Skip to ContentSkip to Navigation
Centre for Public Health in Economics and Business
Faculteit Economie en Bedrijfskunde
Centre for Public Health in Economics and Business Expertise

Thema Networked Health Organizations and Professionals

Binnen de expertgroep Networked Health Organizations and Professionals van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de RUG worden onderzoekers uit verschillende disciplines samengebracht om de rol van professionals in genetwerkte zorgverlening te onderzoeken. We zijn geïnteresseerd in de manier waarop nieuwe vormen van interorganisatorische samenwerking in de gezondheidszorg worden beheerd en de impact van dergelijke samenwerkingen op de werktevredenheid en het welzijn van professionals.

De institutionele context van de gezondheidszorg is uiterst complex en bestaat uit organisaties/groepen in de gezondheidszorg, regelgevende instanties, verzekeringsinstanties, belangengroepen voor patiënten, profit en not-for-profit partners in de private sector en beroepsverenigingen. Deze actoren moeten samenwerken om de gezondheid te bevorderen en te behouden en zorg te leveren op een kosteneffectieve manier. Als gevolg hiervan ontwikkelt zich in deze dynamische sector een breed scala aan strategische samenwerkingsvormen. Onze experts onderzoeken of, wanneer en hoe (nieuwe) netwerksamenwerkingsvormen de eisen aan klinische en andere professionals beïnvloeden en hoe deze professionals omgaan met de daaruit voortvloeiende uitdagingen.

De institutionele context van de gezondheidszorg in Nederland

De institutionele context van de gezondheidszorg is uiterst complex en bestaat uit gezondheidszorgorganisaties/-groepen, regelgevende instanties, verzekeringsinstanties, patiëntenbelangengroepen, profit en non-profit partners uit de private sector en beroepsverenigingen. Deze actoren moeten samenwerken om de gezondheid te bevorderen en te behouden en daarnast op een kosteneffectieve wijze zorg te blijven leveren. Als gevolg hiervan onstaan er in deze dynamische sector allerlei verschillende strategische samenwerkingsvormen.

In Nederland, dat gekenmerkt wordt door gereguleerde concurrentie, ontwikkelt samenwerking zich meestal als gevolg van marktdynamiek of door hervormingsinitiatieven van de overheid. Zo werd in 2022 het Integraal Zorg Akkoord (IZA) ingevoerd om de regionale samenwerking tussen aanbieders te versterken en de samenwerking tussen eerstelijnszorg en andere sectoren (bijv. maatschappelijke zorg, specialistische zorg, langdurige zorg) te vergroten. In 2023 werden met het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) de afspraken uit de IZA over regionale samenwerking tussen verzekeraars en gemeenten verder uitgewerkt. Met dergelijke initiatieven wil de Nederlandse overheid de toegankelijkheid, kwaliteit en betaalbaarheid van de gezondheidszorg verbeteren. Dit soort hervormingen zijn niet uniek voor Nederland, maar maken deel uit van een breder fenomeen in Europa en daarbuiten waarbij zorgstelsels worden geherdefinieerd als netwerken van nauw samenwerkende organisaties.

Meer verbondenheid in het gezondheidszorgsysteem

Professionals zijn essentieel om te begrijpen waarom en hoe veranderingen in gezondheidszorgsystemen worden ingevoerd en wat de gevolgen daarvan zullen zijn. Een meer verbonden gezondheidszorgsysteem waarin netwerkcoördinatie hiërarchische en marktcoördinatie aanvult en gedeeltelijk vervangt, heeft de steun van zorgverleners nodig gezien de veranderingen cruciale gevolgen voor hen zullen hebben. Dit is niet bepaald eenvoudig gezien de dynamische spanning tussen de zogenaamde "oude professionaliteit" (die beheersing en professionele autonomie benadrukt) en een "nieuwe professionaliteit" die multidisciplinaire samenwerking in netwerken benadrukt.

Veel initiatieven die gericht zijn op meer sectoroverschrijdende samenwerking zijn gericht op deze verschillende professionals. Om het tekort aan professionals aan te pakken, zijn sommige initiatieven bijvoorbeeld gericht op het bevorderen van samenwerking tussen zorgverleners, beroepsverenigingen en instanties die actief zijn op de arbeidsmarkt. Om ervoor te zorgen dat professionals beter geïnformeerd en beter voorbereid zijn, zijn sommige hervormingen gericht op het integreren van verschillende soorten zorg door middel van digitalisering.

