Skip to ContentSkip to Navigation
Onderwijs Master en PhD opleidingen Sociologie
Header image Sociologie

Sociologie

Ben jij geïnteresseerd in de wisselwerking tussen het individu en de sociale omgeving? Wil jij begrijpen hoe complex samenleven kan zijn en zoek je graag naar oplossingen?

Mensen kunnen niet zonder de samenleving waarin ze leven. In interactie met de samenleving realiseren mensen hun doelen en de bevrediging van behoeften. Sociologie gaat over de wisselwerking tussen het individu en zijn sociale omgeving. Of anders gezegd: over de invloed van het individu op het collectief en andersom.

Sociologen laten zien hoe complex het menselijk samenleven is en waarom simpele oplossingen veelal onbedoelde neveneffecten tot gevolg hebben. Sociologen zijn toegerust met kennis en vaardigheden om een breed scala aan maatschappelijke vraagstukken te helpen oplossen.

Ons master programma biedt vijf specialisaties, namelijk:

Feiten & Cijfers
Titel/Graad
MSc in Sociologie
Type opleiding
Master
Duur
12 maanden (60 ECTS)
Croho code
66601
Voertaal
Nederlands
Start
September
Faculteit
Gedrags- en maatschappijwetenschappen
Shanghai Ranking
Waarom dit programma in Groningen?

De master Sociologie:

  • heeft het predicaat 'Topopleiding' in de Keuzegids 2018 Masters (www.keuzegids.org).
  • is gecentreerd om de beleidscyclus.
  • kent vijf verschillende routes.
Programma

Alle vakken zijn in het eerste semester geprogrammeerd. Het masterprogramma bestaat uit een verplichte kern van drie beleidsvakken (Beleidsontwikkeling en -evaluatie en Prosociaal Gedrag). Naast de verplichte beleidskern kiest elke student een inhoudelijke route met daarin twee routevakken (2x 5 EC). Het vak Onderzoeksforum (5 EC) bereidt studenten zowel inhoudelijk als praktisch voor op het afstudeertraject.

De helft van het programma bestaat uit het afstudeertraject waarin studenten stage lopen (10EC) en een scriptie schrijven (20EC). Het afstudeertraject is een individueel traject met individuele begeleiding.

VakkenVakkencatalogus >
A&L: Arbeid en Arbeidsverhoudingen (facultatief) (5 EC, facultatief)
A&L: Arbeid en levensloop (facultatief) (5 EC, facultatief)
Beleidsevaluatie (5 EC)
Beleidsontwerp (5 EC)
C&V: Beleid en interventies (5 EC, facultatief)
C&V: Theorieën (5 EC, facultatief)
GWZ: Medicalisering (5 EC, facultatief)
GWZ: Sociale determinanten van gezondheid (5 EC, facultatief)
Onderzoeksforum (5 EC)
P, M&B: Klassieke Werken
P, M&B: Toekomst van de Partijendemocratie
Pro-sociaal gedrag (5 EC)
Scriptie (20 EC)
Stage (10 EC)

Studielast

Gemiddeld 6 uur college en zelfstudie per week

De Masteropleiding kent alleen geprogrammeerde contacturen in het eerste semester. Het tweede semester werkt je individueel, maar wel onder begeleiding, aan je afstudeertraject.

Programma-opties
Sociologie van Criminaliteit & Veiligheid (specialisatie)

Wil je weten hoe terrorisme werkt en radicalisering tot stand komt? Ben je geïnteresseerd in criminaliteit maar wil je ook bijdragen aan veiligheid? Kies dan deze specialisatie.

In deze eenjarige specialisatie bestudeer je theorieën die kunnen bijdragen aan een beter begrip van criminaliteit en veiligheid. Ook leer je hoe beleidsmakers met criminaliteitsvraagstukken om kunnen gaan. Bestaande beleidsmaatregelen en beleidsinterventies houd je kritisch tegen het licht. Daarnaast besteed je aandacht aan terrorisme en radicalisering. Je verdiept je in de sociologische en sociaalpsychologische processen die hieraan ten grondslag liggen. Als onderdeel van de specialisatie doe je een onderzoeks- of beleidsstage. Door middel van het schrijven van een scriptie rond je je studie af.

