Skip to ContentSkip to Navigation
founded in 1614  -  top 100 university
Header image Sociologie
Bachelor - voltijd

Sociologie

Het samenspel tussen overheid, organisaties, markten en gemeenschappen is het terrein van de sociologie. De opleiding is een studie voor mensen die zich willen verdiepen in de samenleving.

Samenleven gaat niet altijd goed. Spanningen en conflicten zijn daarvan de zichtbare tekenen. De maatschappij functioneert door middel van wetten en voorschriften, regels, procedures en het prijsmechanisme van markten. Maar ook spontaan in verbanden van gezinnen en gemeenschappen werkt de samenleving.

In de propedeuse van de studie Sociologie maak je kennis met deze vier ordes in het maatschappelijke krachtenveld: organisaties, overheid, markt en de primaire orde. Ook is er aandacht voor onderzoek en statistiek.

Het tweede jaar draait om maatschappelijke vraagstukken en beleid. Je neemt deel aan projecten waarin een opdracht van een extern bureau centraal staat.

In het tweede en derde jaar van de bachelor worden de vier sociale ordes verder uitgediept. Daarnaast krijg je een oriëntatie op de vier specialisaties:

 • Onderwijs
 • Gezondheidszorg
 • Arbeid
 • Criminaliteit

In het derde jaar kies je een minor. Deze geeft je de mogelijkheid je kennis te verbreden bij een andere opleiding of universiteit. Je kunt ook studeren aan een buitenlandse universiteit.

Lees meer
Vorige quoteVolgende quote
 • Opleidingsvideo

  Daan Kegelaar, student Sociologie

  OpleidingsvideoBekijk deze video
 • Testimonial van Yvonne Post

  Tijdens de opleiding doe je veel projecten waar je onderzoeksvaardigheden leert en toepast.

  Yvonne PostLees verder
 • Testimonial van Roelof Dijkstra

  De master in Groningen leek me een goede keuze, de combinatie van sociologische vakken en verder als basis statistiek sprak me aan.

  Roelof DijkstraLees verder

Feiten & Cijfers

Titel/Graad
BSc in Sociologie
Croho code
56601
Type opleiding
Bachelor
Voertaal
Nederlands (90%), Engels (10%)
Duur
36 maanden (180 ECTS)
Start
September
Vorm
voltijd
Faculteit
Gedrags- en maatschappijwetenschappen

Sociologie professor Melinda Mills op de cover van NRC Next

Studie in Cijfers