Veranderende eisen voor professionals in de gezondheidszorg

In een gezondheidssysteem dat vertrouwt op netwerksamenwerking kunnen de eisen die aan professionals worden gesteld na verloop van tijd veranderen. Netwerken creëren ruimte voor andere nieuwe vormen van organisatorische, professionele of klinische samenwerking. In sommige gevallen vereisen ze de betrokkenheid van experts van buiten de medische beroepen. Deze nieuwe vormen van netwerksamenwerking brengen bijvoorbeeld de behoefte aan monitoring met zich mee. Dit zou kunnen leiden tot veranderende manieren om financiële prestaties, kwaliteit en gezondheidsresultaten te beoordelen; het zou kunnen leiden tot de vraag naar het controleren en coordineren van financiën over organisatiegrenzen heen met gebruik van digitale hulpmiddelen. Door deze veranderingen zouden managers, accountants, IT-specialisten en clinici elkaars aanvullende competenties opnieuw moeten beoordelen, (opnieuw) over rollen moeten onderhandelen en nieuwe vormen van samenwerking moeten aangaan.

Tegen deze achtergrond willen onze experts onderzoeken of, wanneer en hoe (nieuwe) netwerksamenwerkingsvormen van invloed zijn op de eisen die aan klinische en andere professionals worden gesteld en hoe deze professionals met de daaruit voortvloeiende uitdagingen omgaan. Het is nog onduidelijk hoe professionals omgaan met nieuw gecreëerde verantwoordelijkheden, nieuwe multidisciplinaire en persoonsgerichte zorgstandaarden, of nieuwe beperkingen in middelen of regelgeving voor veranderende praktijken. We proberen te identificeren welke soorten expertise nodig zijn om niet alleen inter-organisationele, maar ook intersectorale samenwerking te ontwikkelen, en hoe deze competenties georganiseerd kunnen worden; welke vormen van bestuur het beste passen bij de nieuwe uitdagingen.

Betrokken experts

prof. dr. H.A. (Huib) Cense
Voornaam
Huib
Telefoon
E-mail
Functie
Bijzonder hoogleraar Health System Innovation (C.R Rao Stichting)
dr. A.C. (Bart) Noort
Voornaam
Bart
Telefoon
E-mail
Functie
Universitair docent
Expertise
Zorginkoop en supply chain management in de zorg
dr. M.A.G. (Marjolein) van Offenbeek
Voornaam
Marjolein
Telefoon
E-mail
Functie
Universitair hoofddocent
Expertise
The implementation and integration of innovations in health care. My change management research centers on the dynamic fitting of the innovation content and context on the one hand and the implementation and integration strategy on the other hand. One line of research concentrates on digital healthcare innovations. The second line concerns innovations in health occupations, task redistribution and professional improvement projects. Associate editor bij Information Systems Journal.
dr. A.G. (Gerdien) Regts-Walters
Voornaam
Gerdien
Telefoon
E-mail
Functie
Assistant Professor
Expertise
Healthcare Management, Zorgnetwerken, Coopetition, Zorgcoördinatie
Vakgebieden
J.T. (Jacob) Reilley, PhD
Voornaam
Jacob
Telefoon
E-mail
Functie
Assistant Professor of Accounting and Control
Expertise
Management Controls
Inter-organizational networks
Risk management
Healthcare & Public sector
dr. M.P. (Martijn) van der Steen
Voornaam
Martijn
Telefoon
E-mail
Functie
Universitair Hoofddocent
Expertise
Management accounting and control; organisational change
dr. S. (Sandra) Tillema
Voornaam
Sandra
Telefoon
E-mail
Functie
Universitair Hoofddocent
Expertise
Management Accounting en Management Control
prof. dr. J.T. (Taco) van der Vaart
Voornaam
Taco
Telefoon
E-mail
Functie
Professor, Vakgroepvoorzitter
Expertise
Supply Chain Management, Buyer-Supplier Relationships, Supplier Sustainability, Health Care Operations & Supply Chains
Laatst gewijzigd:23 april 2024 09:27
View this page in: English
Volg ons oplinkedin