Voor de specialisatie gelden geen specifieke toegangseisen, maar het is raadzaam het vak Sociologie van Criminaliteit en Veiligheid in de bachelor of het schakelprogramma te hebben gevolgd.

Sociologie van Gezondheid, Welzijn & Zorg (specialisatie)

Waarom beginnen jongeren met drugs en is gezondheid afhankelijk van je sociale status? In deze specialisatie leer je wat de maatschappelijke invloeden zijn op gezondheid, welzijn en zorg.

In deze opleiding leer je hoe je gezondheidsgedrag kunt beïnvloeden en wat de ontwikkelingen binnen de gezondheidszorg zijn. Je houdt je bezig met de volgende thema's: o Maatschappelijke invloeden op gezondheid, welzijn en zorg; o Theorievorming over gedrag dat samenhangt met gezondheid en welzijn en dat de vraag naar zorg beïnvloedt; o Levensloopaspecten van gezondheid, welzijn en zorg. In deze specialisatie staan drie delen van de levensloop centraal: jongeren, volwassenen en ouderen. Van elk deel bestudeer je hoe gezondheid en welzijn zich verhouden tot sociale en maatschappelijke invloeden en ontwikkelingen. Er is speciale aandacht voor ouderen en medicalisering. Voor de specialisatie gelden geen specifieke toegangseisen, maar het is raadzaam het vak medische sociologie in de bachelor of het schakelprogramma te hebben gevolgd.

Politiek, Maatschappij & Beleid (specialisatie)

Deze route is geschikt voor jou als je na je master de één jarige lerarenopleiding wil gaan doen.

Je volgt in deze master twee inhoudelijke cursussen voor het schoolvak Maatschappijleer te weten Klassieke Werken en Toekomst van de partijendemocratie.

Net als bij de andere routes volg je ook in de route Politiek, Maatschappij & Beleid de verplichte beleidskern die bestaat uit drie vakken: Pro-sociaal gedrag, Beleidsontwerp en Beleidsevaluatie. De vakken zijn gebaseerd op verschillende momenten in de beleidscyclus, waarbij zowel het doel als de uitgangssituatie verschillen. Je loop stage en sluit je master af met een scriptie.

Sociologie van de Netwerksamenleving (specialisatie)

Hoe houden of drijven sociale netwerken gezinnen en gemeenschappen bijeen of uiteen?

Hoe stimuleren ze de creativiteit in bedrijven? En hoe beïnvloeden persoonlijke banden de gezondheid, carrière of de keuze van een partner?

Sociologie van Arbeidsrelaties en Levensloop (specialisatie)

In deze route bestudeer je de toenemende flexibiliteit op de arbeidsmarkt. Welke voordelen heeft het burgers en het bedrijfsleven gebracht en hoe richt je deze transitionele arbeidsmarkt in?

De route bereidt je voor op beleids- en onderzoeksfuncties. De route bestaat uit twee cursussen: Arbeid en levensloop, en Arbeid en Arbeidsverhoudingen.

Daarnaast volg je de verplichte beleidskern die bestaat uit drie vakken: Pro-sociaal gedrag, Beleidsontwerp, Beleidsevaluatie. De vakken zijn gebaseerd op verschillende momenten in de beleidscyclus, waarbij zowel het doel als de uitgangssituatie verschillen.

Je volgt een stage en sluit je studie af met een scriptie.

Educatieve Master Maatschappijleer (specialisatie)

Ben je geïnteresseerd in de maatschappij en wil je lesgeven? In de lerarenopleiding Maatschappijleer verdiep je je kennis en leer je deze over te brengen aan middelbare scholieren.

Deze tweejarige educatieve master leidt je op tot eerstegraadsdocent Maatschappijleer. De opleiding bestaat uit een didactisch en een vakinhoudelijk deel.

