Recent gefinancierde projecten
Het Centre for Public Health in Economics and Business (CPHEB) haalt zijn onderzoeksfinanciering uit verschillende bronnen, voor uiteenlopende initiatieven die onze huidige thema's weerspiegelen. De onderzoekers van CPHEB maken deel uit van verschillende (inter)nationale onderzoeksconsortia. Hieronder vindt u informatie over recent gefinancierde projecten waarbij CPHEB betrokken is.

Health4DE-NL
Het doel van dit project is de grensoverschrijdende samenwerking op gezondheidsgebied in onze regio duurzaam te bevorderen. Hoewel er al verschillende projecten zijn uitgevoerd, ontbrak het aan een totaalconcept. Dit leidde tot belemmeringen in de zichtbaarheid en in de uitvoering van de bevindingen. Ons project wil daar nu verandering in brengen om de grensregio duurzaam te versterken en het economisch potentieel van de regio optimaal te benutten. De belangrijkste succesfactor zijn gezonde burgers in de Noordelijke DE-NL regio. Dit project gericht op het versterken van de grensregio door het aanmoedigen van gezonde burgers en een gezonde beroepsbevolking die de economie van de regio sterk houdt. Om dit doel te bereiken zal het grensoverschrijdend instituut voor gezondheidszorg en preventie (CBI) als brug tussen nieuwe grensoverschrijdende projecten fungeren en deze systematisch met elkaar verbinden.
Financiering
Het HEALTH4DE-NL project wordt uitgevoerd in het kader van het Interreg VI Duitsland-Nederland programma en wordt met 2,33 miljoen euro medegefinancierd door de Europese Unie, het ministerie van Bonds- en Europese Zaken van Nedersaksen en de provincies Groningen en Friesland.
Het HEALTH4DE-NL project richt zich op vier hoofddomeinen
-
Het opzetten van een grensoverschrijdend gezondheidsnetwerk, waarin zorgprofessionals, beleidsmakers, ziekenhuizen,Gemeentelijke Gezondheidsdiensten (GGD) en Gesundheitsämter/NLGA samenwerken.
-
Zorgstelsels analyseren en op regionaal niveau vergelijken, de resultaten vormen de basis voor beleidsaanbevelingen die gelijke toegang tot zorg bevorderen.
-
De samenwerking tussen openbare gezondheidsdiensten verbeteren door regelmatig bijeenkomsten en workshops te organiseren en internationale contactpersonen aan te stellen om de communicatie te versterken.
-
Burgers actief betrekken, met een focus op kwetsbare groepen, via activiteiten rond preventie, zelfredzaamheid en gemeenschapsparticipatie worden burgers aangemoedigd om een actievere rol te spelen in hun gezondheid.
Projectinformatie
Geplande projectkosten
|
Prioriteit
|
Projectduur
|
Projectpartners
|
€ 3.230.272,44
|
Samenwerken aan een verbonden grensgebied
|
01.04.2025
-
31.03.2029
|
Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), leadpartner
|

ECOTIP
De impact van fysieke leefomgeving op de populatie gezondheid
ECOTIP richt zich op het identificeren van cruciale momenten waarop tekorten aan groen, gezond voedsel en schone lucht in buurten van invloed zijn op de gezondheid. Het zijn met name de minder welvarende bevolkingsgroepen die vaak leefstijlgerelateerde aandoeningen krijgen, zoals overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten, mentale en longproblemen. Tegelijkertijd hebben deze bevolkingsgroepen vaker een ongunstige fysieke leefomgeving: een gebrek aan natuur, een ongezond voedselaanbod, luchtvervuiling en geluidsoverlast in hun wijk. Al deze factoren kunnen van invloed zijn op de gezonde leefstijl van mensen. ECOTIP streeft ernaar om deze gezondheidsverschillen in Nederland te verkleinen.
Financiering
ECOTIP ontvangt subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) binnen de Nationale Wetenschapsagenda voor de duur van 5 jaar.
Toegepast onderzoek
Naast het onderzoeken van kantelpunten richt het onderzoeksteam van ECOTIP zich op mogelijke oplossingsrichtingen vanuit zowel het perspectief van beleid, de zorg en burgers in verschillende delen van Nederland. Dit onderzoek wordt gedaan in Leiden-Den Haag, Groningen, Rotterdam en Utrecht. In deze steden wordt gezocht naar wijken waar veel winst te behalen is. Wijken met een zeer ongunstige fysieke leefomgeving, waar veel mensen met meerdere leefstijlgerelateerde aandoeningen wonen. In die wijken gaan de onderzoekers aan het werk met beleidsmakers, huisartsen en sociaal geneeskundigen en burgers. Ze kijken welk beleid het meest effectief kan zijn om een gezonde leefomgeving te bevorderen. Hoe huisartsen en sociaal geneeskundigen het beste kunnen worden ondersteund bij het bieden van zorg aan mensen met gezondheidsproblemen als gevolg van de fysieke leefomgeving. En de onderzoekers ondersteunen burgers om zelf aan de slag te gaan met een gezonde leefstijl en een gezonde leefomgeving.
Projectinformatie
Geplande projectkosten
|
Prioriteit
|
Projectduur
|
Projectpartners
|
4 miljoen euro
|
het identificeren van omslagpunten in leefomgevingen die van invloed zijn op leefstijlgerelateerde ziekten
|
2023-2028
|
Leidsch Universitair Medisch Centrum (LUMC), leadpartner
|

