kunnen bijdragen aan het oplossen van tekortkomingen en problemen in de zorg. Een eenzijdige ‘technolgy push’ moet worden voorkomen. De ‘demand pull’ kan worden versterkt door diagnostisch onderzoek dat erop is gericht om de oorzaken van knelpunten in de huidige prestaties bloot te leggen en aanknopingspunten te vinden om de waarde voor de patiënten(zorg) te verhogen. Kunnen beschikbaar gekomen technologieën andere, betere zorgmodellen mogelijk maken? Hoe kan een visie op ‘blended zorg’ worden ontwikkeld en welk type e-Health past daarbinnen?

• Bij het mobiliseren van betrokkenen om e-Health te implementeren is het systematisch verkennen van het stakeholderlandschap van belang, alsmede het analyseren van de faciliterende en belemmerende in- en externe factoren en de daaruit voortvloeiende risico’s. Denk aan harde randvoorwaarden zoals wettelijke procedures, bekostiging, en interoperabiliteit, maar ook aan het op elkaar afstemmen van belangen.

• Bij het ontwerpen van e-Health gaat het om een tweezijdige afstemming tussen de technologische toepassing enerzijds en de organisatie en routines van de actoren in de zorg anderzijds. Deze afstemming vraagt veelal om iteratieve ontwerpcycli met voldoende ontwerpruimte en tijd voor de beoogde gebruikersgroepen (zowel patiënten als zorgverleners) om zich de toepassing toe te eigenen. Met design science kan dit proces worden begeleid en ondersteund.

• Bij het implementeren van e-Health kunnen de reacties van de beoogde gebruikers op individueel en groepsniveau worden gemonitored om feedback te krijgen en een effectieve adoptie te bewerkstelligen.

• Het systematisch evalueren en monitoren van de effecten van de inzet van e-Health toepassingen en het bespreken van de implicaties, kan de integratie met de bestaande systemen, processen en rollen, alsook de optimalisatie daarvan helpen te bewerkstelligen. Tenslotte is aandacht voor de borging van belang en moet juist in de periode na de implementatie (een begrijpelijke, maar klassieke fout) de aandacht niet wegvallen.

Betrokken experts

E. (Elena) Agachi, MSc
Voornaam
Elena
Telefoon
E-mail
Functie
PhD Candidate
Expertise
Applied Econometrics
Health Interventions
Data Analytics
prof. dr. A. (Albert) Boonstra
Voornaam
Albert
Telefoon
E-mail
Functie
Hoogleraar Informatiemanagement
Expertise
Organisatieverandering; informatiesystemen; implementatie; gezondheidszorg, eHealth
prof. dr. J. (Jenny) van Doorn
Voornaam
Jenny
Telefoon
E-mail
Functie
Hoogleraar Dienstenmarketing
Expertise
service technology, robotics, customer engagement, sustainability, food waste 
Vakgebieden
M.L. (Eveline) Hage, PhD
Voornaam
Eveline
Telefoon
E-mail
Functie
Assistant professor
Expertise
Through my research, I aim to contribute to the co-creation of a socio-technical context that empowers individuals to enhance their wellbeing.

Topics: Information system implementation, adoption and adaptation, Communication, Aging, Organizational change, Societal challenges, Mixed methods, Participatory research
dr. E.I. (Esther) Metting
Voornaam
Esther
Telefoon
E-mail
Functie
Assistant professor
Expertise
I am psychologist and epidemiologist, currently working as assistant professor at the University of Groningen. My dissertation was titled Development of patient centered management of asthma and COPD in primary care with a strong emphasis on the use of technology and patient involvement. I have also worked as project leader eHealth in a large health care organization and I am active as board member or advisor in several patient organisations. These hands-on experiences with patients, health care professionals and health care organisations are valuable in my daily work. Above that, my unique experience in clinical, behavioural and implementation science have led to a solid and multidisciplinary basis for health research. In the past years I have coached and lectured numerous bachelor, master and PhD students with different backgrounds and from different faculties. In my role as project leader and chair I have learned to manage longitudinal (international) projects with researchers, health care professionals and students. My goal is to use my talent, experience and my passion for science to improve scientific knowledge in the field of eHealth.
dr. M.A.G. (Marjolein) van Offenbeek
Voornaam
Marjolein
Telefoon
E-mail
Functie
Universitair hoofddocent
Expertise
The implementation and integration of innovations in health care. My change management research centers on the dynamic fitting of the innovation content and context on the one hand and the implementation and integration strategy on the other hand. One line of research concentrates on digital healthcare innovations. The second line concerns innovations in health occupations, task redistribution and professional improvement projects. Associate editor bij Information Systems Journal.
dr. O.P. (Oskar) Roemeling
Voornaam
Oskar
Telefoon
E-mail
Functie
Programmadirecteur BDK
Expertise
Continuous improvement in Healthcare (e.g. Lean, SixSigma), Value Based Healthcare, Healthcare Management, Change Management
prof. dr. J.T. (Taco) van der Vaart
Voornaam
Taco
Telefoon
E-mail
Functie
Professor, Vakgroepvoorzitter
Expertise
Supply Chain Management, Buyer-Supplier Relationships, Supplier Sustainability, Health Care Operations & Supply Chains
Laatst gewijzigd:02 februari 2023 16:26
View this page in: English
Volg ons optwitter linkedin