Het vakinhoudelijke programma is een combinatie van politicologische en sociologische vakken. Deze volg je bij Sociologie en Rechtsgeleerdheid. Daarnaast schrijf je een scriptie (zie Route: Politiek, Maatschappij en Beleid). In het didactische programma word je opgeleid tot eerstegraadsdocent. Daarbij leer je onze samenleving inzichtelijk te maken voor middelbare scholieren. Ook laat je ze nadenken over verschillende visies op de maatschappij. In het eerste jaar ben je vooral bezig met het vakinhoudelijke programma en verdiep je je kennis. Daarnaast doe je een korte stage op een middelbare school. In het tweede jaar staat het didactische programma centraal en doe je een uitgebreide stage in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs. Je bent één dag in de week vrij geroosterd voor colleges, mentorbijeenkomsten en groepsopdrachten.

Na het afronden van deze tweejarige master heb je een universitaire graad en een eerstegraadsonderwijsbevoegdheid.

Studeren in het buitenland

  • Studeren in het buitenland is facultatief
  • Voor gemiddeld 20 weken
  • Maximaal 30 EC

Het afstudeertraject kan in het buitenland worden gedaan. Dit dient wel te worden geïnitieerd door de student waarbij de opleiding ondersteuning kan bieden.

Toelatingseisen

Doorstroommogelijkheden

Doorstromen vanaf..

VooropleidingOrganisatieInstroom
Alle WO instellingenVia een pre-master van maximaal 60 EC
SociologieAlle WO instellingen

Toelating onder voorwaarden

Extra informatie:

Drempelloos na toestemming van de toelatingscommissie. Mail naar toelatingscommissie.soc rug.nl.

VooropleidingOrganisatieInstroom
Alle HBO instellingen

Via een pre-master van maximaal 60 EC

Extra informatie:

De Toelatingscommissie baseert toelating en pre-master van externe studenten op basis van vooropleiding.

VooropleidingOrganisatieInstroom
SociologieRijksuniversiteit GroningenDrempelloze toelating

Toelatingseisen

Specifieke eisenExtra informatie
vooropleiding

Bachelor Sociologie of een afgeronde pre-master Sociologie in Groningen.

overige toelatingseisen

Voor studenten met een andere Bachelor dan Sociologie (HBO of WO): pre-master Sociologie. De Toelatingscommissie baseert toelating en pre-master van externe studenten op basis van vooropleiding. Een afgeronde bachelor is vereist.

De pre-master Sociologie is een 1-jarig voltijds programma. Het programma omvat 60 EC en bestaat uit Sociologische kernvakken. Pre-master start in september. Aanmelding pre-master: 1april -1 juni Informatie/aanmelden

Inschrijvingsdeadlines

Type studentDeadlineStart opleiding
Nederlandse studenten01 mei 202501 september 2025
Collegegeld
NationaliteitJaarKostenVorm
EU/EER2024-2025€ 2530voltijd

Praktische informatie voor:

Na je studie

Arbeidsmarkt

Sociologie is een veelzijdige studie. Sociologen komen na hun opleiding terecht in zeer uiteenlopende functies. Ze worden onderzoeker aan de universiteit of bij een gespecialiseerd onderzoeksbureau, beleidsmedewerker bij een gemeente of een ministerie, consultant bij een adviesbureau, docent of journalist. Ze beoefenen deze beroepen in verschillende domeinen, zoals de zorg, het onderwijs en het veiligheidswezen. Meestal in de publieke sector, maar ook in het bedrijfsleven.

Onderaan deze pagina, in the carrousel, vertellen vijf Groningse sociologen van verschillende afstudeerrichtingen waar ze terecht zijn gekomen en wat hun werk inhoudt.

Career services BSS
Waar wil je na je studie aan het werk? Je kunt tijdens je studie al terecht bij Career Services van de faculteit. Zij helpen je bij het oriënteren op je loopbaan, het ontwikkelen van vaardigheden, solliciteren en een stage vinden.

Potentiële beroepen

  • Beleidsadviseur
  • Beleidsonderzoeker
  • Sociaalwetenschappelijk onderzoeker
  • Journalist
Onderzoek

Onderzoeksgebieden Sociologie

De afdeling Sociologie van de Rijksuniversiteit Groningen heeft de ambitie onderzoek te doen dat niet alleen wetenschappelijk maar ook maatschappelijk van betekenis is.