Interdisciplinaire mens-robot teams voor een toekomstbestendig Noord-Nederlands zorgsysteem
Dit project richt zich op de acceptatie en integratie van zorgrobots binnen het Noord-Nederlandse zorgsysteem door de vorming van effectieve mens-robot teams.
Deze innovatieve benadering beoogt de kwaliteit van zorg te handhaven en tegelijkertijd het tekort aan zorgpersoneel aan te pakken, in lijn met de doelstellingen 'van analoog naar digitaal' en de verschuiving 'van zorg naar gezondheid' van de kennisagenda van de Universiteit van het Noorden. Dit interdisciplinaire project zal leiden tot mens-robot teams die technologisch bekwaam zijn en afgestemd zijn op de menselijke aspecten van de zorg. De methodologie binnen het project omvat co-creatieve workshops, pilotprojecten, educatieve programma's en hybride onderzoek. Het project bevordert de samenwerking tussen verschillende kennisinstellingen (RUG/UMCG/HBO/MBO) en draagt zo bij aan de RIS3-doelstelling de kenniseconomie te versterken en de focus op preventieve zorg, in lijn met de RIS3-visie om een gezonde, actieve en inclusieve samenleving in Noord-Nederland te promoten.
Financiering
Dit project wordt gefinancierd door het aanjaagfonds van de Universiteit van het Noorden. Met het aanjaagfonds wil de Universiteit van het Noorden initiatieven die een bijdrage leveren aan de realisatie van de (RIS-3) doelstellingen uit de eigen Kennisagenda belonen en stimuleren. Het project heeft de duur van twee jaar.
Primaire doelen
Dit project beoogt het gezondheidszorgsysteem in Noord-Nederland toekomstbestendig te maken door de samenwerking van kennisinstellingen in Groningen en Drenthe, op het vlak van de toepassing van zorgrobots. De primaire doelen binnen het project zijn:
-
Kennisintegratie en best practices: Het verzamelen, integreren en delen van inzichten en best practices over de implementatie van zorgrobots. Deze activiteit zal leiden tot een samenhangende strategie die eerder gescheiden onderzoeks- en implementatiepaden samenbrengt.
-
Identificatie van hiaten: Het identificeren van kennishiaten in de huidige onderzoeken naar zorgrobotica. Uit deze verzameling zal, in samenspraak met de betrokken zorgorganisaties, één primair hiaat geselecteerd worden waarop vervolgens een hybride onderzoeksgroep zich zal focussen om een gericht project uit te voeren.
-
Onderwijsontwikkeling: Het ontwikkelen van gespecialiseerde onderwijsprogramma’s voor MBO, HBO, en WO die gericht zijn op de integratie van robots binnen de zorgsector en het bevorderen van effectieve samenwerking in mens-robot teams. Deze programma’s zullen worden ontworpen op basis van de verzamelde inzichten en best practices en zullen gericht zijn op zowel de technische als andere vaardigheden die nodig zijn voor toekomstige zorgprofessionals.
Projectinformatie
Geplande projectkosten
|
Prioriteit
|
Projectduur
|
Projectpartners
|
€ 74.967,00
|
het gezondheidszorgsysteem in Noord-Nederland toekomstbestendig te maken door de samenwerking van kennisinstellingen in Groningen en Drenthe, op het vlak van de toepassing van zorgrobots
|
2025-2027
|
Noorderpoort, projectleider
|
Laatst gewijzigd: | 15 juli 2025 16:56 |