De kennis die onderzoekers over de maatschappij vergaren, vloeit bovendien regelmatig terug naar de samenleving. Lees meer over Sociologie en samenleving.

Een onderzoeksthema bestaat uit een aantal samenhangende projecten waarin ervaren onderzoekers met elkaar samenwerken. Binnen een themagroep vinden regelmatig bijeenkomsten plaats waarin de lopende projecten, literatuur en onderzoeksaanvragen met elkaar worden besproken en een deel van de begeleiding van promotieprojecten plaatsvindt. Zowel binnen de themagroepen als daarbuiten worden diverse maatschappelijk relevante activiteiten verricht, waarbij sociologisch onderzoek een toepassing krijgt in de samenleving.


Het onderzoek van de afdeling sociologie is geconcentreerd op vijf onderzoeksthema’s:

Normen en netwerken
In een cultureel diverse samenleving zoals de Nederlandse is het klassieke sociologische vraagstuk van integratie en segregatie uiterst actueel. In dit onderzoek gaan we na wanneer verschillen worden overbrugd en onder welke omstandigheden samenwerking tot stand komt.

Aansturen op duurzame samenwerking
Samenlevingen bestaan bij de gratie van samenwerking. Onder dit thema onderzoeken we hoe bestendige samenwerking binnen en tussen organisaties tot stand kan worden gebracht.

Sociale ontwikkeling van jongeren
In het leven van jongeren gebeurt en verandert ontzettend veel. Jongeren zijn nog erg op zoek naar zichzelf. Wie ben ik? Wat wil ik? Waar hoor ik bij? Jeugdervaringen kunnen bovendien van blijvende invloed zijn. Zo hebben kinderen die vroeger gepest zijn later een grotere kans om last te krijgen van een depressie.

Gezond en gelukkiger ouder worden
Er zijn nog nooit zoveel mensen zo oud geworden als tegenwoordig. Vergrijzing wordt vaak beschouwd als kostenpost. Maar het is minstens zo belangrijk om na te gaan onder welke omstandigheden mensen op een gezonde en prettige manier ouder kunnen worden. Met het onderzoek naar gezond en gelukkig ouder worden proberen we hieraan bij te dragen.

Statistische methoden voor de analyse van sociale netwerken
Beginnen middelbare scholieren met roken omdat hun vrienden roken? Hebben pesters een centrale positie in een klas? En bestaat het old-boys-network van topmannen uit het bedrijfsleven die elkaar in allerlei bestuursraden treffen daadwerkelijk? In dit thema zien onderzoekers het als hun taak van statistische methoden, modellen en programmatuur te ontwikkelen die nodig zijn bij sociologisch onderzoek.

Nu aanmeldenBrochureEvenementenContact
Master's Weekdiverse locatiesMeer informatie
Masterweek faculeit GMW/master's week faculty BSSGrote Kruisstraat 2Meer informatie

Contact

  • Studieadviseurs Sociologie (Tessa Veenstra en Tekke Terpstra)
    Email: studieadviseur.sociologie.gmw rug.nl

Studieverenigingen

Sociëtas

Sociëtas is de studievereniging van de opleiding Sociologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en heeft 250 leden.
Sociëtas organiseert regelmatig activiteiten voor alle sociologiestudenten. Zoals lezingen, excursies, een buitenlandse reis, het introductieweekend, een liftwedstrijd, borrels en de Nacht van de Sociologie. Ook organiseert de vereniging een boekenverkoop aan sociologiestudenten.
https://svsocietas.nl/
Lees meer
Studiebegeleiding

Bij de opleiding Sociologie is veel aandacht voor studiebegeleiding. Er zijn meerdere studieadviseurs. Bij hen kun je terecht als aankomend student, student, of voormalig student van opleidingen bij de faculteit GMW.

Je kunt studieadviseurs vragen stellen over: • de inhoud van de opleiding • de invulling en planning van je studie • keuzes in je studie • inschrijvingen • regelingen in de opleiding • het volgen van vakken buiten je opleiding • studeren in het buitenland

Ook voor perso